Trofi Piala Dunia 2018 ternyata Kopong!

Rasanya tidak seperti Piala Dunia Bola Sepak 2018 di Rusia telah memasuki suku akhir, ia akan mara ke final. Pasukan mana yang akan memenangi Piala Dunia 2018? Adakah itu pasukan kegemaran anda?

Walaupun pertandingan ini disebut Piala Dunia, sebenarnya piala yang dipertandingkan bukanlah piala atau piala, tetapi patung tangan yang memegang bola yang terbuat dari emas. Anda pasti biasa dengan piala ini.

Persekutuan Bola Sepak Dunia atau FIFA dalam pernyataannya menyifatkan piala ini sebagai padat, tingginya 36 sentimeter, berat 6.175 kilogram, dan terbuat dari emas 18 karat dengan dua lapisan malachit di pangkalan.

Hmmm, adakah trofi ini betul-betul mantap?

Tidak mungkin piala ini lengkap!

Itulah yang dikatakan oleh Martyn Poliakoff dari Universiti Nottingham mengenai piala ini.

Tidak mungkin piala ini lengkap dengan semua emasnya. Sekiranya piala ini kukuh, beratnya kira-kira 70-80 kilogram. Analisisnya mudah, cukup untuk mengira jumlah piala dan mengalikannya dengan ketumpatan emas.

Untuk memastikan analisisnya mudah, katakan trofi adalah silinder dengan diameter 12.5 cm dan tinggi 36.8 cm, sehingga isipadu 4,884 cm3. Ketumpatan emas ialah 15.6 gr / cm3. Dari ini kita mendapat jisim trofi ini hendaklah 4,884 x 15,6 = 75,700 gr = 76 kg.

Sekiranya bentuknya adalah silinder, jisimnya ialah 76 kg. Sekiranya anda mengurangkan tekstur bentuk yang terdapat pada trofi sebenar, jisimnya kira-kira berada dalam julat 70-80 kg, seperti yang dikatakan oleh Mr Mortin Polyakoff.

Bayangkan betapa sukarnya mengangkat trofi ini dengan kedua tangan di atas kepala anda sekiranya trofi itu kukuh. Tidak ada pemain pasukan pada perayaan kemenangan, tidak ada yang mengangkatnya, hanya memeluknya 😀

Baca juga: Cara membezakan buah karbitan dari pisang yang masak secara semula jadi

Emasnya sangat padat dan padat. Anda pernah melihat adegan pencurian emas dalam filem tersebut, perompak tersebut harus mengangkat tongkat emas sedikit demi sedikit kerana beratnya.

Satu jongkong emas standard mempunyai berat kira-kira 1.8 kilogram, panjangnya hanya 20 sentimeter. Emas dalam piala piala dunia lebih ringan kerana 18 karat atau hanya 75% emas tulen, emas tulen akan menjadi terlalu halus untuk dijadikan patung, dan terlalu berat. Patung yang panjangnya lebih tinggi seperti piala piala dunia dengan berat sekurang-kurangnya satu batang emas.

Sekarang kita tahu bahawa trofi FIFA sebenarnya berongga atau berongga, mungkin di bahagian global.

Apa pendapat kamu?


Artikel ini adalah penyerahan dari pengarang. Anda juga boleh membuat tulisan anda sendiri mengenai Saintif dengan menyertai Komuniti Saintif