Mengapa Lada Cili Pedas?

Soalan oleh sabrina_nurfitrianti

Mengapa lidah boleh terasa pedas?

Kenapa cili pedas?

Cili adalah komoditi rempah yang penting dan tidak dapat dipisahkan dari keperluan harian dalam penggunaan isi rumah, terutama dalam pemprosesan makanan Dunia.

Lada cayenne banyak digunakan sebagai rempah memasak dan campuran bahan dalam pelbagai pemprosesan makanan dan minuman, selain itu, ia juga dapat digunakan sebagai bahan mentah untuk pembuatan ubat-ubatan atau kosmetik.

Cili mempunyai rasa yang unik dan berbeza dengan jenis makanan lain. Pedas.

Lalu dari mana asalnya rasa pedas?

Rasa pedas pada cili berasal dari unsur kimia yang disebut capcaisin.

Capcaisin adalah sanyawa yang memberikan rasa pedas, biasanya terdapat pada cili atau ramuan lain. Sehingga jika kita memakan cili, rasanya pedas.

Kerana cili panas.

Tahap kepedasan cili dapat diukur pada skala Scoville di Unit Panas Scoville (SHU).

Skala ini berkisar antara 0 hingga 16,000,000 dan setiap cili mempunyai skala yang berbeza. Bermula dari skala 0 SHU seperti paprika hingga 16,000,000 SHU pada 100% capcaisin.

Mengapa lidah terasa pedas?

Pedas bukanlah rasa yang dapat dirasakan oleh lidah. Pedas adalah salah satu sensasi yang timbul dari capsaicin.

Capsaicin ini memberikan sensasi pedas apabila diterima oleh papillae lidah oleh reseptor saraf sensori panas tinggi khas maka maklumat ini dibawa ke otak.

Otak akan menerima maklumat dalam bentuk kerengsaan atau pembakaran sel, seperti kulit yang terdedah kepada panas. Otak menghantar tindak balas yang anda bimbangkan.

Sebab itu anda rasa pedas.

Minum susu ketika panas

Harus diingat bahawa capsaicin adalah sebatian nonpolar yang tidak larut dalam air. Oleh itu, jika terasa pedas, ia tidak akan sembuh dengan minum air kerana capsaicin tidak larut, walaupun dengan air capsaicin, ia dapat disebarkan secara merata di rongga mulut.

Baca juga: Bolehkah Tumbuhan Berkomunikasi?

Untuk membubarkannya, anda memerlukan sebatian seperti lemak atau minyak. Salah satunya ialah susu. Susu dapat menghilangkan rasa pedas. Kasein dalam susu mempunyai keupayaan untuk menyerap dan membekukan capsaicin di lidah.

Jadi, sekarang anda tahu apa itu pedas, bukan?

Rujukan

Capcaisin - Kompaun Paling Meminati Dunia Kuliner