Nicolas Steno, saintis paling pintar yang pernah ada

Jumpa Nicolas Steno

Ahli geologi abad ketujuh belas, Nicolas Steno memperoleh alat pembedahannya pada usia muda, mempelajari kader dan membuat hubungan anatomi antara spesies. Steno memberikan sumbangan luar biasa untuk geologi, mempengaruhi Charles Lyell, James Hutton, dan Charles Darwin.

Nicolas Steno tidak terkenal di luar geologi, tetapi sesiapa yang ingin memahami kehidupan di Bumi mesti tahu bagaimana Steno mengembangkan dan mengaitkan konsep asas, Bumi, Kehidupan dan Pemahaman ini.

Dia dilahirkan dengan nama sebenarnya Niels Stensen pada 1 Januari 1638 di Denmark, ayahnya adalah tukang emas.

Pada mulanya Bekerja sebagai Ahli Anatomi

Dia pada mulanya belajar sebagai ahli anatomi, membedah mayat, mengkaji organ pelbagai spesies. Dia menjumpai sebuah kapal di tengkorak haiwan yang berfungsi sebagai saluran air liur ke dalam mulut.

Dia membantah idea Descartes bahawa hanya manusia yang memiliki organ kelenjar pineal - kelenjar di otak - yang dianggap di mana roh manusia itu wujud. Shorthand menentang idea ini, membuka jalan untuk ilmu saraf.

Cara dia melihat dunia sangat luar biasa pada zamannya. Shorthand tidak pernah membenarkan manuskrip kuno, metafizik Aristoteles, atau pemotongan Cartesian, melampaui kedudukan pemerhatian dan eksperimen empirikal. Dia selalu berusaha untuk melihat sesuatu sebagaimana adanya, bebas dari spekulasi.

Shorthand memerhatikan bagaimana batu empedu dapat terbentuk pada organ melalui proses penambahan. Mematuhi prinsip-prinsip cetakan yang dia tahu dari tukang emas, peraturannya berguna di seluruh disiplin ilmu untuk memahami pepejal oleh hubungan struktur mereka.

Petunjuk dari Shark Fossil

Seorang bangsawan dari Tuscany yang gemar seni dan sains, memerintahkan Steno untuk membedah Shark. Gigi hiu menyerupai batu lidah, sejenis batu aneh yang terdapat di batu di pulau Malta dan pergunungan berhampiran Florence, Itali.

Pliny the Elder, seorang naturalis Rom kuno mengatakan bahawa batu ini jatuh dari langit. Pada zaman kegelapan Eropah, legenda mengatakan bahawa batu itu pernah menjadi lidah ular yang diubah menjadi batu oleh Saint Paul.

Baca juga: Louis Pasteur, Penemu Vaksin

Steno menyedari bahawa batu lidah adalah gigi Shark, yang dicirikan oleh kesamaan struktur pertumbuhan.

Menyedari bahawa kedua objek ini serupa antara satu sama lain dan terbentuk dengan cara yang serupa, Steno berpendapat bahawa gigi kuno berasal dari jerung kuno yang hidup di perairan kuno, yang sekarang membentuk batu, dan kemudian diangkat ke darat untuk menjadi gunung.

Kejadian di atas batu

Pada satu masa, lapisan batuan ini merupakan lapisan sedimen akuatik, yang tersebar secara mendatar, dengan lapisan tertua berada pada lapisan terendah dan yang lebih muda di lapisan atas.

Sekiranya lapisan batuan ini berubah bentuk, dimiringkan, dipotong oleh kesalahan atau gaung, perubahan ini berlaku setelah pembentukan lapisan sedimen.

Kedengarannya seperti perkara sederhana hari ini, tetapi pada masa itu, idea ini benar-benar revolusioner. Prinsip ini terus digunakan hari ini dalam geologi. Dia menemui stratigrafi dan meletakkan asas untuk geologi.

Dengan mengetahui asal usul gigi hiu dari dua era yang berbeza, menyatakan bahawa undang-undang semula jadi yang berlaku hari ini juga berfungsi dengan cara yang sama pada masa lalu.

Steno menemui prinsip keseragaman, idea yang mengatakan bahawa zaman cahaya sesuatu dibentuk oleh proses yang juga diperhatikan pada masa sekarang.

Pengaruh dalam Sains Geologi

Pada abad ke-18 dan ke-19, ahli geologi Inggeris, James Hutton dan Charles Lyell, mempelajari pelbagai proses hakisan dan pemendapan yang berlaku pada kadar perubahan yang sangat perlahan, kemudian menyedari bahawa Bumi mesti lebih tua daripada apa yang dikatakan oleh Alkitab adalah 6000 tahun.

Kemajuan dalam sains dan pemahaman kitaran batuan yang digabungkan dengan bukti tektonik plat pada pertengahan abad kedua puluh memberikan kita pengetahuan baru mengenai teori Bumi sepenuhnya, bermula dengan pengetahuan tentang batu empedu oleh Steno untuk menyedari bahawa planet Bumi berusia 4,5 bilion tahun.

Baca juga: Willis Carrier, Jurutera Genius Dingin

Sekarang cuba berfikir lebih besar, misalnya dalam biologi. Bayangkan anda melihat gigi Shark di lapisan batu dan fosil hidup yang tidak pernah anda ketahui di bawahnya. Fosil yang terdapat lebih tua, bukan?

Anda kini mempunyai bukti adanya dan kepupusan spesies pada satu masa atau yang lain. Gunakan prinsip keseragaman. Mungkin proses yang masih berjalan hari ini menyebabkan perubahan tidak hanya pada batu tetapi juga dalam kehidupan.

Contoh Nicolas Steno

Ada banyak yang perlu direnungkan, Charles Darwin pernah pergi ke Galapagos, membaca salinan manuskrip rakannya Charles Lyell, berjudul "Prinsip Geologi", sejenis yang ditemui oleh Steno.

Charles Darwin mengaku begitu terinspirasi oleh pemikiran Steno sehingga dia mengusulkan teori evolusi biologi.

Kadang-kadang, benda gergasi berdiri di bahu orang-orang kecil yang mempunyai rasa ingin tahu yang besar.

Nicolas Steno membantu mengembangkan sains evolusi geologi, menunjukkan bagaimana melihat sesuatu tanpa berat sebelah, dan pemerhatian empirikal dapat mengurangkan halangan intelektual memperdalam perspektif kita.

Pencapaian terbaiknya, mungkin prinsip-prinsip yang dipegangnya, membentuk pencarian kebenaran di luar akal kita dan pemahaman sekarang sebagai pencarian keindahan yang tidak diketahui.

"Kecantikan adalah apa yang kita lihat, yang lebih indah adalah apa yang kita tahu, dan yang paling indah setakat ini adalah yang tidak kita ketahui." –Nicolas Steno


Catatan ini adalah penghujahan pengarang. Anda juga boleh membuat tulisan anda sendiri mengenai Saintif dengan menyertai Komuniti Saintif.