Bahaya di sebalik kecantikan solekan untuk kesihatan

Adakah anda sudah mengenali ahli perniagaan selebriti dan kosmetik Kylie Jenner sekarang?

Anda tahu, anak bongsu dari pasangan Kris dan Bruce Jenner aka Caitlyn Jenner, yang baru sahaja dinobatkan sebagai jutawan oleh Forbes pada usia 21 tahun.

Jenama Kylie Cosmetic bukan sahaja terkenal di Amerika tetapi juga di Dunia dan di negara lain.

Dilaporkan oleh pelbagai catatan Instagram dan pelbagai media berita, penggemar kecantikan dan kecantikan ciwi-ciwi , terutama remaja milenium, bahkan dapat membeli dua jenis, tiga perkara, empat jenis atau lebih dari produk mereka dan menggunakannya setiap hari.

Tetapi anda tidak tahu sama ada anda menggunakan terlalu banyak solekan dan terlalu kerap membahayakan kesihatan anda?

Serius? Benarkah?

Ayuh, kami meminta para pakar secara langsung, Dr. Yursa Firdaus sebagai pengamal am di Hospital Permata Bekasi.

Pertama, risiko barah kulit. Semua kosmetik, bahkan yang dilabel 'semula jadi', mesti mengandungi banyak bahan kimia. Kandungan kimia ini mencetuskan sel barah untuk tumbuh. Hai, ngeri bukan kerana mencari pembunuh senyap yang tersimpan di badan anda?

Kedua, ia menyebabkan alergi, jangkitan, kerosakan kulit dan kerengsaan, terutama bagi anda yang mempunyai kulit sensitif. Anda lihat, bahan-bahan dalam kosmetik bukan sahaja dapat menumbuhkan pembunuh senyap tetapi juga diklasifikasikan sebagai 'keras' untuk kulit dan mengakibatkan gatal, kemerahan, kusam, jerawat, komedo, dll.

Terakhir, ia menimbulkan masalah hormon dan seksualiti. Pernahkah anda melihat bahawa remaja sering menggunakan solekan dan menjadi seperti ibu saudara? Ini juga tidak baik, anda tahu kerana selain kulit tidak tahan dengan keburukan kandungan solek, ia juga menyebabkan ketidakseimbangan hormon yang boleh menyebabkan kemandulan ketika dia dewasa, Nooo!    

Oleh itu, perhatikan jika anda ingin memakai solekan .

Baca juga: Bermain Fizik dengan Richard Feynman

Pilihlah solekan yang mesra kulit tanpa menggunakan bahan kimia berbahaya, hanya gunakan dengan berhati-hati dan jangan lupa membersihkannya serta penjagaan kulit setelah digunakan, terutama sebelum tidur, ya kerana ini sangat penting untuk pertumbuhan semula kulit anda.

Rujukan:

  • //doktersehat.com/danger-use-makeup-every-day/
  • //jakarta.tribunnews.com/2018/10/24/sering-pakai-make-up-ini-4-cara-jaga-kulit-wajah-agar-tetap-sehat-dan-cantik-alami?page=all# minyak /
  • //hellosehat.com/life-healthy/beauty/danger-tleep-use-makeup/
  • //cantik.tempo.co/read/839852/7-penyakit-akibat-too- sering-pakai-solek /