Cara Mengira Kesuburan pada Wanita

tempoh subur wanita

Salah satu cara untuk mengira tempoh subur wanita dengan menggunakan kalkulator kesuburan. Berikut adalah perbincangan lengkap.

Penting bagi wanita untuk mengenali tanda-tanda masa subur agar tidak ketinggalan menandakan masa-masa penting ini, memandangkan wanita hanya mengalami kesuburan selama 28-36 jam.

Inilah yang disebut puncak masa subur atau ovulasi, iaitu ketika telur dilepaskan ke ovari dan siap untuk disenyawakan.

Cara mengira tempoh subur wanita

Bagi wanita yang mempunyai kitaran haid 28 hari, sangat mudah untuk menentukan tempoh subur selepas haid, iaitu sekitar hari ke-14 selepas hari terakhir haid.

Walau bagaimanapun, tidak semua wanita mempunyai jarak dari hari pertama haid terakhir hingga hari pertama haid berikutnya (kitaran) selama 28 hari. Boleh jadi, kitarannya boleh menjadi lebih pendek atau lebih lama.

tempoh subur wanita

Persatuan Kehamilan Amerika (APA) menyatakan bahawa cara terbaik untuk menentukan tempoh subur wanita adalah dengan mengira sendiri. Salah satu caranya adalah dengan menggunakan kalkulator kesuburan.

Anda hanya perlu mengingati tarikh terakhir pada hari pertama haid dan lamanya kitaran haid.

Sebagai contoh, jika anda mempunyai haid pertama pada 27 September 2020 dengan kitaran 30 hari, maka jangkaan tempoh subur anda adalah 7-12 Oktober 2020 dengan ovulasi pada 12 Oktober 2020.

Cara lain dengan jangka masa subur dapat dikira dengan formula berikut:

  • Ketahui kitaran terpendek anda. Contohnya: 27 hari. Kurangkan 18. Hasilnya: 9. Nombor ini adalah hari pertama anda paling subur.
  • Ketahui kitaran terpanjang anda. Contohnya: 30 hari. Kurangkan 11. Hasil: 19. Angka ini adalah hari terakhir anda paling subur.

Oleh itu, jika kitaran anda rata-rata 27-30 hari, maka anda paling subur pada hari ke-9 hingga 19.

Wanita biasanya mengalami kesuburan pada hari ke-11 hingga ke-21 dari kitaran haid mereka. Ketika itulah anda mengalami masa subur atau apa yang dikatakan masa terbaik untuk melakukan hubungan seks sehingga anda hamil dengan cepat, atau mengelakkan seks bagi mereka yang mengikuti program keluarga.

Walau bagaimanapun, tempoh subur selepas haid boleh berbeza setiap bulan dengan mempertimbangkan banyak faktor yang mempengaruhinya, seperti tekanan, penyakit, dan gaya hidup.

Baca juga: Suku Dayak: Asal Daerah, Adat, dan Fakta Unik

Sekiranya anda tidak pasti mengenai pengiraan tempoh subur selepas haid, cara lain adalah dengan memperhatikan tanda-tanda kesuburan yang dikeluarkan oleh badan.

Tanda masa subur yang boleh anda perhatikan

Semasa mengalami masa subur selepas haid, anda akan merasakan 'perbezaan' dalam badan.

Walau bagaimanapun, penting untuk diperhatikan bahawa tanda-tanda kesuburan tidak bermaksud sindrom pramenstruasi (PMS) kerana PMS berlaku selepas ovulasi, yang menunjukkan bahawa rahim akan segera membusuk kerana ovari tidak disenyawakan atau tidak hamil.

Berikut adalah tanda-tanda tempoh subur selepas haid yang dapat dirasakan:

  • Kenaikan suhu badan, biasanya dalam jarak 0,5-1⁰C, hanya dapat diukur dengan termometer (bukan dengan meletakkan tangan di dahi atau ketiak).
  • Hormon lutein meningkat, ia hanya dapat diukur dengan pengesan ovulasi khas.
  • Keputihan atau keputihan yang jelas, berair, dan kenyal seperti putih telur.
  • Payudara lebih sensitif (sakit).
  • Kembung.
  • Darah berlumuran dari faraj.
  • Kekejangan di bahagian bawah perut.
  • Perasaan lebih bersemangat

Walau bagaimanapun, tanda masa subur ini sangat mudah berubah. Peningkatan suhu badan, misalnya, dapat terus meningkat bahkan setelah ovulasi selesai, jadi mengukur suhu badan untuk mengesan masa subur wanita kurang tepat.

