Di mana Old Zealand?

Anda boleh mencarinya di atlas, mencarinya dalam buku sejarah, mencarinya di internet, atau bertanya kepada guru sejarah anda. Dan pada akhirnya anda boleh berteriak dengan bebas, "DI MANA ZEALAND LAMA!?!?!?"

Jawapan ringkasnya adalah, tidak ada. Jadi mengapa New Zealand "baru"?

Nama antarabangsa New Zealand ialah  New ZealandZealand sendiri adalah nama pulau terbesar di Denmark, antara semenanjung Jutland dan Sweden.

Abel Janszoon Tasman, orang Belanda, adalah orang Eropah pertama yang mendarat di New Zealand. Perkara yang perlu diingat adalah bahawa dia adalah salah satu daripada banyak peneroka terkenal yang salah mengenal pasti penemuan mereka (seperti Columbus yang pada awalnya menganggap benua Amerika adalah India), tetapi ini keterlaluan. Apa yang sebenarnya berlaku !?

Penjelajah Belanda telah menemui Australia, yang mereka sebut " New Holland ". Tetapi mereka tidak menyedari bahawa kawasan itu adalah sebuah pulau; VOC berpendapat  New Holland mungkin membentang ke selatan hingga Antartika. Abel Tasman, yang juga bekerja untuk VOC, tidak menjumpai benua panjang yang diharapkannya, tetapi dia dan anak buahnya adalah penemu beberapa pulau baru. Pulau Tasman yang pertama menemui dia menamakan  Van Diemen's Land sebagai gubernur jeneral; nama ini kemudian ditukar menjadi  Tasmania .

Penemuan Kedua Abel Tasman

Pada bulan Disember 1642, setelah berlayar ke arah timur di  Van Diemen's Land , Tasman mendarat di daratan besar yang, yang mengejutkannya, dihuni oleh Maori. Orang Maori tidak mahu menerima penceroboh dari Eropah. Mereka berlayar menuju ke kapal aneh penceroboh yang menjerit dan membunyikan trompet perang. Belanda mengira mereka disambut dan mengembalikan sangkakala. Akhirnya mereka memahami apa yang dimaksudkan oleh Maori ketika beberapa orang Tasmania terbunuh sehingga anak kapal tidak dapat menjelajah darat.

Baca juga: Benarkah CERN bermaksud memusnahkan Bumi dengan lubang hitam buatan?

Dalam buku hariannya Tasman menulis, “Ini adalah daratan kedua yang kami temui. Kami menamakannya " Staten Landt " untuk menghormati  Jeneral-Jeneral . Ada kemungkinan tanah ini dihubungkan dengan Staten Landt ; tetapi itu tidak pasti. Tanah ini adalah negara yang sangat baik, dan kami berharap ia adalah bagian dari "Benua Selatan Tidak Dikenal". Negara Jeneral  merujuk kepada Parlimen Belanda, badan perundangan bicameral di Belanda. Manakala  Staten Landt merujuk kepada tanah di ujung paling selatan Argentina, Amerika Selatan yang ditemui oleh Jacob Le Maire pada tahun 1616.

Pertukaran nama

Pada tahun 1645, dua kartografer Belanda Hendrik Brouwer dan Joan Blaeu mendapati bahawa pulau-pulau besar ini bukan sebahagian dari Amerika Selatan. Jadi Blaeu menamakan tanah itu sebagai  Nieuw Zeeland ( Nova Zeelandia dalam bahasa Latin).  Zeeland sendiri bermaksud "darat laut" dan merupakan nama salah satu wilayah maritim paling barat di Belanda.

James Cook, seorang Inggeris, membuat tiga pelayaran ke  Nieuw Zeeland pada tahun 1770-an. Pada mulanya dia bertujuan untuk memetakan jalan planet Venus dari Pasifik Selatan, tetapi Cook dan anak buahnya tersesat dan berakhir di  Nieuw Zeeland , yang belum dijelajahi oleh orang Barat sejak pelayaran Tasman. Cook memetakan hampir keseluruhan garis pantai, dan dia bertanggungjawab meninggalkan namanya " New Zealand ".

Dan ada satu lagi misteri  Baru yang diselesaikan

Rujukan

  • Feldman, David. 1990.  MENGAPA ANJING MEMPUNYAI NOSA YANG BETUL? dan aspek yang sukar diduga lain . Amerika Syarikat: HarperCollins Publishers.
  • //mentalfloss.com/article/56233/where-old-zealand
  • //en.wikipedia.org/wiki/Zealand
  • //en.wikipedia.org/wiki/Zeeland
  • //teara.govt.nz/en/european-discovery-of-new-zealand/page-3
  • //gutenberg.net.au/ebooks06/0600611.txt