Asal kamera: dari penemu Muslim hingga kamera canggih masa kini

Sains dan teknologi berkembang pesat, tetapi pernahkah kita berfikir siapa yang mencipta alat yang boleh kita gunakan hari ini?

Tidak banyak orang mengetahui sejarah asal alat yang diciptakan sedemikian rupa sehingga sangat canggih. Tidak ramai yang mengetahui bagaimana peranan pencipta Muslim dalam perkembangan teknologi di dunia sekarang.

Salah satu saintis Muslim yang paling berpengaruh adalah Al-Haytham, yang dikenali di Eropah sebagai Alhazen.

Hasil gambar untuk alhazen

Dia adalah yang pertama menemui optik.

Dia menulis sebuah buku mengenai ilmu Al-Manazir atau dalam bahasa Latin yang dikenali sebagai Opticae Theasaurus . Buku ini telah menjadi salah satu rujukan utama dalam pengembangan optik awal di barat.

Dalam teorinya, Al Haytham mendapati bahawa penglihatan berlaku kerana adanya pancaran cahaya pada objek yang dilihat di mata sehingga mempengaruhi dirinya.

Kemudian dia menjelaskan bagaimana susunan tahap cahaya, pantulan cahaya dan nisbah antara kekuatan dan jarak yang boleh dilalui sinar (cahaya).

Dia adalah penemu kamera pertama, kamera obscura.

Berikut adalah asal-usul perkembangan kamera di dunia:

1. Kamera Obscura

Camera Obscura adalah kamera yang berbentuk seperti kotak dengan ruang gelap atau ketat di dalamnya.

Obscura kamera dapat memantulkan cahaya melalui dua lensa cembung, yang kemudian meletakkan gambar pada filem atau kertas pada titik fokus pada lensa kamera.

Peranti obscura kamera terdiri daripada kotak, khemah atau bilik dengan lubang kecil di satu sisi. Cahaya dari pemandangan luaran melewati lubang dan memukul permukaan di dalamnya, di mana pemandangan itu dihasilkan semula, terbalik (terbalik) dan terbalik (kiri ke kanan), tetapi dengan warna dan perspektif terpelihara.

Baca juga: Mengapa Jama'ah Solat Tarawih Hanya Berkumpul di Awal?

Hasil gambar untuk alhazen

Hasil gambar untuk konsep kamera obscura

Gambar dapat diproyeksikan ke atas kertas, dan kemudian dapat dikesan untuk menghasilkan gambaran yang sangat tepat. Untuk menghasilkan gambar yang diproyeksikan yang cukup jelas, dikatakan bahawa bukaan mestilah kira-kira 1/100 jarak ke skrin atau kurang.

Banyak obscurera kamera menggunakan lensa dan bukannya lubang jarum kerana membenarkan bukaan yang lebih besar. Ini akan menghasilkan kecerahan serta mengekalkan fokus.

Kerana lubang jarum dibuat lebih kecil, gambarnya lebih tajam, tetapi gambar yang diproyeksikan lebih redup. Terlalu kecil lubang jarum akan merosakkan ketajaman gambar kerana difraksi.

Menggunakan cermin seperti pada versi overhead abad ke-18, ini membolehkan kamera memproyeksikan gambar di bahagian atas. Jenis lain yang lebih mudah dibawa ialah kotak dengan cermin bersudut diproyeksikan ke atas kertas yang diletakkan di atas kaca.

2. Kodak Brownie

Pada awal tahun 1900-an, teknologi kamera mula dikembangkan menjadi 2 jenis, iaitu kamera lipat dan kamera kotak. contoh seperti kamera Kodak Brownie (kiri) Ansco Buster Brown.

3. Kamera Corona View

Corona View Camera, dibuat oleh Gundlach di Rochester, New York. Digunakan untuk fotografi lapangan.

4. Nodak (Dakota Utara)

Kodak tahun 1930-an merancang kamera inovatif. Kamera yang boleh dilipat seperti ini senang dibawa dan juga reka bentuk yang terbukti cukup popular, contohnya, Brownie 620 dan Bantam ini.

5. Mercury Univex

Dirilis pada tahun 1938, Mercury Univex mempunyai reka bentuk bulan setengah yang khas pada rana kamera, yang terbuat dari logam dengan sistem putaran yang unik, memberikan banyak pilihan "kecepatan rana."

6. Pemanjangan lensa fokus

Kemudian reka bentuk kamera baru diperkenalkan dengan konsep jenis belos . Dengan menggunakan " fokus lensa pemanjangan ", yang kemudian digunakan secara meluas oleh wartawan pada tahun 50-an. Konsep ini terus dikembangkan sehingga menjadi kamera Polaroid pada akhir 1960-an.

Baca juga: Ternyata rematik bukan hanya sakit sendi

7. Kamera Imperial

Kamera Imperial adalah produk unggulan George Herbert Co. di Chicago, yang merupakan kamera Pengakap rasmi, dan kamera pertama dibuat dalam warna terang.

8. Ikon Zeiss

Pada tahun 1926 ia dibentuk dari empat pembuat kamera yang berbeza, dan nama ikoniknya adalah gabungan antara dua syarikat, (I) CA dan (Con) Tessa-Nettel.

9. Kamera Digital

Sehingga akhir tahun 1999 Nikon melepaskan kamera digital D1 (2.7 megapiksel, 4.5 fps), yang kebanyakannya digunakan oleh jurugambar profesional.

10. Kamera Mirroless

Mirroless adalah kamera digital yang hampir serupa dengan DSLR, bagaimanapun, dengan reka bentuk yang lebih ringan dan lebih kecil. Mirroless pertama kali dilancarkan pada tahun 2004 dengan nama Epson R-D1.

Rujukan:

  • Sejarah Lupa Saintis Muslim - Saintis Amerika
  • Pembangunan Kamera dari Masa ke Masa
  • Ikuti sejarah Obscura, kamera pertama di dunia - Okezone 
  • Penemuan yang Mengubah Dunia: Kamera, Pertama Dibuat oleh Cendekiawan Muslim - Sains Kompas
  • Subini, Nini. 2013. 66 Angka Fizik Sepanjang Sejarah. Yogyakarta: PT Buku Kita
  • Wirahman, Fikri. Sejarah Lengkap Kamera Mirroless