Mengapa air laut masin, tetapi bukan air tasik dan sungai?

Sebenarnya, air tasik dan sungai juga mengandungi garam, sama seperti tidak di laut.

Di beberapa tempat, air sungai dan tasik mengandungi sejumlah besar larutan mineral yang dapat menghasilkan noda karat di sink dan saluran paip. Berbeza dengan air suling yang tidak mempunyai mineral dan garam yang ketara.

Jadi persoalan sebenarnya adalah ... mengapa air laut lebih asin daripada air sungai dan tasik?

Cuba larutkan segenggam garam meja ke dalam periuk air dan kemudian biarkan periuk air hingga mendidih dan habis. Apa yang akan tinggal di dalam kuali adalah timbunan garam. Itulah gambaran tentang apa yang berlaku di laut.

Baik, tetapi kerana air menguap dari tasik dan sungai serta dari laut, ini pasti tidak menceritakan keseluruhan cerita.

Cuba buka aplikasi peta pada alat anda, cari kawasan daratan, perhatikan jika semua sungai kecil kosong ke sungai yang lebih besar, baik yang menuju ke sungai yang berakhir di laut atau yang berakhir di tasik. Perhatikan juga jika tasik itu mempunyai sungai yang masuk dan keluar, seperti saluran masuk dan saliran.

Gambar berkaitan

Sekarang, dari mana sumber air di sungai dan parit berasal?

Aliran hujan dan air permukaan yang disebabkan oleh air hujan yang jatuh. Air hujan mengandungi garam dan mineral tetapi tidak banyak.

Aliran yang berasal dari pencairan glasier atau salji di pergunungan mengandung jumlah garam dan mineral yang lebih tinggi, kerana dalam perjalanannya air dapat mengikis tanah dan batu.

Baca juga: Mengapa Sirap dan Sos Soya Lekit? Adakah ia dicampurkan dengan gam?

Oleh itu, salah mengatakan bahawa air sungai dan tasik tidak mengandungi garam dan mineral. Tetapi tidak banyak sedimen di sana. Kenapa? kerana sejumlah besar garam dan mineral yang larut dalam aliran sungai dan tasik akhirnya akan masuk ke lautan.

Jadi jawapannya adalah mengapa air sungai dan tasik tidak asin seperti air laut kerana garam dan mineral yang masuk memiliki saluran keluar dalam bentuk aliran ke laut.

Sementara itu, lautan tidak mempunyai saluran output. Satu-satunya cara air meninggalkan lautan adalah dengan penyejatan dan proses itu meninggalkan garam dan mineral. Tidak ada kedai lain yang bermaksud terdapat simpanan garam dan mineral.

Ya, alasan ini benar untuk menjelaskan mengapa sebilangan tasik mempunyai air masin seperti Laut Mati di Palestin atau Great Salt Lake di Amerika Utara. Kerana tasik ini tidak mempunyai sungai keluaran.

Hasil gambar untuk peta laut mati

Tetapi apa yang berlaku di lautan tidak seperti ini .

Sumbangan garam dan mineral dari semua sungai di Bumi untuk air laut dari zaman kuno hingga sekarang sebenarnya tidak signifikan. Terdapat sumber lain yang tidak difahami dengan baik.

Komposisi garam air laut tidak sederhana, hanya mengandungi garam seperti unsur garam natrium dan garam klorin. Tetapi ia juga mengandungi banyak unsur kalsium, kalium, magnesium dan banyak unsur mineral lain.

Pada awal pembentukan kerak bumi lama dahulu, ketika Bumi masih muda dan terdapat banyak aktiviti gunung berapi, ledakan gas dan magma memberi laut sejumlah besar garam dan mineral. Sehingga sekurang-kurangnya 200 juta tahun terakhir, jumlah garam dan mineral di lautan tetap tidak berubah seperti sekarang.

Baca juga: Menurut Sains, 5 Cara Ini Dapat Membuat Hidup Anda Bahagia

Walaupun letusan gunung berapi yang mengalir ke laut hari ini dapat mengubah kemasinan air laut, ia hanya berlaku di kawasan tempatan.

Pelbagai jenis hidupan laut juga menyumbang kepada kandungan garam dan mineral laut, melalui bangkai makhluk laut atau kerang mereka.

Pada masa ini, rata-rata 1 kilogram air laut mengandungi 35 gram garam.

Salinitas lautan di Bumi ternyata berbeza, air lautan yang paling asing adalah Lautan Atlantik, kerana terdapat lebih banyak penyejatan daripada jatuhnya air hujan dan sungai yang mengalir di sana. Namun, variasi tahap asin di setiap lautan sangat kecil, tetapi memberi kesan terhadap peredaran arus lautan.

Jadi ternyata pada awalnya lautan agak asin dan air dari sungai terus menjadikan air laut lebih masin. Penyelidik tidak tahu pasti apa yang akan berlaku seterusnya, sama ada air laut menjadi lebih masin atau sebaliknya.

Bagaimanapun, saya sangat ingin makan kerepek kentang masin.


Artikel ini adalah penyerahan dari pengarang. Anda juga boleh membuat tulisan anda sendiri mengenai Saintif dengan menyertai Komuniti Saintif