Namanya juga LPG (Gas Petroleum Cecair), jadi cair.

LPG atau Gas Petroleum Cecair . Komponen yang mendominasi LPG adalah propana (C 3 H 8 ) dan butana (C 4 H 10 ), serta hidrokarbon lain seperti etana dan pentana. Apa yang menimbulkan banyak pertanyaan ialah Adakah LPG adalah cecair atau gas? bagaimana proses pembentukannya?

LPG dalam bentuk cecair

LPG ( Gas Petroleum Cecair) atau dalam bahasa dapat ditafsirkan sebagai gas petroleum cecair . Ini dapat dilihat dari nama sahaja Liquified Petroleum Gas , yang menunjukkan bahawa ia adalah cecair atau cecair.

Gas dicairkan dengan meningkatkan tekanan dan menurunkan suhu, gas berubah menjadi cecair.

Sebenarnya, LPG akan berbentuk gas dalam keadaan atmosfera, tetapi kerana bentuk cecair akan lebih kecil daripada dalam bentuk gas dengan berat yang sama. LPG dipasarkan dalam bentuk cecair dalam tiub logam bertekanan.

Dalam silinder LPG, kapasiti isipadu dalam satu tiub hanya diisi dengan 80-85% daripada jumlah keseluruhan. Ini mengatasi berlakunya pengembangan haba LPJ cecair.

Proses pembentukan LPG

LPG dihasilkan di beberapa ladang minyak dan gas, salah satunya adalah dengan mengumpulkan minyak yang menguap ketika keluar dari telaga.

Namun, tidak semua gas yang keluar dari telaga dapat diubah menjadi LPG kerana tidak semua ladang menghasilkan "wap gas" yang cukup sehingga dapat dijimatkan.

Dari lombong petroleum dihantar ke lokasi pengeluaran

Proses pembentukan LPJ cecair

Minyak mentah atau minyak mentah sebelum memasuki lajur pecahan (ruang pemisah) dipanaskan di saluran paip di dalam tungku (relau) hingga suhu ± 350 ° C.

Petroleum dipanaskan dan kemudian disempurnakan dan hasilnya dipisahkan menjadi beberapa produk dan sisa residu yang disempurnakan, hasilnya adalah bahan bakar, minyak berat, dan gas.

Baca juga: Sekali lagi sibuk mengenai Black Hole, mari kita mengulasnya dengan lebih mendalam! pembuatan LPG cecair

Untuk gas terus ke tangki rawatan gas LPG, dengan proses:

  • Pemisahan dari gas toksik (CO2, H2S)
  • Gas pengeringan dari air yang terdapat di dalamnya
  • Kemudian disejukkan sehingga menjadi cair (LPG)

Kemudian, gas itu dicairkan.

Alam dan kesan bahaya penggunaan LPG

LPG mempunyai sifat berikut:

  • Mudah terbakar
  • Tidak beracun dan tidak berwarna, tetapi bau yang kuat
  • Gas dihantar sebagai cecair yang ditekan dalam tangki atau silinder.
  • Cecair dapat menguap jika dikeluarkan dan menyebar dengan cepat.
  • Gas ini lebih berat daripada udara sehingga akan menempati banyak kawasan rendah.

Dalam kehidupan seharian, orang sering menggunakan LPG sebagai bahan bakar untuk peralatan dapur mereka, terutama untuk kompos gas. Selain itu, LPG juga dapat digunakan sebagai bahan bakar kenderaan bermotor yang diubah.

Salah satu risiko penggunaan LPG adalah terjadinya kebocoran pada silinder gas atau pemasangan sehingga apabila terkena kebakaran dapat menyebabkan kebakaran. Pada mulanya, gas LPG tidak berbau, tetapi jika demikian, sukar untuk dikesan sekiranya terdapat kebocoran pada silinder gas. Walau bagaimanapun, kami kini dapat mengesan kebocoran pada silinder LPG dengan menunjukkan bau yang kuat.

Rujukan

  • Adakah gas LPG di dalam tiub benar-benar cair? Bagaimana proses pembuatannya?
  • Gas petroleum cecair