Paradoks - Cerpen

Semuanya bermula pada hari lahir saya yang ke-7, tepat pada 3 Mac 2002. Hari itu adalah hari jadi yang sangat istimewa, kerana ia juga merupakan hari lahir terakhir saya yang diraikan bersama ayah saya sebelum dia meninggal dunia. Dan dengan cara itu nama saya Darka. Seorang pelajar yang cukup popular di kampus tetapi kelihatan biasa di dunia. Ha ha ha.

Pada hari itu, 2 orang sahabat saya datang ke rumah saya. Mereka diberi nama Dana dan Desyca. Apa persahabatan yang unik. Darka, Dana, Desyca. Kami biasanya menyebutnya 3D, kerana semua nama awalan kami mempunyai huruf D. Kemudian pada masa itu, mereka meraikan ulang tahun saya, dan juga memberi saya hadiah. Hari yang sangat istimewa. Tetapi, di sebalik semua itu. Ada satu perkara yang paling saya gemari, iaitu memberi hadiah dari ayah saya. Dia memberi saya jam tangan yang kelihatan sangat futuristik. Saya suka penampilannya sehingga saya memakainya setiap hari, setiap minit, setiap saat. Saya tidak pernah melepaskannya kerana ini adalah jam tangan yang sangat baik dan juga hadiah dari ayah saya.

Sehingga saat itu berlaku. 1 bulan selepas hari lahir saya, 3 April 2002 tepat. Saya mendengar berita bahawa ayah saya meninggal dunia kerana dia dibunuh oleh orang yang misteri. Saya tidak tahu secara terperinci mengenai kematiannya tetapi banyak orang mengatakan bahawa kematian ayah saya sangat misteri, ada juga spekulasi bahawa ada hantu yang ikut campur dalam kematiannya. Tetapi, saya tidak pernah mempercayai perkara seperti itu. Walaupun begitu, saya benar-benar sedih, saya tidak dapat menahan rasa kehilangan ketika mendengarnya. Sejak hari itu saya tidak pernah memakai jam tangan itu lagi. Saya memikirkan ayah saya setiap kali memakainya, jadi saya memutuskan untuk meletakkannya di gudang.

Saya sangat mengagumi sosok ayah saya. Dia adalah seorang saintis yang sangat terkenal di dunia ini. Dia menjadi role model saya kerana saya mahu terkenal seperti dia. Dia juga ahli ZOGO . Bahagian sains asal dunia dan juga yang paling kuat di dunia. Bahagian ini tidak begitu terkenal seperti NASA atau yang lain. Walaupun begitu, dunia percaya bahawa ZOGO adalah bahagian sains paling kuat. Saya sangat mengagumi karya-karyanya. Kerana projek mereka benar-benar hebat. Seperti Pil Mystique. Pil yang boleh mengubah DNAdan sel biologi seseorang. Ia boleh berfungsi sepenuhnya hanya dengan memikirkannya. Kita dapat meniru penampilan seseorang, bahkan dengan suaranya. Walau bagaimanapun pil belum selesai sepenuhnya. Ayah saya mengatakan bahawa pil ini baru siap sekitar 75%. Ayah juga mempunyai projek untuk membuat Mesin Masa. Namun, projek itu tidak disiapkan kerana syarikat itu terpaksa ditutup kerana pemimpin syarikat itu, iaitu ayah saya, telah meninggal dunia.

***

14 tahun telah berlalu. Dunia moden, teknologi ada di mana-mana, semuanya berubah. Namun, ada satu perkara yang tidak berubah. Yaitu persahabatan saya dengan Dana dan Desyca. Saya berkawan dengan mereka sejak kecil, saya rasa mereka seperti keluarga. Kami bertiga belajar di tempat yang sama, dan juga mengambil jurusan yang sama. Kami terus bekerjasama untuk mencipta sesuatu, kita semua mempunyai impian untuk menjadi seperti ayah saya, iaitu menjadi saintis terkenal.

