Rekod perubahan iklim ada di dasar tasik

Perubahan iklim masa lalu dapat difahami dengan memeriksa maklumat geokimia dan biologi yang dicatatkan dalam arkib sedimen.

Penyelidikan perubahan iklim pada batuan sedimen kuno dapat dilakukan pada bahan yang disimpan di lingkungan laut atau tasik.

Ngomong-ngomong, sebelum melangkah lebih jauh membincangkan bagaimana memerhatikan perubahan iklim dari dasar tasik. Sebelum ini, kita harus tahu, apa yang dapat digunakan untuk memerhatikan perubahan iklim.

Paleoklimatologi, Ilmu mengamati perubahan iklim

Kajian perubahan iklim yang telah terjadi di seluruh rentang sejarah Bumi disebut paleoklimatologi.

Kajian pemendapan di tasik

Cara menentukan keadaan perubahan iklim itu sendiri dapat ditentukan dengan menggunakan kajian mengenai:

 • Glasters dan kubah ais
 • Kayu fosil, berdasarkan lingkaran pertumbuhan
 • Lapisan sedimen di dasar tasik dan lautan
 • Batu sedimen

Secara umum, ahli paleoklimatologi akan mengkaji corak bahan tertentu yang terbentuk dalam fenomena atau kajian di atas.

Kaji pemendapan untuk menentukan perubahan iklim

Pemendapan adalah pembentukan lapisan tanah yang disebabkan oleh pemendapan tanah.

Lapisan yang dihasilkan dari pemendapan menunjukkan keadaan di mana ia terbentuk, lapisan paling asas adalah bahan terbentuk tertua dan lapisan atas adalah yang termuda.

pemendapan di tasik

Sedimen yang boleh ditemui di tasik dan penggunaannya dalam penyelidikan persekitaran dan saintifik yang lalu termasuk:

 • Diatom (haiwan mikroskopik di tasik) , dapat digunakan untuk menentukan pola peredaran air, arah dan kecepatan angin rata-rata, suhu air, kemasinan air, dan kimia air.
 • Deposit mineral , digunakan untuk menentukan perubahan kimia air, yang merupakan tindak balas terhadap perubahan suhu udara dan curah hujan.
 • Analisis isotop molekul yang dibentuk oleh tumbuhan, haiwan dan bakteria yang tinggal di atau dekat tasik: suhu udara dan tanah, suhu air, perubahan corak hujan.
 • Lapisan bahan pasir, kerikil dan vegetasi hutan digunakan untuk menunjukkan kepada kita ketika ribut besar terjadi.
 • Lapisan tanah digunakan untuk mengenal pasti jumlah curah hujan yang berlaku.
Baca juga: Mengapa Topeng dan Buff Scuba Tidak Berkesan dalam Mencegah Corona?

Salah satu kajian menarik mengenai pemendapan tasik, yang dilakukan oleh Weimu Xu pada tahun 2012 di Lembangan Sichuan, China. Penyelidikannya melihat tindak balas terhadap perubahan iklim pada era pra-Jurassic (sekitar 183 juta tahun yang lalu).

Keadaan geospasial semasa era Jurassic (183 juta tahun yang lalu)

Hasil penyelidikannya menunjukkan bahawa kawasan pedalaman di benua ini bertindak balas dengan cepat terhadap perubahan iklim global. Dalam keadaan itu, berlaku pemanasan suhu atmosfera kerana pembebasan gas rumah hijau secara besar-besaran seperti karbon dioksida dan metana menyebabkan peningkatan pemendakan di kawasan pedalaman benua tertentu.

Akibatnya, percepatan kitaran hidrologi di Danau Sichuan dan mendorong peningkatan bekalan nutrien ke tasik, produktiviti biologi, mengakibatkan pemendapan sedimen kaya organik gelap.

Kepentingan mengkaji iklim masa lalu

Mengapa kita mesti mengkaji iklim masa lalu? kejadian itu telah berlaku. Terdapat beberapa perkara utama, mengapa kita mesti mempelajarinya.

Salah satu faedahnya ialah kita dapat melihat corak atau kitaran tertentu pada masa lalu dan masih mungkin berlaku hari ini. Seperti kitaran beralih tempoh panas ke tempoh sejuk dan kembali ke tempoh sejuk.

Kita dapat menganggarkan berapa lama iklim akan terus menghangat dan seberapa panasnya cuaca menggunakan masa lalu untuk membentuk asas mitigasi di masa depan.

Sekiranya tidak dapat dimodelkan dengan masa lalu, kita masih dapat meninjau fenomena fizikal perubahan iklim dengan melakukan rekonstruksi paleoiklim.

Rujukan

 • Menggunakan sedimen tasik untuk memahami iklim masa lalu
 • Penyerapan karbon dalam sistem tasik yang diperluas semasa peristiwa anoksik lautan Toarcian
 • Mengkaji perubahan iklim dari pemendapan tasik