6 Fakta mengenai tumpahan minyak di laut

Dalam berita, anda mesti sering melihat berita mengenai tumpahan minyak.

Apa sebenarnya maksudnya, dan bagaimana ia berlaku?

Mengapa banyak tumpahan minyak berlaku?

Pendek kata, kerana ada banyak langkah rumit untuk mendapatkan minyak dari bumi sebelum masuk ke tangki gas kenderaan kita.

Tumpahan minyak boleh disebabkan oleh pelepasan minyak secara tidak sengaja atau sengaja dalam bentuk apa pun semasa proses pengeluaran minyak, bermula dari:

  • penggerudian,
  • penyucian,
  • simpanan, sehingga
  • pengangkutan.

Minyak boleh menumpahkan beberapa perkara:

  • paip pecah,
  • kapal bertembung atau terhenti,
  • tangki simpanan bawah tanah bocor

Tumpahan minyak juga boleh berlaku secara semula jadi: Minyak dilepaskan ke laut dari minyak semula jadi yang meresap di dasar laut.

Kawasan rembesan yang paling terkenal adalah Coal Oil Point di sepanjang pantai California di mana sekitar 2.000 hingga 3.000 gelen (7.570 hingga 11.400 liter) minyak mentah dilepaskan setiap hari.

Seberapa cepat minyak dalam tumpahan merebak?

Minyak dapat tersebar dengan sangat cepat kecuali jika dapat ditahan oleh boom (penghalang yang dapat mengumpulkan dan mengangkat minyak dari air) atau mekanisme lain.

Semakin ringan minyak, semakin cepat dapat menyebar - jadi petrol akan tersebar lebih cepat daripada minyak hitam yang lebih tebal.

Bagaimana tumpahan minyak akan mempengaruhi hidupan liar?

Tumpahan minyak mempengaruhi pelbagai jenis kehidupan di laut.

Kerana terapung, semua jenis haiwan laut, bahkan burung, dapat terkena. Dan ikan kadang-kadang tersilap minyak terapung untuk makanan.

Baca juga: Lebah raksasa dijumpai di Dunia setelah hilang selama 40 tahun

Apabila bulu burung dilapisi minyak, mereka kehilangan kemampuan untuk menggerakkan udara dan pergerakan lain, yang bermaksud haiwan itu tidak dapat menahan panas badan. Hasilnya: burung juga mengalami hipotermia.

Haiwan laut, seperti berang-berang laut, yang bergantung pada mantel bulu bersihnya agar tetap hangat, juga boleh menjadi hipotermik, menurut Rangkaian Penjagaan Hidupan Liar Berminyak.

Apa itu minyak mentah?

Sebilangan besar produk petroleum di seluruh dunia dibuat dari minyak mentah - minyak mentah yang tidak diproses.

Petrol, minyak pemanas, petroleum dan diesel semuanya terbuat dari minyak mentah.

Bergantung pada tahap pemprosesan, salah satu minyak ini dapat tumpah ke persekitaran. Sekiranya tumpahan berlaku semasa proses pengekstrakan, minyak mentah bocor.

Namun, jika tumpahan berlaku setelah minyak mentah disempurnakan, bahan bakar diesel atau kebocoran petroleum. Sekiranya tumpahan berlaku semasa bekalan bahan bakar kapal tangki menembusi, petrol - minyak mentah lain yang ditapis

Apakah jenis tumpahan minyak yang paling berbahaya?

Molekul petrol dan diesel lebih kecil daripada molekul minyak mentah. Oleh kerana itu, tumpahan petrol dan diesel menguap lebih cepat.

Selain itu, minyak ini sangat toksik bagi makhluk hidup, dan boleh membunuh organisma yang menyedut asapnya atau menyerap minyak ini melalui kulitnya.

Minyak mentah dan minyak berat lain disebut berbahaya dengan cara yang berbeza.

Walaupun tidak beracun, tebal dan melekit dan dapat membunuh makhluk hidup dengan menutup bulu burung atau bulu mamalia laut, minyak ini mencegah haiwan mengekalkan suhu badannya yang normal, menyebabkan kematian akibat hipotermia.

Dan minyak ini tidak menguap, sehingga boleh bertahan lebih lama di persekitaran.

Apakah tumpahan minyak terbesar di dunia?

Tumpahan minyak Teluk Parsi pada tahun 1991 merupakan tumpahan minyak terbesar di dunia.

Baca juga: Matematik di sebalik kentang kentang

Ketika pasukan Iraq menarik diri dari Kuwait semasa Perang Teluk pertama, mereka membuka injap dan saluran paip sumur minyak, mengalirkan hingga 8 juta tong ke Teluk, walaupun anggaran jumlah tumpahan minyak yang tepat berbeza-beza.


Rujukan: Soalan Lazim Sains dan Sejarah Tumpahan Minyak - LiveScience