10 Ogos 2016. Dana dan Desyca datang ke rumah saya untuk meneruskan penyelidikan mengenai sel yang tumbuh semula dengan sangat cepat. Kami melakukannya di gudang saya kerana di situlah ayah saya biasa membuat kajiannya. Semua peralatan penyelidikan ayah saya juga ada di sana. Kemudian tiba-tiba semasa saya berada di gudang, saya melihat jam tangan yang diberikan oleh ayah saya 14 tahun yang lalu. Kemudian kami menghampirinya, dan melihat bahawa jam tangan masih berfungsi 100%. Tidak rosak sama sekali. Dan kami mengambilnya. Saya tertanya-tanya mengapa ia masih berfungsi 100%, setelah 14 tahun berlalu. Ia tidak boleh dimulakan, tetapi ia tetap berfungsi dengan baik Kemudian kami membuka jam tangannya kerana ingin tahu. Dan ternyata! Jam tangan adalah teknologi dari ZOGO. Saya sangat mengagumi teknologi dari sana, kerana penemuannya sangat hebat. Mereka sudah 20 tahun lebih dari yang sepatutnya.

Kemudian kami melihat ke arah intinya. Dan saya teringat sesuatu. Bentuk inti, yang pernah saya lihat, adalah seperti yang terdapat dalam rangka tindakan mesin masa saya. Saya pasti itulah maksudnya. Kemudian saya pergi mencari cetak biru dalam kajian ayah saya. Dan sangkaan saya betul! Itu adalah inti pati mesin masa yang ingin dibuat oleh ayah saya. Akhirnya kerana kami sangat teruja untuk mengetahui lebih lanjut. Kami juga memutuskan untuk menukar tema penyelidikan kami ke Time Machine. The pelan tindakan menerangkan dengan jelas bagaimana untuk membuat mesin masa. Kemudian kami bertiga membuat perkara itu. Semua yang diperlukan sudah ada di gudang saya, jadi kami dapat menyelesaikan perkara ini dengan cepat.

Semasa membuat perkara ini, bukan seperti yang kita fikirkan. Terdapat banyak gangguan. Pada hari pertama kami memulakan pembuatan, kami segera terganggu. Yaitu pemadaman, yang berlangsung dua hari berturut-turut. Nasib baik saya dapat mengembalikan keadaan seperti semua dan meneruskan kerja saya, saya yakin ini adalah perbuatan gurauan. Dan juga apabila sudah selesai. Gurauan itu semakin teruk. Tiba-tiba ada batu bersama kertas yang bertuliskan "Anda tidak tahu apa yang anda lakukan". Saya tertanya-tanya siapa ini, tetapi saya terlalu fokus dan teruja dengan mesin masa ini. Ya, mesin yang dapat mengubah apa yang telah berlaku. Saya menjadi tidak peduli dengan gangguan itu. Dan akhirnya, ketika berada di peringkat penamatlelaki ini bertindak lagi. Dia melemparkan pisau dengan darah kering ke gudang saya. Saya semakin ingin tahu, apabila melihat ke luar. Tidak ada, itulah ciri-ciri seorang prankster. Lakukan aktiviti yang tidak kemas kemudian lari. Akhirnya saya kembali dan menyelesaikan kerja saya.

Baca juga: Apakah revolusi industri 4.0? (Penjelasan dan cabaran)

***

Kemudian kami membincangkan untuk apa mesin ini akan digunakan.

"Jadi, apa yang anda lakukan dengan mesin ini?" saya bertanya

"Hmm ... minggu lalu ujian kimia saya menjadi teruk, kerana saya mengusahakan mesin ini pada masa itu. Saya rasa saya mahu betulin deh. " Desyca berkata

"Baiklah, bagaimana dengan kamu, Dan?" Saya bertanya kepada Dana

"Bagaimana jika kita menjana wang menggunakan mesin ini, jadi kita melihat loteri terakhir, menuliskan nombor, kemudian kembali. Dan Boom segera menjadi jutawan kami. " Kata Dana dengan teruja

"Hahahah, itu betul-betul baik! Saya juga memerlukan wang. Tetapi sebelum itu, ada baiknya kita membuat peraturan untuk mesin ini. " saya jawab

