Salam di Jakarta, kenapa?

Beberapa hari yang lalu, Jakarta Pusat dilanda hujan es selama lima minit.

Fenomena ini bukan pertama kali berlaku agak jarang kerana Dunia tidak berada di garis lintang tinggi dengan iklim subtropika.

Sumber: //www.cnnWorld.com/nasional/20181122152751-20-348440/hujan-es-turun-di-kamatan-thamrin-city-jakarta

Badan Meteorologi, Klimatologi dan Geofizik (BMKG) melalui ketua perhubungan awam mereka, Hary Tirto Djatmiko dalam pernyataan rasmi mereka mengesahkan bahawa walaupun Dunia mempunyai iklim tropis, kejadian hujan es dapat terjadi kerana Dunia saat ini dilanda cuaca ekstrem.

Cuaca yang melampau telah menyebabkan pertumbuhan awan hujan kembang kol yang berlapis-lapis ( Cumulonimbus ) yang kuat yang ketinggian puncaknya melebihi tahap beku melebihi 30,000 kaki.

Kemudian mulailah proses penetapan ais di bahagian atas awan hujan, menyebabkan pemendakan dalam bentuk sfera atau kristal ais dengan diameter 5 hingga 50 mm atau lebih-lebih lagi apabila cukup waktu hujan.

Kerana ukuran bola atau kristal ais yang besar ini, mereka tidak dapat mencair sepenuhnya walaupun telah jatuh ke arah yang lebih rendah dengan suhu yang agak panas.

Selain itu, di dataran di mana angin bertiup dari kawasan pergunungan yang besar seperti yang dialami oleh beberapa dataran tinggi di Dunia seperti Tengger, udara yang hangat dan lembap ditolak ke tempat yang sangat tinggi. Ini menyebabkan hujan lebat walaupun lokasinya di khatulistiwa di mana salji tidak mungkin dilakukan.

Tetapi jangan memandang ringan kejadian ini, anda tahu. Walaupun hujan es di Jakarta diklasifikasikan sebagai ringan dan tidak berbahaya, itu tidak berarti ia tidak dapat meragut nyawa manusia.

Pada tahun 1888, tepatnya, pada 30 April di India, ada hujan es yang besar. Ais berdiameter 13 mm disertai angin kencang membunuh 230 orang dan banyak ternakan, dan memusnahkan bangunan, rumah, daun dan dahan di bandar pertanian Morabadad, menyebabkan kegagalan tanaman. Sistem amaran bencana yang tidak mencukupi pada masa itu menyumbang kepada keadaan ini.

Baca juga: Proses Hujan (+ Gambaran Lengkap dan Penjelasan)

Anda tidak perlu keterlaluan jika ada hujan es, kerana anda dapat meramalkan kehadiran hujan es ini setengah hingga satu jam lebih awal, walaupun ketepatannya belum optimum.

Cukup untuk melihat tanda-tanda sebelum kedatangan yang tersembunyi seperti udara sekitar atau malam sebelumnya yang panas dan menyekat, menunjukkan kekuatan sinaran suria yang ditunjukkan oleh nilai perbezaan suhu antara 10.00 dan 07.00 lebih daripada 4.5C dan kelembapan udara tinggi ditunjukkan oleh nilai kelembapan udara di lapisan 700 mb atau kurang daripada 60%.

Kemudian perhatikan corak awan di langit pada pukul 10:00 dalam bentuk awan Cumulus yang secara beransur-ansur menjadi lebih tebal di lapisan dan dengan cepat menjadi gelap pada jam berikutnya. Selain itu, tumbuh-tumbuhan di sekitar kita juga bergoyang dengan cepat disertai hembusan udara sejuk yang berterusan dan hujan lebat yang tiba-tiba seperti tetamu datang tanpa izin.

Oleh itu, anda juga perlu curiga jika dalam 1-3 hari berturut-turut tidak hujan walaupun memasuki musim peralihan atau peralihan atau musim hujan. Terutama jika suhu udara sangat tidak biasa dibandingkan dengan suhu udara pada amnya. Itu bererti akan ada petunjuk bahawa hujan lebat akan turun, diikuti oleh angin kencang, termasuk angin puyuh atau tidak, yang boleh menyebabkan hujan es.

Hary Tirto Djatmiko menyambung, hujan es yang diikuti oleh angin puting beliung di Dunia ini adalah lokal, meliputi kawasan seluas kira-kira 5 hingga 10 km dalam waktu kurang dari 10 minit, berlaku pada waktu petang atau petang, kadang-kadang menjelang petang, bergerak dalam garis lurus dan ada sedikit kemungkinan ia terjadi lagi di tempat yang sama.

Bagaimanapun, untuk catatan, jika hujan batu yang turun cukup besar, kuat dan jika sangat berbahaya, jangan diam untuk hanya menikmati atau mengambil gambar selfie, tetapi segera berusaha mencari tempat perlindungan yang selamat dan kuat.

Baca juga: Kesan Laluan Aliran Lautan ke Dunia

Rujukan

  • Apa yang Menyebabkan Hujan? Inilah 5 fakta - Ruangguru
  • Inilah penjelasan BMKG mengenai Hujan yang Berlangsung di Sejumlah Kawasan Jakarta siang ini
  • Ini adalah tanda-tanda hujan es - Tempo
  • Fenomena Salam dan Potensi Bencana
  • Inilah Punca Hujan di Jakarta siang ini - IDNTimes