Siapa Kata Susu Pekat Manis Tidak Mempunyai Susu?

Bermula dari kenyataan Badan Pengawas Makanan dan Dadah (BPOM), produk susu pekat manis (SKM) telah menjadi cemuhan netizen ...

Netizen berpendapat bahawa selama ini SKM menipu kami, mereka tidak menjual susu tetapi hanya gula yang didakwa sebagai susu.

Sebenarnya, susu pekat manis mempunyai susu. Dilihat dari cara pembuatannya, ia dibuat dari campuran susu sejat (susu yang telah mengurangkan kandungan air hingga 60%) ditambah gula dan agen pemekat.

Kenapa anda boleh mengatakan bahawa SKM tidak mempunyai susu?

Anda netizen! BPOM asas!

Eits, BPOM tidak salah, apa yang salah ialah kita malas membaca ...

Pernyataan BPOM pada dasarnya adalah untuk memberitahu orang ramai jika iklan yang mengatakan bahawa ' susu pekat manis itu sihat dan baik diminum setiap hari ' tidak benar. Begitu juga, pengeluar mendakwa bahawa SKM ' kaya dengan vitamin dan nutrien yang memberikan faedah yang baik untuk anak-anak ', yang sebenarnya tidak benar.

Oleh itu, adalah perlu untuk memperbaiki peraturan mengenai maklumat label mengenai pembungkusan dan bahan iklan untuk susu pekat manis agar orang tidak tersilap. Itulah yang ingin disampaikan oleh BPOM.

Terdapat susu, tetapi mempunyai lebih banyak gula

Suka makanan ringan di kedai burjo?

Adakah anda pernah minum ais krim milo?

Teh Tarik yang anda pesan kepada saudara Burjo dibuat dari campuran air teh dan SKM yang banyak. Ais krim Milo adalah campuran serbuk MILO dan SKM yang juga banyak, rasanya sangat manis.

Pertubuhan Makanan dan Pertanian PBB (FAO) menyatakan bahawa SKM terdiri daripada susu (Total Milk Solid) sekitar 28% dan gula (sukrosa) sekitar 45-46%.

Separuh susu boleh menjadi gula.

"Susu pekat manis adalah produk susu yang diperoleh dengan memisahkan susu dari air dengan gula tambahan, atau dengan proses lain yang memberikan komposisi dan ciri yang sama." FAO berkata

Sementara itu, menurut Standard Nasional Dunia (SNI) Susu Pekat Manis adalah

"Produk tenusu berupa cairan pekat yang diperoleh dengan mengeluarkan sebahagian air dari susu segar atau hasil penyatuan semula susu tepung lemak penuh, atau hasil penggabungan susu tepung tanpa lemak dengan lemak susu / lemak sayuran, yang telah ditambah dengan gula, dengan atau tanpa penambahan bahan makanan lain dan bahan tambahan makanan yang dibenarkan. " (SNI SUSU TERHUBUNG SWEET)

Dalam SNI, dinyatakan bahawa standard gula SKM (sukrosa) adalah 43-48%. Lemak susu minimum ialah 8%, protein susu sekurang-kurangnya 6.5%, dan laktosa sekurang-kurangnya 10%.

Baca juga: 21+ Manfaat Susu Beruang Lengkap untuk Kesihatan Tubuh Anda

Jadi jelas, sejak awal, SKM mempunyai lebih banyak gula daripada susu. Tetapi itu tidak bermaksud tidak ada susu.

Susu pekat manis yang sesat

Produk tenusu mempunyai banyak jenis.

Terdapat susu segar, yang tidak tahan lama kerana pensterilan hanya dipanaskan pada suhu rendah. Susu ini biasanya diedarkan oleh pengusaha kecil.

Terdapat susu UHT (Suhu Tinggi Tinggi), susu yang disterilkan dengan api yang tinggi. Susu ini biasanya dihasilkan oleh pengusaha besar, seperti Ultramilk dan Frisian Flag.

Terdapat susu yang dipekatkan oleh penyejatan, iaitu susu sejat atau susu pekat, yang tanpa gula disebut "Susu pekat tanpa gula", sedangkan susu yang ditambahkan tinggi gula disebut "Susu Kental Manis" atau Susu Kental Manis.

Kerana kadar gula yang sangat tinggi di SCM (45-46%), jika produk ini dikonsumsi secara berlebihan dikhuatiri boleh menyebabkan kegemukan (kegemukan) dan peningkatan risiko diabetes dan dislipidemia (kolesterol).

Oleh itu, jika kita benar-benar ingin mendapatkan faedah susu setiap hari, kita harus memilih untuk mengambil susu jenis gula, baik susu segar, susu UHT, atau susu sejat bukan gula.

Lebih buruk lagi, ada ibu yang menggantikan susu ibu dengan susu pekat manis, bukan susu formula yang akan diberikan kepada bayi mereka. Sudah tentu ini membahayakan bayi.

Perkara yang baik ialah, SKM tidak dimakan setiap hari, tetapi hanya pada waktu-waktu tertentu, untuk menyebarkan makanan dan minuman.

BPOM Betul

Sikap BPOM dalam hal ini betul, tujuannya adalah untuk menolong orang untuk menjadi pengguna pintar, sehingga mereka tidak terbiasa dengan iklan SKM yang mengatakan, "... yang penting sedap. .. ”, tanpa mengehadkan penggunaannya.

BPOM juga telah mengeluarkan kenyataan yang jelas agar orang ramai tidak salah faham.

Baca juga: Membebaskan 17+ Mitos dan Tipuan Sains yang Dipercayai Ramai Orang

Pengeluar SKM pada dasarnya juga jujur ​​dalam menulis kandungan produk mereka pada label pembungkusan, yang menyatakan kandungan gula, kalori, lemak, vitamin. Tetapi mereka terlalu banyak membuat iklan.

Maka masalahnya adalah dengan pengguna, kita terlalu sibuk membuka tin tanpa membaca label.

Netizen hanya mempercayai apa yang mereka dengar, apa yang mereka tonton dan ingat adalah iklan dan kemanisannya. Jadi, BPOM perlu mengaturnya.

BPOM sendiri telah membenarkan SKM beredar di Dunia, dan kilang telah membuat produk mengikut piawaian. Maksudnya, tidak ada yang salah dengan produk tersebut.

Jadi, semuanya kembali kepada semua netizen, tidak menyalahkan pengeluar sambil menyebarkan tipuan " SKM bukan susu ".


Artikel ini adalah penyerahan dari pengarang. Anda juga boleh membuat tulisan anda sendiri mengenai Saintif dengan menyertai Komuniti Saintif


Rujukan:

Makalah ini dikembangkan dari tulisan "Siapa kata susu pekat manis bukan susu?" oleh Heru Kurniawan di Facebook.

  • PIAWAIAN CODEX UNTUK SUSU KACA SWEETENED (CODEX STAN 282-1971) //www.fao.org/input/download/standards/173/CXS_282e.pdf
  • JABATAN PENTADBIRAN MAKANAN DAN DADAH (FDA) JABATAN KESIHATAN DAN PERKHIDMATAN MANUSIA. Sek. 131.120 Susu pekat manis //www.accessdata.fda.gov/scripts/cdrh/cfdocs/cfcfr/CFRSearch.cfm?fr=131.120
  • Piawaian Nasional Dunia SNI 01 2971 1998 SUSU TERUS MANIS
  • Ramesh C. Chandan, Arun Kilara, Nagendra P. Shah (2015). Pemprosesan Tenusu dan Jaminan Kualiti, Edisi Kedua. John Wiley