"Apa peraturannya?" tanya Desyca

"Jadi ... pertama, dilarang keras untuk 'melompat' sendiri, jadi jika kita ingin mundur kita harus 'melompat' bersama, tanpa mengira syaratnya. Kedua, mesin ini, adalah rahsia kami bertiga. Tidak ada pamer di Facebook, Instagram, Twitter, atau apa sahaja. Ia mesti menjadi rahsia. Dan terakhir, kami tidak dapat 'melompat' lebih dari 10 tahun. Saya tidak tahu mengapa, tetapi dalam rangka tindakan dijelaskan bahawa jika 'lompatan' tidak mungkin dilakukan selama lebih dari 10 tahun. " Saya menerangkan

"Baiklah ... siap bos. Jadi apa yang awak lakukan sekarang? " tanya Dana

"Rehat sebentar hari ini, pulang. Besok kita baru memulakan eksperimen kedua, saya juga sangat sabar, tetapi saya juga bosan bekerja seminggu penuh, jangan tidur, jangan berehat. Sekarang adalah masa untuk berpuas hati. " saya kata

"Ok, saya juga penat, okey? Pulanglah dulu, Bye Darka, ”kata Desyca

"Sip bye .." Aku membalas mereka berdua

Setelah berbincang, kami meneruskan aktiviti harian seperti biasa. Mereka kembali ke rumah masing-masing dan meneruskan aktiviti. Tetapi saya hanya mahu berehat di bilik saya dan ingin memikirkan hari esok yang pasti sangat sibuk.

Malam jatuh. Hari yang panjang. Kebelakangan ini saya betul-betul penat. Untuk mengusahakan mesin ini dan juga menghadapi gangguan prankster. Tetapi walaupun begitu, alangkah baiknya jika anda dapat menggunakannya dengan baik. Saya seperti Tuhan, yang dapat melakukan apa sahaja yang saya mahukan. Kemudian saya kembali untuk merancang masa depan.

Setelah saya memikirkannya, tiba-tiba ada sesuatu yang terlintas di fikiran saya. Saya berfikir, 'Bagaimana jika saya dapat kembali ke masa lalu dan menyelamatkan ayah saya.' Pada mulanya saya berfikir 'Ah, ini tidak mungkin'. Tetapi setelah saya memikirkannya, saya sangat merindui ayah saya. Sekiranya dia masih hidup, mungkin saya boleh menjadi penggantinya sebagai ahli ZOGO. Dan saya juga akan merasakan bagaimana rasanya mempunyai seorang ayah. Dididik olehnya, diajar, disayangi, bahkan dimarahi, saya tetap bahagia. Kerana itu adalah ayah saya. Akhirnya saya memutuskan untuk kembali, kembali ke hari ayah saya meninggal. Saya ada di sana untuk menyelamatkannya, saya pasti boleh. Tetapi, jika saya mahu melakukannya, rakan-rakan saya pasti tidak setuju. Kerana melepasi had itu sepatutnya melompat. Tetapi saya tidak peduli, lain kali saya melihatnya saya yakin dia pasti akan membantu saya kembali. Saya akan melakukannya sendiri. Saya tidak memerlukan rakan saya.

Akhirnya memutuskan untuk meneruskan rancangan saya. Saya mencari semua maklumat mengenai kematian ayah saya. Segala-galanya, lokasi, tarikh dan kronologi. Saya yakin sekiranya saya telah menyediakan segalanya, saya akan berjaya. Saya pasti! Tetapi sebelum memulakan semua ini, sepertinya saya memerlukan tidur. Saya akan memulakan perjalanan ini esok.

***

20 Ogos 2016. Pagi telah tiba. Ini adalah hari. Selepas hari ini, mungkin hidup saya akan berubah. Jika tidak, saya akan terjebak pada masa lalu. Atau saya mungkin mati di sana, kerana saya tidak dapat menyelamatkannya. Atau apa sahaja yang akan berlaku di sana.

