10+ Universiti Terbaik dan Kegemaran di Yogyakarta

universiti di yigyakarta

Universiti terbaik dan paling digemari di Yogyakarta termasuk Universiti Gadjah Mada (UGM), Universiti Negeri Yogyakarta (UNY), UIN Sunan Kalijaga dan kesimpulan mereka dalam artikel ini.

Universiti di Yogyakarta sangat pelbagai dan terkenal kerana mempunyai pencapaian atau kedudukan tinggi di peringkat nasional dan antarabangsa.

Yogyakarta sering dikenali oleh orang ramai sebagai kota pelajar. Sudah tentu ini kerana di Yogyakarta terdapat begitu banyak universiti dan kolej.

Berikut adalah 10 universiti terbaik di Yogyakarta:

1. Universiti Gadjah Mada (UGM)

Universiti di Yogyakarta-UGM

Ia menduduki tempat pertama sebagai universiti terbaik di Dunia, dan berada di kedudukan 254 di dunia mengikut keputusan QS World University Ranking pada tahun 2021.

Universiti Gadjah Mada atau UGM adalah Universiti Negeri yang terdiri daripada 18 Fakulti dan 1 Sekolah Vokasional. Tenaga pengajar di UGM terkenal berkelayakan, kebanyakan mereka mempunyai ijazah kedoktoran dan profesor dari universiti terkenal di luar negara.

Sebilangan besar alumninya juga berperanan sebagai menteri dalam pemerintahan. Untuk kemudahan dan prasarana, anda tidak perlu ragu lagi kerana UGM mempunyai kemudahan yang sangat lengkap dan mencukupi. 

2. Universiti Negeri Yogyakarta (UNY)

Universiti di Yogyakarta-UNY

UNY berada di kedudukan ke-6 universiti terbaik menurut Unirank Rating Agency. UNY terletak berhampiran dengan UGM.

Universiti Negeri Yogyakarta lebih terkenal dengan jurusan pendidikannya. Sekolah yang menghasilkan pendidik negara ini sudah mempunyai reputasi yang mantap di dunia akademik Dunia.

Sudah tentu, ini disokong oleh peningkatan berterusan dan pencapaian cemerlang yang dibuat oleh para pelajar.

3. Universiti Islam Dunia (UII)

Universiti di Yogyakarta-UII

Mencapai tempat ke-3, yang juga menjadikan UII secara rasmi menganugerahkan gelaran PTS terbaik di Yogyakarta.

Nama sebuah universiti swasta yang telah diakreditasi A di Yogyakarta tidak dapat dipisahkan dari akademik di Dunia, terutama Yogyakarta.

Baca juga: Sastera adalah - Fungsi, Jenis, dan Karakteristik Sastera

Bukan hanya dari segi kemudahan, pelbagai elemen akademik UII terus dikembangkan sehingga tidak kalah dengan universiti awam terkenal di Dunia.

UII telah mengekalkan kedudukannya sebagai universiti terbaik ke-25 di Dunia.

4. Universiti Ahmad Dahlan (UAD)

Universiti di Yogyakarta-UAD

Universiti Ahmad Dahlan atau secara ringkasnya disebut UAD boleh digolongkan sebagai universiti swasta dengan kenaikan ranking terbesar di kalangan universiti di Yogyakarta.

Sebagai salah satu universiti terbaik di Yogyakarta, UAS dapat naik dari peringkat 6 ke peringkat 4. Memandangkan banyak pencapaian yang telah dicapai oleh tenaga pengajar dan pelajar.

Seperti kejayaan pasukan robot UAD dalam Pertandingan Robot III Wilayah Dunia DIY-Jawa Tengah, ini dianggap sangat wajar.

Bukan hanya itu, pelbagai program pengajian Universiti Ahmad Dahlan juga mendapat akreditasi A dan berada di tangga ke-27 dalam kategori pendidikan tinggi terbaik di Dunia.

5. Universiti Muhammadiyah Yogyakarta (UMY)

Universiti di Yogyakarta-UMY

Selain itu, terdapat Universiti Muhammadiyah Yogyakarta (UMY) yang menduduki posisi 5. UMY terletak di Jalan Lingkar Selatan Kasihan, Bantul.

