Adakah benar bahawa Acara Aphelion menyebabkan suhu sejuk di dunia?

Adakah anda merasakan bahawa udara lebih sejuk pada waktu malam hingga pagi ini baru-baru ini?

Beberapa tempat di Dunia mengalami suhu yang lebih sejuk daripada biasa.

Sebenarnya, sangat dingin di Dataran Tinggi Dieng, Gunung Semeru, dan Gunung Lawu, sehingga embun pagi menjadi es.

Apakah ini? Apa yang sebenarnya berlaku?

Suspek pertama kejadian suhu sejuk ini ialah Aphelion.

Mesej rantai hari ini tersebar di media sosial yang menyatakan bahawa udara sejuk ini disebabkan oleh kejadian Aphelion. Suka mesej ini:

Aphelion adalah peristiwa di mana Bumi berada paling jauh dari Matahari.

Jalur orbit Bumi di sekitar Matahari bukanlah lingkaran yang sempurna, tetapi sedikit lonjong dengan darjah kekejangan 0,0167.

Oleh itu, dalam setahun Bumi akan melintasi kedudukan paling jauh dari Matahari, yaitu Aphelion setiap 6 Julai, dan berada di posisi paling dekat dengan Matahari, yaitu Perihelion setiap 2 Januari.

Tidak hairanlah udara sejuk, kerana kita jauh dari matahari, matahari terik.

Secara intuitif pernyataan ini terasa benar, tetapi mari kita selidiki lebih lanjut.

Sebenarnya, sejauh mana Bumi ke Matahari?

Jarak purata Bumi ke Matahari adalah 150 juta kilometer. Ketika berada dalam posisi aphelion, jarak Bumi ke Matahari menjadi 152 juta kilometer. Kemudian ketika berada di posisi perihelion, jarak dari Bumi ke Matahari adalah 147 juta kilometer.

Perbezaan antara aphelion dan perihelion adalah 5 juta kilometer. Nampaknya jauh.

Tetapi jika kita membandingkan nilai ini dengan jarak Bumi ke matahari, kita mendapat perbandingan 1:30. Dapat dilihat bahawa perbezaan jarak akibat perihelion / aphelion sangat kecil jika dibandingkan dengan jarak dari Bumi ke Matahari.

Oleh itu…. jika anda mengatakan bahawa anda boleh naik dan naik sehingga anda dapat melihat lintasan orbit Bumi di sekitar matahari, anda akan menganggap bahawa orbit Bumi adalah lingkaran yang sempurna. Kerana bentuk elips sebenarnya bukan elips. Hanya sedikit elips.

Baca juga: Mengapa suhu sejuk di gunung? Jauhkan ke Matahari

Purata suhu tahunan di Bumi ialah 14 ° C. Perbezaan suhu antara perihelion dan aphelion hanya 2.3 ° C. Ia mempunyai kesan, tetapi ingat ini adalah suhu rata-rata di seluruh tempat di Bumi.

Baca juga: Gerhana sering berlaku, adakah ini tanda akhir?

Jadi, kedudukan Bumi di aphelion tidak mempunyai pengaruh yang signifikan terhadap suhu spesifik yang ada di Bumi.

Hmm, jadi apa sebenarnya penyebab selesema akhir-akhir ini?

Kerana paksi putaran Bumi dimiringkan 23.5 ° dari bidang satah ekliptik, Bumi mempunyai empat musim.

Pada bulan Mei - September, hemisfera utara mengalami musim panas kerana menerima cahaya matahari lebih lama. Sementara itu, hemisfera selatan mengalami musim sejuk kerana menerima cahaya matahari yang sangat sedikit. Pada bulan Oktober - April sebaliknya, musim panas berlaku di hemisfera selatan dan musim sejuk berlaku di hemisfera utara.

Udara bergerak dari kawasan tekanan tinggi ke tekanan rendah.