Kemudian saya menyediakan semuanya. Peralatan, barang, malah senjata yang saya bawa. Kemudian saya memulakan rantaian mesin masa, dan tanpa berfikir saya menetapkan mesin ini untuk 2 April 2002. Ya, kira-kira 14 tahun yang lalu. Tepat sehari sebelum kejadian itu. Selepas itu saya segera memulakan mesin dan seperti biasa, saya disedut ke lubang cacing dan kali ini tidak seperti biasa. Mesin ini kelihatan sedikit tertekan, saya berasa terkejut dan juga pening ketika berada di mesin ini, mungkin kerana saya terlalu jauh. Saya takut terperangkap di antara masa dan ruang. Tetapi saya masih berusaha untuk berehat dan tetap berada di lubang cacing. Akhirnya setelah beberapa lama saya tiba

2 April 2002. Saya merindui suasana tempat ini. Walaupun dunia belum moden, dan teknologi ada di mana-mana. Kadang-kadang kita mesti ketinggalan sesuatu yang konvensional tanpa teknologi. Ya ... pada mulanya saya seronok sampai di sini. Tetapi selepas beberapa ketika, saya bau asap naik dari beg galas saya. Saya mempunyai perasaan tidak enak, saya bimbang mesin saya akan rosak kerana saya melonjak lebih dari yang sepatutnya. Kemudian setelah saya mendaftar masuk. BENAR! Inti enjin… hancur… Saya terkejut melihatnya, bercampur dengan perasaan putus asa. Saya takut saya tidak dapat kembali. Oleh itu, lebih baik saya berjaya menyelamatkan ayah saya supaya saya dapat kembali, dan mungkin masa kini akan berubah sepenuhnya. Sebelum menyelamatkannya, saya harus membuat persediaan terlebih dahulu. Dan saya hanya mempunyai 24 jam. Oleh itu, saya menggunakannya dengan sangat berkesan.

Baca juga: Cara membezakan buah karbitan dari pisang yang masak secara semula jadi

3 April 2002. Inilah kemuncak segalanya. Saya sudah bersedia untuk menyelamatkan ayah saya. Menurut maklumat yang saya dapat, ayah saya meninggal dunia di pejabatnya sekitar jam 23.00. Petang hingga petang saya terus berlatih sekiranya pembunuh ayah saya berbahaya. Kemudian ketika malam menjelang, jam 21.30 saya pergi ke sana.

22.30. Dan saya tiba di pejabat ayah saya. Bangunan ini sudah gelap, kebanyakan pekerja lain telah pulang. Kecuali ayah saya yang bekerja lebih masa. Dan inilah saatnya, mengubah takdir. Saya tergelincir dengan senyap kerana saya tahu setiap celah di pejabat ayah saya. Jadi saya boleh masuk dan terus ke bilik ayah saya. Kerana saya masuk dahulu sehingga saya dapat bersembunyi supaya saya lebih bebas mencari pembunuhnya. Akhirnya saya menunggu di almari dengan pisau di tangan kiri saya.

23.00. 30 minit telah berlalu. Pasti waktunya, tetapi ayah saya belum masuk ke dalam bilik. Beberapa minit kemudian, orang asing memasuki bilik ini. Saya yakin ini bukan ayah saya. Tidak lama kemudian katanya. "Hah ... akhirnya. Saya tidak sabar. " DIA BUKAN BAPA SAYA! DIA ADALAH PEMBUNUH! Saya dapat mengenali suara ayah saya dengan baik. Dan ini bukan suara ayah saya, sangat berbeza dengan suara saya. Kemudian dia berjalan perlahan menuju ke meja ayahku. Saya yakin dia juga akan bersembunyi untuk menunggu ayah saya. Ketika dia mula berjalan, saya segera bersiap untuk membunuhnya. Saya akan mengubah takdir. Saya mengetatkan tangan kiri. Kemudian setelah dia berjalan beberapa langkah. Saya segera keluar dan…. JLEB. Saya memotongnya tepat di dada. Ya, saya berjaya membunuhnya. Saya telah menyelamatkan ayah. Hahahahah. Misi tercapai,sekarang hanya perlu mencari ayah untuk mengembalikan saya ke masa sekarang.

Kemudian dia menoleh, dan berkata dengan erat. "Adakah itu kamu, nak?"

