Bahan dan Faedah Salmon untuk Kesihatan

kebaikan salmon

Manfaat salmon termasuk sumber protein, meningkatkan fungsi otak, kaya dengan vitamin B, mengurangkan risiko penyakit jantung, dan banyak lagi.

Salmon adalah sejenis ikan yang dijadikan makanan yang sangat berkhasiat. Salmon mengandungi protein berkhasiat yang berguna untuk tubuh.

Di samping itu, ia mengandungi asid lemak, vitamin dan mineral omega 3 yang mempunyai peranan penting dalam menjaga tubuh yang sihat.

Kandungan Salmon

SEBAGAI NIKMAT MAKAN IKAN SALMON DI JEPUN, INI ADALAH CARA UNTUK DIBUDAYAKAN!  |  Percutian ke Jepun

Salmon adalah ikan yang mempunyai tekstur yang sangat lembut yang mudah diproses dan dimakan.

Ikan ini mempunyai kandungan nutrisi yang tinggi kerana mengandungi asid omega 3 yang berperanan penting dalam menjaga kesihatan otak dan kesihatan tubuh.

Di Dunia, salmon boleh didapati di pasar tradisional, pasar raya dan di pelbagai pusat membeli-belah. Salmon sudah dikenali sebagai makanan paling berkhasiat di dunia kerana memberikan banyak manfaat kesihatan.

Khasiat Salmon untuk kesihatan

Tidak syak lagi bahawa salmon adalah makanan popular yang terkenal dengan kandungan khasiatnya yang tinggi. Kerana kandungan di dalamnya, salmon mempunyai banyak manfaat kesihatan dan mampu menyembuhkan pelbagai penyakit.

Berikut adalah beberapa faedah kesihatan salmon.

1. Sumber protein

kebaikan salmon

Salmon mempunyai kandungan protein yang sangat tinggi.Protein dalam badan mempunyai pelbagai kebaikan seperti melindungi kesihatan tulang, menjaga jisim otot, melambatkan proses penuaan dan membina tubuh untuk pulih dari kecederaan.

Baca juga: Apathy is - Definisi, Karakteristik, Sebab dan Kesan

Berdasarkan data, setiap 3.5 ons salmon mengandungi 22-25 gram protein di mana kandungan protein ini sangat baik untuk kesihatan.

2. Meningkatkan Fungsi Otak

Manfaat salmon adalah bahawa ia dapat meningkatkan fungsi otak. Salmon kaya dengan asid lemak omega 3, yang bersifat anti-radang.

Ini dapat mengurangkan keradangan yang berguna untuk melindungi saraf dari tekanan dan kerosakan pada saraf. Faktor usia sering menyebabkan kerosakan saraf ini.

3. Kaya dengan Vitamin B

kebaikan salmon

Daging salmon kaya dengan vitamin B lengkap, dari vitamin B1 hingga B6, B9 dan B12. Vitamin B berfungsi untuk membantu mengubah makanan menjadi tenaga dan juga berguna untuk memperbaiki sel DNA yang rosak.

Vitamin B telah banyak digunakan untuk merawat keradangan di dalam badan yang membawa kepada penyakit jantung. Vitamin B juga dapat mengoptimumkan otak dan sistem saraf.

4. Menurunkan Risiko Penyakit Jantung

Manfaat salmon seterusnya ialah dapat mengurangkan risiko penyakit jantung. Menurut penyelidikan, makan salmon yang kaya dengan omega 3 dapat mengurangkan kadar lemak omega 6 dalam badan.

Omega 3 dapat mengurangkan keradangan di dalam badan di mana sebahagian besar masalah kesihatan disebabkan oleh keradangan. Beberapa penyakit seperti penyakit jantung, diabetes, barah dan artritis. Omega 3 juga dapat mencegah pembekuan darah yang disebabkan oleh strok.

Sangat digalakkan untuk kanak-kanak makan salmon dalam jumlah 2-4 ons seminggu kerana ia baik untuk kesihatan.

5. Hebat untuk Bayi

kebaikan salmon

Manfaat salmon seterusnya adalah baik untuk bayi kerana bayi sangat memerlukan omega 3 yang berguna untuk memaksimumkan perkembangan otak, saraf dan mata.

Pakar dari Persatuan Jantung Amerika dan Akademi Pediatrik Amerika menasihatkan para ibu untuk meningkatkan hidangan salmon setiap dua kali seminggu.

Baca juga: 51 Kata Cinta Sedih yang Menyentuh Hati dan Perasaan Anda

Menu salmon ini diberikan kepada bayi yang berusia lebih dari 1 tahun kerana pada usia itu bayi memerlukan pengambilan nutrien yang banyak.

6. Menjadi Sumber Kalsium

Salmon berguna dalam meningkatkan kesihatan tulang kerana setiap 1 hidangan salmon mengandungi vitamin D yang diperlukan oleh tubuh selama 1 hari melakukan aktiviti.

Dalam salmon mengandungi lebih dari separuh vitamin B12, niasin, selenium, B6 dan magnesium yang baik untuk dimakan untuk tubuh.

7. Menyokong Perkembangan Otak Janin

Salmon baik untuk wanita hamil kerana sangat baik dalam perkembangan otak janin.

Asid lemak omega 3 berguna dalam menyokong perkembangan otak janin dan mencegah keradangan yang boleh merosakkan kulit.

Selain itu, kandungan omega 3 juga dapat meminimumkan risiko kelahiran prematur dan mengurangkan tekanan darah tinggi semasa kehamilan


Oleh itu, penjelasan mengenai kandungan dan faedah salmon untuk kesihatan. Semoga bermanfaat!