UMY ditubuhkan pada 1 Mac 1981 oleh Profesor Kahar Muzaki. Mengenai pencapaian, tidak dapat dielakkan bahawa UMY telah berjaya menamatkan banyak pelajar yang mempunyai nama alma mater mereka.

Salah satunya ialah Unit Aktiviti Pelajar Koir Mahasiswa Suara Sunshine UMY (UKM) yang memenangi anugerah di peringkat antarabangsa.

6. Universiti AMIKOM Yogyakarta

Universiti Amikom Yogyakarta

AMIKOM University adalah universiti swasta di Yogyakarta yang mempunyai program diploma, 13 program sarjana, dan 1 program pascasiswazah.

Setelah berjaya menerbitkan karya besar, iaitu filem animasi "Battle of Surabaya", AMIKOM telah mengesahkan kedudukannya sebagai salah satu universiti elit di Yogyakarta.

Melalui pelbagai pencapaian positif yang dicapai oleh para pelajarnya, AMIKOM mempunyai prospek yang luas untuk menjadi pelopor sekolah teknik di Dunia.

Setakat ini, AMIKOM masih menduduki tempat ke-44 antara universiti terbaik di Dunia.

7. Universiti Islam Negeri (UIN) Sunan Kalijaga Yogyakarta

Universiti di Yogyakarta-UIN Sunan Kalijaga

Bercakap mengenai Universiti Islam di Yogyakarta, ternyata bukan hanya UII dan UMY yang menarik calon pelajar. Nama UIN Sunan Kalijaga, yang merupakan universiti negeri, tidak boleh dipandang rendah.

Universiti ini mempunyai sejarah pendidikan yang panjang di Yogyakarta dan telah menghasilkan banyak sarjana yang telah memberikan sumbangan besar kepada Dunia.

Baca juga: Rumah Tradisional Jawa Barat: Gambar dan Penjelasan

Setakat ini, UIN Sunan Kalijaga telah meningkatkan pencapaiannya di Dunia dan berjaya menduduki kedudukan sebagai 55 universiti terbaik di Dunia.

8. Universiti Atma Jaya Yogyakarta

UAJY

Selain itu, terdapat Universiti Atma Jaya (UAJY) di Yogyakarta yang menduduki tempat sebagai universiti terbaik ke-8 di Yogyakarta.

Menurut statistik Webometrics, PTS ini juga telah disenaraikan sebagai 85 universiti terbaik di dunia dan 5785 di dunia.

Universiti ini juga telah mencapai banyak pencapaian, salah satu yang paling membanggakan ialah UAJY Chorus memenangi Pingat Emas II dalam kategori Koir Campuran dan Pingat Emas II dalam kategori Cerita Rakyat dalam "Pertandingan Antarabangsa Vietnam Kedua".

9. Universiti Pembangunan Nasional (UPN)

UPN

Universitas Pembangunan Nasional Veteran Yogyakarta, atau diubah namanya menjadi Universitas Veteran UPN Yogyakarta, sekarang menjadi Universitas Nasional Yogyakarta.

UPN Yogyakarta berjaya menduduki tempat sebagai kampus terbesar ke-9 di Yogyakarta. Sejak penubuhan universiti negeri pada tahun 2014, reputasi veteran UPN Yogya meningkat.

Universiti ini, yang menjadi kegemaran program penyelidikan perlombongan dan petroleum, dikenali sebagai ranking ke-87 antara universiti terbaik di Dunia.

Dari 7600 hingga 5,952, kedudukannya di dunia juga meningkat tajam.

10. Universiti Sanata Dharma (USD)

universiti sanata dharma

Sanata Dharma University adalah salah satu universiti swasta di Yogyakarta, menurut peringkat Webometrik, USD berada di kedudukan ke-66 sebagai Kolej Terbaik di Dunia dan berada di kedudukan 5111 di dunia.

USD juga merupakan salah satu universiti terkenal di Yogyakarta, dan banyak calon pelajar dari Yogyakarta dan luar Yogyakarta juga berminat untuk belajar di kampus ini.

Ini adalah senarai 10 universiti terbaik di Yogyakarta. Mudah-mudahan ini dapat menjadi maklumat berguna bagi pembaca dan bagi mereka yang ingin melanjutkan pelajaran ke pendidikan tinggi, terutama di kota yang tidak dapat dilupakan ini.