"HAH ?! Siapa awak? Anda adalah pembunuh ayah saya. Dan saya telah menyelamatkannya. " Saya berkata dengan nada tinggi

"Ha ha ha. Ternyata anda sudah dewasa, nak, awak sangat mirip dengan saya. Dan juga anda telah menyelesaikan mesin masa saya. " Dia berkata lembut sambil ketat

"BAPA ?! Tetapi?!? " Saya berseru kehairanan

"Ini adalah Pil Mystique, nak, saya pasti anda ingat ini. Saya katakan ini sekali, dan ini, ia telah berfungsi dengan baik pil. Dan saya juga tidak sabar untuk memberitahu perkara ini kepada anak kecil saya. " Dia telah menerangkan

"DILARANG! Tetapi, ayah. Ini diluar jangkaan! Maaf ayah ... saya merancang untuk menyelamatkan anda. Tetapi, saya sendiri membunuh anda. " Saya berkata dengan air mata di mata saya

"Tidak apa-apa, nak, ini sudah ditakdirkan oleh pencipta. Di sini, Pil Mystique. Pegang, anda hanya perlu memikirkan bentuk saya. Dan badan anda akan berubah seperti badan saya. Anda boleh menggunakannya untuk melarikan diri dari sini. "

"Maaf ... ayah ... saya benar-benar minta maaf." Kataku sambil menangis

"Tidak mengapa…. anak lelaki. Saya tahu…. anda disini…. kerana…. Saya sudah mati. Tetapi…. satu perkara yang pasti…. semua anda mesti tahu. Anda ... tidak ... boleh ... berubah ... tidak ... dir ... "Setelah dia mengatakan itu, dia memejamkan mata dan mati dalam pelukan saya.

Saya sangat tertekan setelah mengetahui perkara ini. Saya menangis, ternyata saya adalah pembunuh selama ini. Ya saya! AKU PEMBUNUH !!! Saya, DARKA. TELAH MEMBUNUH BAPA SENDIRI! HAHAHAHAH. Saya juga menjadi gila, gila setelah mengetahui kebenaran yang keras. Dengan rasa tertekan, saya akhirnya mengambil Mystique Pill dan meninggalkan badan ayah saya dan mencari tempat untuk bersendirian.

Saya terjebak pada masa lalu. Kerana saya tidak sempat bertanya kepada ayah saya bagaimana untuk kembali. Dan saya juga gagal menyelamatkan ayah saya. Kerana perbuatan bodoh saya sendiri. Sungguh. Mesin masa adalah perkara yang sangat buruk.

Akhirnya saya menunggu, menunggu masa yang tepat untuk membatalkan rancangan saya dalam garis masa ini untuk membuat mesin masa yang benar-benar sia-sia. 14 tahun menunggu. Saya semakin tua, dan saya sendiri dalam jangka masa ini dengan bersungguh-sungguh mencipta mesin masa. Apa idea bodoh! Saya selalu berusaha untuk gagal. Tetapi semua usaha saya sia-sia. Semua yang saya lakukan untuk mencegahnya, tidak berjaya. Bermula dari mematikan talian kuasa mereka, menghantar mesej, bahkan melempar pisau yang saya gunakan untuk membunuh ayah saya sendiri. Mereka masih berkeras untuk meneruskan projek bodoh itu.

Akhirnya saya teringat kata-kata terakhir ayah saya sebelum dia meninggal. Kita tidak boleh mengubah nasib. Kita bukan Tuhan, hanya Tuhan yang dapat menentukan nasib kita. Jadi, perjalanan saya setakat ini sia-sia. Saya kehilangan segalanya. Rakan-rakan saya, keluarga saya, kehidupan saya yang baik, semuanya ada dalam garis masa asal saya. Bukan disini.

Hingga akhirnya saya sedar. Inilah yang berlaku, dan akan selalu seperti ini. Lagi dan lagi. Saya tidak boleh bermain Tuhan. Saya tidak dapat mengubah takdir untuk isi hati saya. Inilah takdir yang saya dapat, semua yang saya jalani. Adakah yang sepatutnya berlaku.

Seperti ular yang memakan ekornya, berulang-ulang kali. Ini hidup saya.

- Alamat-


Rangka Tindakan = kerangka terperinci (seni bina).

Jambatan Einstein-Rosen = lubang cacing atau laluan yang menghubungkan dua titik berbeza dalam ruang-waktu.

DNA = bahan yang membentuk kromosom yang menyimpan maklumat genetik dalam tubuh makhluk hidup.

'lompat' = perjalanan masa atau perjalanan masa.