Adakah benar bahawa keletihan boleh menyebabkan kematian? (Penjelasan saintifik)

Parti demokratik rakyat Dunia sudah berakhir.

Walau bagaimanapun, perayaan besar ini meninggalkan kisah sedih bagi sesetengah orang. Seorang demi seorang pegawai KPPS tewas dalam perjuangan mengira undi.

Media melaporkan bahawa mereka mati kerana keletihan. Itulah yang dikatakan oleh pesuruhjaya KPU (Suruhanjaya Pilihan Raya Umum).

Keletihan adalah faktor utama kematian sekitar 225 pegawai pilihan raya.

Namun, mungkinkah keletihan berterusan boleh menyebabkan kematian?

Tidak ada teori

Keletihan menyebabkan kematian

Anda boleh mengatakan bahawa ini hanyalah stereotaip, yang masih merupakan dugaan.

Menurut Prof. Dr. dr. Parlindungan Siregar, Sp.PD, KGH, Profesor FK World University, ini masih merupakan dugaan semata-mata dalam dunia perubatan. Hanya boleh mengatakan "ini mungkin". Kerana tidak ada teori yang pasti, satu-satunya cara untuk membuktikan ya adalah dengan melakukan bedah siasat.

Ohh, itu semua bukan kerana keletihan ya ?

Eits belum sampai pada kesimpulan.

Pegawai KPPS, yang disiasat, ternyata mereka bekerja dari pagi untuk menjemput lebih awal lagi. Dan ia bukan hanya sehari.

Secara semula jadi, jika mereka letih, selain pengurangan tidur secara drastik, nutrisi yang mereka makan mungkin jauh dari mencukupi.

Keletihan sebenarnya mempunyai hubungan yang kuat dengan rehat tidur kita. Kerana tidur adalah perkara terpenting dalam proses tubuh kita. Sekiranya kita kurang tidur, sudah tentu kita boleh mengalami keletihan.

Pegawai KPPS yang letih

Begitu juga apa yang berlaku kepada pegawai KPPS ... kitaran tidur mereka tiba-tiba berubah.

Tubuh mereka terpaksa bekerja sepanjang hari dan malam tanpa rehat yang mencukupi.

Di samping itu, sebilangan daripada mereka tidak tidur sehingga 2 hari. Namun kita semua tahu bahawa badan ini perlu berehat.

Baca juga: Ternyata air yang benar-benar suci tidak baik untuk tubuh

Keletihan adalah homeostatik, yang bermaksud bahawa badan kita secara automatik mengatur prosesnya dengan memberitahu kita kapan harus tidur dan kapan harus bangun.

Apabila badan kita memerlukan tidur, terutamanya jika kita tidak cukup tidur atau lama kita terjaga, otak seperti tidur memberi isyarat kepada otak kita yang sedang bangun.

Isyarat ini berasal dari beberapa kawasan di otak, termasuk struktur yang disebut inti suprachiasmatic, yang terdiri dari sekitar 20.000 sel saraf.

Inti ini terletak di bahagian otak kita yang disebut hipotalamus. Bahagian otak kita ini menerima isyarat dari mata kita. Oleh itu, ketika mata kita melihat cahaya, otak kita mendapat isyarat yang membuat kita merasa terjaga. Tetapi ketika gelap, isyarat ini membuat kita merasa letih.

Ini adalah sebahagian daripada proses yang disebut irama sirkadian. Ia berfungsi seperti jam semula jadi di dalam badan kita. Jam ini juga mengawal pengeluaran melatonin, hormon yang membantu memberitahu badan kita kapan hendak tidur dan kapan bangun.

Apabila badan kita mengeluarkan lebih banyak melatonin, kita merasa lebih letih. Perasaan keletihan ini ditafsirkan oleh badan kita bahawa kita perlu berehat.

Tubuh manusia mula melepaskan melatonin pada waktu malam sebelum tidur dan berterusan sepanjang malam. Kemudian, badan perlahan-lahan berhenti mengurangkan melatonin pada waktu pagi.

Oleh itu, sangat disarankan untuk menjaga corak tidur kita. Jangan memaksa badan kita yang sangat letih kerana ini boleh membawa maut.

Sebenarnya, keletihan tidak semestinya menjadi penyebab kematian.

Kerana keletihan ini mungkin disertai oleh faktor penyakit kongenital atau keadaan badan yang sakit.

Kesannya, perkara yang tidak dijangka seperti kematian boleh berlaku.

Meninggal kerana Penyakit Jantung

Keletihan dan penyakit jantung

Selain kurang rehat, keletihan juga boleh memberi kesan pada permulaan penyakit lain.

Baca juga: Bahaya menggunakan air botol terpakai berulang kali

Seperti penyakit jantung.

Penyakit ini dianggap sebagai penyebab kejadian maut yang menyebabkan kematian.

Tabiat gaya hidup yang tidak sihat boleh menjadi pencetus utama. Contohnya ialah terlalu banyak minum kafein, merokok, makanan ringan, kurang bersenam, terpaksa bekerja dalam keadaan keletihan, malah kurang tidur.

Semua itu boleh menyebabkan darah membeku dan menyumbat arteri.

Aliran darah yang tersekat dapat menyebabkan otot jantung cedera dan menyebabkan serangan jantung, juga dikenal sebagai infark miokard. Keadaan ini membuat banyak orang berfikir bahawa kesalahan mereka adalah penyebab kematian.

Keletihan boleh bertambah teruk apabila seseorang mempunyai sejarah penyakit seperti darah tinggi, diabetes, jantung lemah dan sebagainya. Siapa pun, jika ia berfungsi melampaui batasan kemampuan badan, ia pasti akan menjadi buruk.

Walaupun pada dasarnya tidak ada teori mengenai keletihan yang boleh menyebabkan kematian. Walau bagaimanapun, ini boleh menjadi penyebab tidak langsung.

Menjaga gaya hidup sihat tentunya sangat digalakkan. Namun, jika dengan mengamalkan gaya hidup sihat anda masih mengalami keletihan, lebih baik anda berjumpa doktor.

Kita benar-benar perlu mengambil berat tentang bagaimana perasaan badan sekarang. Jangan terbiasa mengenakan batasan kemampuannya. Walaupun begitu, jika kita mencintai badan kita.

Setiap orang perlu memperhatikan perkara ini, terutama orang yang bekerja seharian dan malam, atau remaja dan orang dewasa yang suka berjaga-jaga selama berhari-hari sehingga waktu rehat dan tidur mereka habis. Ia mungkin tidak berpengaruh sekarang, tetapi boleh menjadi bom waktu yang berdetak di kemudian hari.

Eh, ini masalah kematian atau nyawa, perniagaan di puncak. Makanlah .. jangan jadi seperti itu, Tuhan juga mengambil nyawa anda, tidak semestinya mengambilnya, tetapi juga mengandungi sebab dan akibat.

Rujukan:

  • //askdruniverse.wsu.edu/2018/01/07/why-do-we-get-tired/
  • // coils.com/@spoolstyle/ keletihan-kerja- boleh- menyebabkan- kematian- adakah mungkin
  • //www.beritasatu.com/kkes/550545/menkes-kpps-dies-sebab-
  • //lifestyle.okezone.com/read/2019/04/24/481/2047301/ mengapa- keletihan- boleh- menyebabkan- kematian? halaman = 1