Hati-hati dengan Sakit dalam Musim Peralihan

Musim peralihan, atau musim peralihan dari hujan ke kering atau sebaliknya, banyak dikenali sebagai jangka masa di mana cuaca menyebabkan penyakit.

Kesakitan boleh berupa sakit sendi, asma, sakit kepala, dan yang paling biasa adalah selesema, terutama selesema.

Ini boleh berlaku disebabkan oleh perubahan cuaca di sekitar kita, misalnya kenaikan dan penurunan suhu, tekanan, kelembapan, angin bertiup debu kering, perubahan dari hujan menjadi panas atau sebaliknya, dan sebagainya - menyebabkan badan kita menyesuaikan diri dengan keadaan. yang.

Untuk itu, sangat penting bagi kita semua untuk dapat menjaga keadaan badan kita agar tidak jatuh ketika perubahan cuaca datang.

Mengantisipasi penurunan keadaan badan semasa musim peralihan dapat dilakukan dengan cara berikut.

musim peralihan

Bawa payung atau baju hujan

Peralatan perlindungan diri dari hujan, seperti payung dan jas hujan, diperlukan agar badan tidak dicuci secara langsung oleh air hujan pada musim peralihan.

Kedua-duanya diperlukan untuk mengekalkan aktiviti luar anda. Hujan pada musim pertengahan ini tidak berlaku setiap hari dan tidak dapat dipastikan bila akan turun, kerana belum memasuki musim.

Oleh itu, lebih baik selalu membawa kedua-dua barang di dalam beg atau kenderaan anda.

Perhatikan pengambilan anda

Vitamin dan makanan yang dimakan oleh badan juga merupakan perkara penting lain yang mesti dipertimbangkan.

Namun, tubuh mesti memiliki kekebalan yang cukup untuk menghadapi perubahan cuaca, sehingga dapat menangkal benih penyakit yang mungkin menyerang.

Tanpa meremehkan keperluan tubuh untuk vitamin lain, pengambilan vitamin C perlu ditingkatkan, kerana dapat mengoptimumkan sistem imun dalam tubuh.

Baca juga: Adakah anda ketagih dengan internet? Mari kenali ciri-cirinya

Sumber makanan yang dapat memberi anda vitamin C boleh didapati dalam pelbagai jenis sayur-sayuran dan buah-buahan. Contohnya brokoli, jeruk, betik, dan mangga. Untuk cairan badan, pastikan untuk terus minum air mineral sesuai dengan keperluan individu anda. Selain itu, pada musim ini, kurangkan minuman berkarbonat, gula tinggi, atau minuman yang mengandungi kafein.

Jaga kebersihan persekitaran

Kebersihan persekitaran di dalam dan di luar rumah sangat penting untuk diperhatikan. Anda harus memastikan bahawa tidak ada timbunan sampah atau air berdiri yang memungkinkan binatang penyebab penyakit, seperti nyamuk dan lalat, berkembang biak di sana.

Sekiranya perkara ini dibolehkan, lebih mudah bagi tubuh anda untuk menghidap penyakit pada musim peralihan.

Mengekalkan gaya hidup sihat Gaya hidup sihat juga merupakan faktor penting yang dapat menjadikan kita sihat pada pertengahan musim peralihan. Dalam hal ini, apa yang dimaksudkan dengan gaya hidup sehat adalah rajin berolahraga, tidak bangun terlambat, dan tidur atau istirahat yang cukup dan berkualiti.

Kurang tidur menyebabkan pertumbuhan semula sel-sel badan tidak dapat berjalan dengan optimum, sementara senaman yang teratur dapat meningkatkan sel-sel imun dalam tubuh.

Semua ini dapat membantu kita mengelakkan pelbagai penyakit semasa musim peralihan. Sekiranya badan sihat, maka semua aktiviti dan tanggungjawab harian yang mesti kita laksanakan tidak akan terganggu.