Sekiranya ais tiba-tiba berhenti mengembang

Langit sangat cerah, tidak ada awan, sangat panas siang ini ..

Ini sedap minum ais jeruk ..

Baiklah, sementara kita mempunyai segelas ais oren, cuba perhatikan aisnya.

Pernahkah anda berfikir, apa yang berlaku sekiranya ketulan ais mempunyai sifat lain?

Pengembangan adalah peristiwa di mana bahan telah meningkat panjang atau kelantangan akibat perubahan suhu. Ais sendiri mengalami ini apabila suhu diturunkan.

Fenomena yang paling sering kita lihat ialah membekukan air tasik, ini bukan proses yang mudah kerana air di permukaan perlahan-lahan akan membeku.

Kita dapat mengambil contoh air tasik pada suhu 18 ° C, air permukaan diserap oleh atmosfera dan hanya mencapai ketumpatan maksimum ketika air menyentuh 4 ° C, kerana kepadatan air 4 ° C lebih tinggi daripada yang lebih rendah, air ini tenggelam lebih dalam dan digantikan oleh air. dengan ketumpatan yang lebih rendah.

Proses menukar air dari atas ke bawah berterusan sehingga suhu turun hingga 0 ° C di mana air akan membentuk kristal ais. Pada masa ini, ketumpatan menjadi sangat rendah dan molekul air akan kekal di puncak tasik secara kekal.

Tanpa sifat pengembangan ais, manusia tidak akan dapat melakukan luncur ais dan terdapat peningkatan dalam nilai ketumpatan yang menyebabkan ais tenggelam dan terdapat peningkatan paras air di bumi!

Sekiranya ais kutub tenggelam kerana nilai ketumpatannya yang lebih tinggi, permukaan laut akan meningkat hingga 66 meter dari ketinggian sekarang, sehingga dapat meliputi sebagian besar daratan, sebagian besar pulau Sumatera di sebelah timur, Jawa Utara pasti tenggelam.

Dan yang paling penting, kita tidak dapat menikmati ais lemon yang enak di hujung gelas kita.

Baca juga: Rumus Daya dan Contoh Mengira Kuasa Elektrik (+ Jawapan)

Catatan ini adalah penghujahan pengarang. Anda juga boleh membuat tulisan anda sendiri mengenai Saintif dengan menyertai Komuniti Saintif


Rujukan

//mystupidtheory.com/what-apa- yang berlaku-jika-es-tak-memuai /