Cara paling berkesan untuk menentukan tempoh subur adalah dengan menggunakan alat pengesanan kesuburan. Dengan alat ini, anda juga dapat menentukan masa subur puncaknya, yang tentunya akan sangat berguna bagi wanita yang menjalani program kehamilan.

Memaksimumkan tempoh subur selepas haid dapat meningkatkan peluang wanita untuk segera hamil. Setelah mengetahui masa subur, disarankan melakukan hubungan seksual dengan pasangan bermula dari 2-3 hari sebelum ovulasi kerana langkah ini terbukti dapat meningkatkan peluang hamil sebanyak 20-30 persen.

Sebaliknya, mengetahui masa subur selepas haid juga penting jika anda ingin menggunakan kaedah kontraseptif semula jadi ini untuk mencegah kehamilan. Tetapi, dengan mengelakkan hubungan seksual semasa subur, adalah mungkin untuk tetap hamil.

Pada dasarnya, ovulasi boleh berlaku lebih cepat atau lebih lambat setiap bulan. Lebih-lebih lagi, sel sperma lelaki dapat bertahan dalam tubuh wanita selama beberapa hari.

Petua untuk mengekalkan kesuburan bagi wanita

Selain mengetahui masa subur selepas haid di atas, lebih baik bagi wanita untuk juga mengamalkan gaya hidup sihat. Kerana, gaya hidup sihat dapat mempengaruhi kesuburan, jadi anda dapat hamil lebih cepat. Berikut adalah beberapa perkara yang boleh dijadikan petua untuk mengekalkan kesuburan:

Baca juga: Rumusan ABC: Definisi, Soalan dan Perbincangan

1. Elakkan lemak trans

Makan lemak sihat setiap hari sangat penting untuk meningkatkan kesuburan wanita.

Walau bagaimanapun, lemak trans sering dikaitkan dengan risiko ketidaksuburan ovulasi, yang mempengaruhi sensitiviti insulin. Oleh itu, dekati lemak sihat, dan jauhi lemak trans.

2. Produk tenusu tinggi lemak

Produk tenusu tinggi lemak, sebenarnya dapat meningkatkan kesuburan wanita. Ini terbukti dalam kajian besar, yang melihat kesan penggunaan produk tenusu tinggi lemak.

Hasilnya, wanita yang menggunakan produk tenusu tinggi lemak, lebih dari sekali, setiap hari, mengalami penurunan risiko kemandulan (kemandulan), sebanyak 27%.

3. Bersenam

Bersenam adalah aktiviti penting, yang tidak hanya diperlukan oleh wanita yang ingin hamil dengan cepat, tetapi juga untuk semua orang yang ingin sihat.

Bagi wanita yang ingin mengekalkan kesuburan, senaman adalah digalakkan. Satu kajian membuktikan, melakukan senaman selama satu jam, dalam satu minggu, dapat mengurangkan risiko kemandulan sebanyak 5%.

Walau bagaimanapun, jangan terlalu berusaha. Kerana, senaman yang berlebihan, boleh membuat wanita tidak subur atau tidak subur.

4. Mengurangkan tekanan

Tekanan boleh menurunkan peluang anda hamil. Ini disebabkan oleh perubahan hormon yang berlaku di dalam badan ketika berada dalam keadaan tertekan.

Mempunyai pekerjaan dan bekerja berjam-jam juga boleh menjadi faktor untuk tidak hamil dengan cepat. Sebenarnya, tekanan, gangguan kegelisahan dan kemurungan mempengaruhi 30% wanita yang menghadiri klinik kesuburan.

Anda boleh mencuba dan menerapkan beberapa petua untuk mengekalkan kesuburan di atas. Terutama jika ini disertakan dengan pengetahuan mengenai masa subur selepas haid.

Seperti itu, bagaimana mengira tempoh subur yang boleh dilakukan. Pastikan anda berjumpa doktor, jika kehamilan anda tidak datang. Boleh jadi, ada keadaan perubatan yang menyebabkannya. Semoga bermanfaat!