Inilah yang dikatakan oleh fizik mengenai kapal hantu

ilustrasi

Akhir-akhir ini, dunia maya kita dimeriahkan oleh berita mengenai berita syurga. sama ada mengenai gerhana atau pendaratan bulan NASA. Oleh kerana terdapat banyak artikel ilmiah yang telah dibincangkan, jadi artikel ini tidak akan membincangkannya, hehe (harap kesal).

Sekiranya anda pernah menonton Spongebob, adakah anda tahu watak Flying Dutchman? The Flying Dutchman digambarkan sebagai hantu pelaut yang lengkap dengan kapal hantu. Ya, mungkin banyak pembaca sudah tahu bahawa Flying Dutchman di Spongebob sebenarnya berdasarkan legenda yang popular di kalangan orang Eropah.

Walaupun hanya mitos, kita nampaknya perlu mengetahui asal usul mitos ini. "Setiap legenda mempunyai permulaan" kata orang; Pasti ada sesuatu di sebalik legenda kapal berhantu seperti The Flying Dutchman.

Sekiranya kita membuka wikipedia, kita nampaknya dapat membuat kesimpulan bahawa ternyata legenda kapal berhantu itu diilhami oleh kisah benar. Terdapat sekurang-kurangnya 25 kes kapal berhantu yang sah dalam sejarah. Salah satu contoh yang paling terkenal ialah kapal Mary Celeste yang berkeliaran bebas di laut tanpa ada yang menaiki kapal. Anda boleh membaca lebih banyak maklumat di sini (di sini).

Tunggu, adakah kapal berhantu itu nyata ?! Adakah kapal benar-benar dikendalikan oleh hantu?

Sebenarnya fenomena kapal berhantu hanyalah kejadian biasa-biasa sahaja jika kita memahami dua perbincangan dalam fizik: Prinsip Archimedes dan dinamika bendalir. Mungkin pembaca sudah memahami bahawa prinsip Archimedes digunakan dalam merancang kapal supaya kapal mereka terapung. Ya, penjelasan saintifik mengapa kapal yang sangat berat ini boleh mengapung tentu mesti berdasarkan prinsip ini.

Berdasarkan prinsip Archimedes, objek yang dimasukkan ke dalam cairan akan didorong oleh kekuatan yang sama beratnya dengan cairan yang digantikan oleh bahagian objek yang terbenam. (Aduh, teliti bahasanya, mari lihat ilustrasinya).

Baca juga: Bagaimana kaca kalis peluru dapat mengurangkan peluru yang sangat kuat?

Nah, menurut ilustrasi di atas, objek yang pada mulanya beratnya 5 kg setelah dimasukkan ke dalam air seberat 3 kg, kerana air yang diganti beratnya 2 kg. (Sebenarnya kg bukan satuan berat, tetapi ini hanya untuk membuatnya lebih mudah. ​​Objek dengan jisim 1 kg beratnya kira-kira 9,8 N.)

Mari lihat contoh yang lebih sesuai:

ilustrasi kapal

Oleh itu, dasar kapal, yang dipenuhi dengan udara dan tenggelam, telah mengganti air dengan berat keseluruhan lambung kapal, sehingga ada keseimbangan antara gravitasi kapal dan kekuatan Archimedes.

Berdasarkan penyelidikan yang dilakukan di Mary Celeste, insiden yang berlaku di kapal adalah seperti berikut:

  • Terdapat kebocoran di Mary Celeste, air memasuki dasar kapal.

    Semakin lama kapal itu karam, seolah-olah akan tenggelam. (Dan biasanya, kapal yang bocor akan tenggelam.)

  • Anak kapal menyelamatkan diri dengan menggunakan kapal kecil yang terdapat di atas kapal.
  • Terdapat fenomena dinamik bendalir yang tidak diambil kira oleh penumpang, air berhenti mengalir ketika permukaan air di kapal setara dengan lubang dan ada keseimbangan. Air yang memasuki kapal tidak cukup untuk menenggelamkan kapal.
  • Kapal itu selamat, tetapi tidak bersama penumpang.

Kira-kira sesuatu seperti itu juga berlaku pada kapal "berhantu" yang lain. Seperti kejadian kapal tak berawak berpusing dengan sendirinya, itu disebabkan oleh arus air laut. (Fyi: Laluan kapal berhantu kemudian digunakan untuk mengetahui arus lautan.)

gelombang laut

Yap, artikel kali ini sahaja. Mesejnya adalah, ketika kita memberikan penjelasan mengenai suatu fenomena, jangan lupa untuk mengemukakan pemikiran rasional berdasarkan sains. Kita dapat menerapkannya dalam memeriksa fenomena lain, misalnya yang telah disebutkan di awal artikel: gerhana dan pendaratan bulan .

Diilhamkan oleh video yang diedit:

Baca juga: Adakah semua warna yang kita lihat dalam spektrum cahaya yang dapat dilihat?

Catatan ini adalah penghujahan pengarang. Anda juga boleh membuat tulisan anda sendiri mengenai Saintif dengan menyertai Komuniti Saintif