Apa yang berlaku sekiranya kita boleh menyusut seperti Ant-man?

Adakah ada yang memerhatikan  Ant-man atau tidak? Bagi mereka yang belum menontonnya, sila tonton dulu, kawan-kawan.

Jadi ... sekarang saya ingin membincangkan watak ini yang dibuat oleh Marvel. Kita semua yang telah menonton akan mengetahui bahawa  Ant-man ini  boleh menjadi lebih kecil dan lebih besar. Adakah benar bahawa kemampuan  luar biasa  tidak. Mungkin tidak kemampuan seperti itu dapat terwujud dalam kenyataan?

Ya, mungkin, sains terus berkembang. Jadi, jika boleh, apa kemungkinannya, bolehkah kita berjalan seperti biasa? Bolehkah kita mengangkat sesuatu yang lebih besar daripada kita? Adakah jisim kita masih? Mari berbincang ...

Di sini saya ingin membincangkan asas-asasnya, bukan mengenai atom, kuantum, dan rakan mereka. Ada masi ingat formula rho bukan? Ini mengenai ketumpatan, kita semua belajar rho dalam bidang fizik. Rho  seperti kepadatan objek, semakin besar  rho , semakin padat objek itu.

Berdasarkan formula di atas, ketumpatan berkadar dengan jisim dan berkadar sebaliknya dengan isipadu. Sekarang, jika kita bercakap mengenai ukuran, kita pasti tidak dapat dipisahkan dari kelantangan. Sekiranya kita ingin memerah saiz badan kita seperti  Ant-man, jumlah badan kita juga akan berkurang secara automatik .

Bagaimana dengan massa kita? Sekiranya seseorang mempunyai jisim 50 kg di Bumi, berapakah jumlah jisim di Bulan? Ya, 50 kg, kerana jisimnya tetap. Kita tidak boleh mengubah jisim untuk isi hati kita. Sementara itu, orang gemuk yang ingin kurus, perlu bekerja keras supaya jisimnya dapat dikurangkan. Oleh itu, katakan bahawa jisim kita masih menyusut.

TUNGGU ... tunggu sebentar, jadi jika misalnya seseorang berat 50 kg, dan dia menyusut menjadi ukuran semut, dan jisimnya tetap, dapatkah  kita mengangkat orang itu?

Baca juga: Kesan Laluan Aliran Lautan ke Dunia

Ya, boleh, tetapi anda masih perlu mengangkat muatan 50 kg, yang boleh dikatakan cukup berat (10 kg beras sudah berat). Cuba bayangkan kita mengangkat semut dengan berat 50 kg. WWOOWWWW… ..

Baik bukan sahaja itu, satu lagi fakta menarik ialah ketumpatan ( rho ) orang-orang yang sedang mengecut seperti Ant-lelaki  akan meningkatkan saiz. Ketumpatan purata ( rho ) manusia berkisar antara 1062-1150 kg / m3. Sekiranya isipadu badan seseorang menurun, dan jisimnya kekal, maka ketumpatannya ( rho ) akan meningkat kerana ketumpatan ( rho ) berkadar sebaliknya dengan isipadu. Hmmm, apa yang anda fikir kenaikan itu akan berlaku? Mari buat pengiraan mudah ...

Andaikan seseorang mempunyai jisim 50 kg, dia akan menyusut dengan kelantangan 0,65 cm3 (seukuran semut). Jadi kita boleh mengira berapa  rho .

WWOOWW setelah menyusut, orang itu sekarang mempunyai ketumpatan 77,000,000 kg / m3. Adakah itu besar? Jadi apa kesannya? Sebagai perbandingan, emas hanya mempunyai ketumpatan 19,300 kg / m3, dan kita tahu bahawa emas SANGAT keras, kerana ketumpatan antar molekulnya yang tinggi.

Semakin tinggi ketumpatan suatu objek, semakin tinggi jarak antara molekul (semakin tinggi ketumpatannya), sehingga menjadikan objek lebih keras. Oleh itu, jika orang itu mempunyai ketumpatan 77,000,000 kg / m3, maka dia adalah orang yang TERBURUK di bumi.


Artikel ini adalah penyerahan dari pengarang. Anda juga boleh membuat tulisan anda sendiri mengenai Saintif dengan menyertai Komuniti Saintif