Mengapa Kita Suka Makanan Segera?

Bukankah aneh bahawa kita cenderung menyukai makanan yang biasanya tidak sihat?

Adakah anda pasti tahu makanan lazat seperti burger, kentang goreng dan kerepek? Makanan ini dikenali sebagai makanan paling tidak sihat yang sering kita temui, terutama di kawasan bandar.

Kemudian ...

Mengapa Kita Suka Makanan Segera?

Jawapan ringkasnya adalah kita suka makanan segera kerana mengandungi banyak gula dan bahan tambahan buatan, yang rasanya enak. Akibatnya, makanan segera dapat mencetuskan pembebasan neurotransmitter yang merangsang kenikmatan makan dan membuat kita ketagih.

Percaya atau tidak, sebilangan besar orang di sekitar kita biasanya sangat menyukai makanan segera.

Makanan Segera Rasanya Sedap

Makanan ringan atau makanan segera mengandungi banyak gula.

Kita biasanya mengaitkan perkataan 'gula' dengan serbuk putih (atau kristal kecil) yang digunakan dalam teh, susu dan beberapa makanan lain untuk menjadikannya manis, tetapi bukan itu maksud serbuk putih.

Gula dalam makanan segera sebenarnya adalah sejenis gula yang biasa disebut sukrosa.

Makanan segera mengandungi banyak gula, kalori, dan lemak trans dan tepu. Adapun kandungan vitamin, mineral dan serat, sangat rendah.

Makanan goreng terasa lebih enak, dan seiring bertambahnya usia, kita cenderung 'terpikat' dengan makanan ini.

Makanan berlemak dan bergula ini menyebabkan otak melepaskan neurotransmitter tertentu, yang disebut dopamin dan oxytocin, yang menyebabkan kelonggaran dan kesenangan dan ketagihan terhadap sesuatu. Itulah sebabnya makanan seperti ini (yang tinggi gula dan lemak, seperti kue, kentang goreng, burger dll) dipanggil 'makanan selesa'.

Baca juga: Apa yang berlaku jika kita boleh menyusut seperti Ant-man?

Makan lebih sedikit makanan ringan

Makanan segera atau makanan ringan sangat dikenali oleh orang ramai untuk masalah yang ditimbulkannya. Terutama jika kita mengambilnya secara berlebihan dan kerap.

Makanan ini dapat meningkatkan risiko masalah kegemukan, bahkan serangan jantung.

Oleh itu, lebih baik kita mulai mengurangkan kebiasaan memakan makanan segera, sebelum kita terdedah kepada penyakit berbahaya.

Sumber: scienceabc.com


Catatan ini adalah penghujahan pengarang. Anda juga boleh membuat tulisan anda sendiri mengenai Saintif dengan menyertai Komuniti Saintif