Mengapa Bandar Lebih Panas Dari Luar Bandar? Ini adalah Fenomena Pulau Panas Bandar

Semasa anda melintasi kota besar, udara terasa panas ketika berada di bandar dan ketika anda sampai cukup jauh di pinggir bandar udara tidak terasa terlalu panas.

Perasaan anda bukan khayalan, mereka nyata. Sebenarnya udara di tengah bandar sememangnya lebih panas daripada pinggir bandar sekitarnya.

Bandar panas

Fenomena ini disebut Pulau Panas Bandar atau Bandar Bahang Bandar (Bahang bermaksud panas). Fenomena di mana suhu rata-rata bandar lebih tinggi daripada suhu purata pinggiran bandarnya.

Anda mungkin tahu Jakarta yang lebih panas daripada Bogor, Bandung yang lebih panas daripada Jatinangor, Semarang yang lebih panas daripada Ungaran, dan sebagainya. Fenomena ini berleluasa di semua bandar di dunia.

Pulau Panas Bandar cukup kompleks dengan pelbagai sebab. Tetapi mari kita jelaskan asasnya.

Proses yang menimbulkan UHI adalah perubahan penggunaan tanah. Yang bermaksud bahawa banyak tanah telah mengubah fungsinya, yang pada awalnya berupa sawah atau kebun, kini diganti dengan bangunan, jalan dan tempat letak kereta.

Untuk memahami mengapa ini menyebabkan suhu udara meningkat, kita perlu mengetahui asas-asas mengenai tenaga.

Sumber tenaga terbesar di Bumi berasal dari cahaya matahari.

Matahari sentiasa menghujani Bumi dengan banyak tenaga pada kita dalam pelbagai bentuk.

Tenaga cahaya yang dapat anda lihat dengan mata anda. Panaskan tenaga yang dapat anda rasakan pada kulit anda. Tenaga cahaya ultra ungu yang boleh membakar kulit anda.

Ketika tenaga dari matahari datang ke Bumi, ada dua kemungkinan, tenaga ini dapat dipantulkan oleh Bumi kembali ke angkasa, atau tenaga ini dapat diserap oleh Bumi.

Baca juga: Mengapa begitu panas akhir-akhir ini?

Objek yang menyerap tenaga ini secara beransur-ansur akan memanaskan dan membebaskan tenaga lagi.

Seperti yang anda ketahui, objek yang lebih gelap atau hitam dapat menyerap lebih banyak tenaga, sedangkan objek yang lebih terang atau putih cenderung memantulkan tenaga. Seperti yang anda rasakan ketika berada di bawah terik matahari memakai pakaian hitam lebih panas daripada memakai pakaian putih.

Kadar di mana objek memantulkan atau menyerap tenaga disebut albedo. Yang merupakan nisbah tenaga terpantul yang diserap oleh objek.

Sekiranya objek mempunyai albedo 100, itu bermaksud bahawa 100% tenaga yang datang kepadanya akan dipantulkan, jika albedo itu 0 maka semua tenaga yang datang ke dalamnya akan diserap.

Kembali kepada masalah bandar. Apabila manusia membina bandar, pada dasarnya kita mengubah tahap albedo di kawasan yang dibina.

Bandar mempunyai banyak jalan berturap. Bumbung gelap. Warna hitam aspal dan objek lain di bandar menjadikan bandar menyerap lebih banyak tenaga.

Kesannya ialah kenaikan suhu di bandar.

Selain itu, kekurangan pokok, gas panas yang keluar dari kenderaan bermotor dan mesin perindustrian, semakin mengubah keseimbangan tenaga di bandar.

Contohnya, Kota Semarang.

Semarang berkembang pesat dengan penambahan jumlah bangunan sejak tahun 90-an yang secara besar-besaran mengubah fungsi tanah.

Perubahan panas bandar

Gambar ini adalah gambar satelit warna palsu dari daerah Semarang yang menunjukkan perubahan penutup tanah vegetasi selama periode 2000 hingga 2010. Hijau bermaksud peningkatan tumbuh-tumbuhan, sementara putih menunjukkan penurunan tumbuh-tumbuhan.

Anda dapat melihat, di tengah-tengah Kota Semarang, hampir semua tanah berwarna putih, yang bermaksud hampir tidak ada tumbuh-tumbuhan yang menutupi daratan.

Baca juga: Loji Tenaga Caci Maki Netizen (PLTCMN) adalah idea yang sangat buruk

Semua tanah ditutup dengan permukaan albedo rendah iaitu bangunan dan aspal, ini menjadikan suhu meningkat!

Peningkatan suhu ini akhirnya mempengaruhi iklim wilayah di sekitarnya. Yakni peningkatan curah hujan di daerah yang menerima tiupan angin dari kota, dan angin musiman yang datang lebih awal. 

Semua bandar di dunia mempunyai fenomena pulau panas bandar ini. Terdapat trend peningkatan suhu udara bandar di bandar-bandar besar.

Tanda perubahan iklim global adalah kenyataan?


Rujukan

  • Trend Pemanasan Bandar di Beberapa Bandar Besar Asia Sepanjang 100 Tahun Terakhir
  • Peralihan suhu purata di wilayah Kanto Jepun. - Kes khas pulau panas bandar.
  • Visualisasi Peta UHI dan Perubahan Penutup Tanah menggunakan Google Earth Engine (dokumen peribadi)