Penjelasan mengenai gempa bumi di Tuban

Kejadian gempa bumi memang tidak asing lagi bagi kita warga dunia. Hampir setiap bulan, gempa bumi tidak pernah sesekali menyentuh kita.

Khamis, 19 September 2019, gempa dengan kekuatan di atas 6 menggegarkan kawasan laut Jawa.

#Gempa Mag: 5.6, 19-Sep-19 14:06:31 WIB, Lok: 6.40 Lintang Selatan, 111.84 Bujur Timur (58 km TUBAN-JATIM Barat Laut), Kedalaman: 656 Km, tidak berpotensi tsunami #BMKG pic.twitter.com/ BxgG5T5Fbo

- BMKG (@infoBMKG) 19 September 2019

Lokasi gempa terjadi di wilayah Laut Jawa dengan pusatnya berada di dekat Kabupaten Tuban - oleh itu objek ini juga dikenal sebagai gempa Tuban.

Gempa berlaku dua kali dengan magnitud M 6.1 dan M 6.0 dengan perbezaan masa antara gempa pertama dan kedua 25 minit dan jarak 21 km dari pusat gempa.

Menurut Ketua Gempa Bumi dan Mitigasi Tsunami BMKG, jenis gempa dapat ditentukan berdasarkan lokasi pusat gempa dan kedalaman pusat pusat.

Dengan mempertimbangkan dua perkara ini, ini menunjukkan bahawa gempa yang berlaku adalah gempa fokus dalam yang dipicu oleh ubah bentuk batu di lereng Plat Indo-Australia.

Mekanisme gempa Tuban

Proses berlakunya gempa bumi pusat yang terletak di kawasan peralihan mantel ini, masih belum dapat dijelaskan dengan pasti.

Ada yang menjelaskan bahawa gempa ini terjadi kerana ada kaitan dengan perubahan sifat kimia batuan pada suhu dan tekanan tertentu.

Gempa ini juga memungkinkan adanya tarikan slab pada pelat dengan kedalaman 410 km, serta bouyancy slab (daya apung plat yang menahannya ) yang berlaku pada plat dengan kedalaman lebih dari 600 km.

Baca juga: Mungkin manusia akan binasa jika serangga pupus

Kesannya

Gempa Tuban tidak menyebabkan korban jiwa dan potensi tsunami.

BMKG mengukur besarnya gempa berdasarkan skala MMI (Modified Mercalli Intensity) . Semakin besar nilai skala MMI, semakin teruk kerosakan yang disebabkan oleh fenomena gempa.

Menurut data di laman web BMKG, kejutan gempa Tuban tidak dirasakan oleh lokasi yang berdekatan dengan epicetrum, tetapi oleh lokasi yang berada di posisi lebih jauh seperti:

 • Denpasar (MMI II-III)
 • Lombok Barat (MMI III)
 • Mataram (MMI III)
 • Lombok Tengah (MMI III)
 • Sumbawa (MMI III)
 • Bima (MMI III)
 • Dompu (MMI III)
 • Karangasem (MMI II).

Berdasarkan nilai skala ini, kita dapat melihat kerosakan yang terjadi di kawasan tersebut, di mana:

Skala MMI II menunjukkan bahawa getaran gempa dirasakan oleh beberapa orang, objek ringan yang digantung bergetar.

Skala MMI III menunjukkan bahawa getaran terasa nyata di dalam rumah. Terasa gegaran seolah-olah sebuah trak telah melintas.

Rujukan

 • Pencetus Gempa Tuban Hari Ini Mengguncang Yogya & Bali Menurut BMKG
 • Gempa Tuban dua kali di Laut Jawa, bagaimana sampai ke Bandung dan Bima?
 • Gempa Tuban 2 kali menggegarkan busur Jawa dan Bali, terasa sampai ke Bima