Pada saat ini, daerah dengan tekanan udara tinggi terbentuk di wilayah Bumi selatan, dan di wilayah Bumi utara, daerah dengan tekanan udara rendah terbentuk. Akibatnya, udara di Bumi akan bergerak dari kawasan Australia ke Asia.

Oleh kerana Bumi berputar, pergerakan udara di atmosfer Bumi tidak dapat bergerak lurus dari tekanan tinggi ke tekanan rendah, tetapi jalan yang dilalui oleh massa udara ini dibengkokkan di setiap tempat.

Ia dipanggil kesan coriolis. Angin dari hemisfera selatan menuju utara ke khatulistiwa akan dipesongkan ke arah barat laut, dan angin yang meninggalkan khatulistiwa di hemisfera utara akan beralih ke arah timur laut. Pelaut mengenali angin ini sebagai angin perdagangan.

Di Dunia selatan khatulistiwa seperti Pulau Jawa dan Nusa Tenggara, angin akan bertiup dari timur / selatan.

Angin ini membawa massa udara sejuk dari Australia ke seluruh Dunia.

Inilah yang menyebabkan suhu pada waktu malam dan pagi pada musim kemarau terasa sejuk.

Kejadian ini adalah kejadian biasa dan berlaku setiap tahun. Dan acara itu bersifat tempatan.

Kes yang berlaku beberapa hari yang lalu adalah keadaan yang istimewa. Lagipun, ia lebih sejuk daripada sejuk musim kering biasa.

Apa yang memainkan peranan kali ini adalah kelembapan udara.

Baca juga: Melihat Bagaimana Teleskop Angkasa Hubble Berfungsi

Kelembapan seperti selimut untuk kita. Kelembapan udara yang lebih tinggi (selagi tidak terlalu tinggi), dapat menjauhkan kita dari suhu panas atau sejuk. Sebaliknya.

Beberapa hari kebelakangan ini, kelembapan di Jawa dan sekitarnya sangat rendah. Ini menjadikan suhu udara lebih mudah turun dan akhirnya menjadi lebih sejuk.

Gambar di atas menunjukkan keadaan angin dan kelembapan pada 6 Julai. Gambar di bawah menunjukkan keadaan pada 7 Julai. Merah menunjukkan kelembapan tinggi, biru menunjukkan kelembapan rendah.

Nasib baik, seperti yang anda lihat pada gambar di atas, bermula pada 7, kelembapan telah kembali normal, sehingga suhu udara tidak lagi turun ke nilai yang rendah.

Suhu akan tetap sejuk kerana musim kemarau, tetapi tidak sekerap beberapa hari yang lalu.

Baca juga: Mengapa kipas sejuk? Walaupun udaranya sama

Sebab Sebenar

Angin sejuk dan kering dari Australia telah menyebabkan suhu turun di beberapa bahagian dunia. Ditambah dengan kelembapan rendah, maka tiupan angin kencang yang menyebabkan kesan angin sejuk, suhu udara menjadi lebih sejuk.

Orang-orang di hemisfera utara masih merasakan panas udara semasa aphelion. Orang-orang di Kutub masih merasa sejuk.

Daripada kejadian di peringkat sistem suria seperti aphelion, udara sejuk ini disebabkan oleh kejadian tempatan di bahagian Bumi ini.

Yaitu kerana pergerakan udara sejuk dari Australia ke Asia.

Sekiranya ia berlaku kerana aphelion, kita seharusnya merasa sangat panas semasa perihelion, tetapi sebenarnya tidak.

Baiklah…. jawapan yang kelihatan betul secara intuitif tidak semestinya betul.

Jadi bukan kerana kejadian aphelion ya. Udara sejuk dari Australia adalah penyebabnya.

Mesej: jangan hanya mempercayai mesej rantai, bukan sahaja maklumat palsu, tetapi juga maklumat yang mengelirukan seperti mesej rantai aphelion ini.


Artikel ini adalah penyerahan dari pengarang. Anda juga boleh membuat tulisan anda sendiri mengenai Saintif dengan menyertai Komuniti Saintif