Willis Carrier, Jurutera Genius Sejuk

 Sekurang-kurangnya satu abad yang lalu, manusia harus menyesuaikan diri dengan suhu dan kelembapan yang turun naik setiap musim.

Tetapi penemuan jurutera 'sejuk' ini mengubah cara hidup manusia.

Dia mempermudah manusia untuk hidup dengan selesa dan tidak bimbang suhu tiba-tiba bertukar menjadi panas atau sejuk.

Seorang jurutera muda sedang membuat reka bentuk untuk mesin yang akan digunakannya untuk menyelesaikan masalah besar di Sackket & Wilhelms Printing Factory di Brooklyn, New York.

Kerja reka bentuk yang dilakukan oleh pemuda berusia 25 tahun pada 17 Julai 1902 pada musim panas itu akan mengubah bagaimana kehidupan manusia moden setiap hari.

Sejak lulus dari Cornell University pada awal tahun itu, dia telah merancang beberapa peralatan seperti mesin pemanas, pengering kayu dan kopi, dan lain-lain di Syarikat Buffalo Forge.

Adakah Pembawa Willis Haviland. Jurutera muda itu merancang mesin yang asli. Dia ditantang untuk membangun mesin yang dapat mengatur kelembapan udara di kilang percetakan.

Masalah di Kilang Percetakan

Kertas di Sackket and Wilhelms Printing Factory, kertas yang mereka gunakan, dapat mengembang dan menyusut kerana terganggu oleh kelembapan di pantai timur Amerika.

Terdapat masalah dengan kawalan lubang tinta percetakan empat warna, kerana pencetakan satu warna hanya dapat bergantian, penentukuran tepat diperlukan untuk mengelakkan kecacatan pencetakan dan hasil yang kabur.

Penciptaan Mesin Pembawa

Mesin yang dibuat oleh Carrier adalah penghawa dingin atau mesin berasaskan AC yang dapat mengatur tahap kelembapan udara.

Udara dipaksa bergerak melalui penapis yang digerakkan oleh pemampat omboh, kemudian dipompa melalui gegelung suhu yang sejuk.

Baca juga: Mimpi Boleh Dikawal?

Udara sejuk kemudian dikeluarkan ke ruangan tertutup menggunakan kipas angin, yang mengakibatkan ruangan menjadi sejuk dan kelembapan tetap terjaga.

Carrier kemudian berubah pikiran dengan menukar enjin berkuasa ombohnya menjadi penyejuk sentrifugal, yang memungkinkan lebih banyak udara disejukkan. Dia juga menggantikan agen penyejuk yang pada asalnya gas ammonia beracun.

Mesin penghawa dingin ini pertama kali dipasang di kilang Sackett & Wilhelms pada akhir musim panas tahun 1902, lengkap dengan kipas, paip, pemanasan, kelembapan dan kawalan suhu. Air sejuk diambil dari telaga artesian.

Sistem gegelung penyejuk direka untuk menjaga kelembapan pada kadar 55%. Sama dengan kesan penyejukan menggunakan 108,000 paun ais setiap hari.

Mesin penghawa dingin atau penghawa dingin ini sesuai untuk keperluan kilang percetakan.

Masalah kelembapan udara diselesaikan. Hasilnya, banyak kilang meminta mesin Carrier ini.

Bab Baru Mesin Pembawa

Selain kilang kertas, kesan kesihatan mesin ini juga dapat dirasakan pada manusia.

Pada tahun 1915, ia mulai menjalankan perusahaannya sendiri, Carrier Engineering Corp., yang menjalankan perniagaan dengan menyediakan sistem penyaman udara ke hotel, pusat perbelanjaan, pawagam, dan akhirnya rumah persendirian. Antara pelanggan pertamanya adalah Kongres Amerika, Rumah Putih, dan Madison Square.

Kesan penggunaan mesin penghawa dingin ini sungguh luar biasa.

Bandar-bandar dan tempat-tempat lain di Amerika Syarikat dan dunia yang sering mengalami panas yang luar biasa kemudian dapat menikmati ledakan ekonomi yang ketara apabila lebih banyak orang berpindah ke bandar-bandar tersebut, dibantu oleh mesin penghawa dingin Carrier.

Peralihan penduduk ini mengubah kestabilan politik di banyak negara maju.

Malah reka bentuk seni bina telah banyak berubah, mungkin contoh yang paling mencolok adalah pencakar langit berdinding kaca yang hampir dijumpai di setiap kota besar.

Baca juga: Louis Pasteur, Penemu Vaksin

Masalah Yang Berlaku

Klorofluorokarbon atau gas CFC yang digunakan dalam penyaman udara dalam beberapa tahun terakhir telah disalahkan kerana menyebabkan lapisan ozon di atmosfer Bumi menjadi kosong.

Ruang tertutup yang memerlukan peredaran udara secara teratur, seperti di pesawat komersial, juga dikritik karena menyebarkan penyakit berjangkit.

Tidak dapat tidak, enjin berpendingin udara dapat menyingkirkan udara panas.

Carrier meninggal pada tahun 1950 pada usia 73 tahun. Walau bagaimanapun, syarikat itu masih wujud hingga kini dan tetap menjadi kilang pembuatan utama untuk sistem penyejukan.

Dan hasil kerja keras penemuannya masih dapat dinikmati hari ini.

Di setiap udara kita bernafas di dalam kelas, kuliah, atau tempat kerja.


Artikel ini adalah penyerahan dari pengarang. Anda juga boleh membuat tulisan anda sendiri mengenai Saintif dengan menyertai Komuniti Saintif


Rujukan:

  • //www.wired.com/2009/07/dayintech-0717/
  • //www.theatlantic.com/business/archive/2017/09/tim-harford-50-inventions/540276/