NEMO: Ikan Badut Yang Suka Mengubah Jantina

Kejayaan filem berjudul,  Finding Nemo,  tiba-tiba menjadikan  Amphiprion ocellaris  popular untuk diusahakan sebagai ikan hiasan. Amphiprion ocellaris  atau lebih dikenali sebagai ikan badut adalah ikan dengan sistem pembiakan yang unik. Keunikannya adalah bahawa ikan ini dapat mengubah jantina bergantung pada bagaimana persekitarannya. Pada dasarnya, terdapat pelbagai jenis seksualiti ikan, iaitu sinkronisasi hermaphrodite, protandry, protogini, hingga gonochorism yang dibezakan dan tidak dibezakan.

Amphiprion ocellaris  itu sendiri adalah sejenis ikan yang mempunyai seksualiti hermaphrodite protandrik. Ikan dengan seksualiti ini mempunyai gonad yang mempunyai keupayaan untuk membezakan dari fasa lelaki ke fasa wanita. Keupayaan  Amphiprion ocellaris  untuk mengubah jantina adalah strategi sosial oportunistik yang berguna untuk memaksimumkan kemampuan genetiknya dalam pelbagai keadaan persekitaran.

Semasa kelahiran, semua individu  Amphiprion ocellaris  adalah lelaki, tetapi ketika mereka dewasa, gonad membezakan menjadi betina. Ini boleh berlaku kerana ketika dia muda gonad  Amphiprion ocellaris mempunyai kawasan ovari dan kawasan testis, tetapi tisu yang memenuhi sebahagian besar gonad adalah tisu testis di bahagian lateroventral. Selepas tisu testis berfungsi dan dapat melepaskan sperma, tempoh peralihan berlaku di mana ovari membesar dan testis mengecut. Pada ikan yang lebih tua, testis dikurangkan sehingga sebahagian besar gonad dipenuhi dengan tisu ovari yang berfungsi. Pada masa itu ikan jantan telah berubah menjadi ikan betina.

Kadang kala proses menukar jantina di  Amphiprion ocellaris , hanya akan menurunkan kemampuan genetiknya. Ini boleh berlaku sekiranya proses menukar lelaki ke betina berlaku pada musim pemijahan. Kerana proses perubahan jantina itu sendiri memerlukan pemisahan individu lelaki dari individu wanita selama dua bulan. Namun, jika perubahan jantina berlaku di luar musim pemijahan, ia akan meningkatkan kemampuan genetiknya.

Baca juga: CRISPR-cas9, Teknologi Lanjutan untuk Kejuruteraan Genetik

Artikel ini adalah penerbitan semula artikel LabSatu News