Pelbagai Acara Langit Menarik pada tahun 2019 (Lengkap)

Acara cakerawala terbaik kembali pada tahun 2019.

Bagi anda yang suka memerhatikan langit, di sini kami meringkaskan peristiwa cakerawala yang berlaku pada tahun 2019.

Konjungsi Inferior Merkuri

Pada 15 Mac, Mercury akan selari dengan Matahari dan Bumi, dan akan dipisahkan dari Matahari pada suhu 3 ° 29 ′. Kedudukan ini juga meletakkan Mercury di jalan terdekat ke Bumi, jarak 0.62 AU, yang sepadan dengan 92 750 679.83 km.

Seperti Neptunus, Merkuri tidak dapat dilihat dari Bumi. Waktu matahari terbit dan terbenam yang hampir sama dengan matahari adalah penyebabnya.

Sambungan rendah Mercury juga menandakan berakhirnya kemunculan planet pada waktu senja dan peralihan ke planet yang muncul pada waktu subuh dalam beberapa minggu.

Penentangan Musytari

Selain bulan, planet Musytari juga akan mencatat jarak terdekatnya dari Bumi tahun ini. Pada 10 Jun 2019, anda dapat melihat planet terbesar di planet ini, dalam bentuk bintang kuning besar, tanpa berkelip.

Penentangan Musytari disebabkan oleh putaran Bumi yang lebih cepat di sekitar Matahari daripada revolusi Musytari, sehingga posisi Bumi di sekitar Matahari sering kali sesuai dengan Jupiter.

Mandi meteor Perseid

Kejadian langit hujan meteor Perseid

Dikenali sebagai pancuran meteor terbaik, fenomena cakerawala ini akan menghiasi langit Dunia pada 13 Ogos 2019. Akan ada 50 hingga 100 meteor yang akan melintasi langit setiap jam.

Perseide adalah fenomena semula jadi dalam bentuk pancuran meteorit yang sering dikaitkan dengan komet Swift-Tuttle. Dinamakan Perseid kerana sinaran pancuran meteor ini berasal dari arah buruj Perseus.

Baca juga: Mengapa manusia menangis? Inilah 6 faedahnya

Penentangan Saturnus

Peristiwa cakerawala penentangan Saturnus

Saturnus juga akan mempunyai jarak paling dekat dengan Bumi tahun ini. Walau bagaimanapun, planet dengan cincin ini tidak sedekat bulan atau Musytari, teleskop selalu diperlukan untuk melihatnya.

Mengenai Saturnus Pembangkang diharapkan akan terungkap pada 9 Juli 2019. Pembangkang Saturnus adalah peristiwa di mana proses dalaman di sekitar Matahari, Bumi dan planet Saturnus berada dalam garis lurus dengan Matahari.

Ekuinoks Vernal

Pada 21 Mac, matahari berada di kedudukan ekuinoks atau di atas khatulistiwa.

Ini mempengaruhi panjang siang dan malam, sama, 12 jam. Untuk hemisfera utara, tarikh ini menjadi ekuinoks vernal. Ini juga menandakan permulaan musim bunga.

Supermoon

Fenomena cakerawala atau peristiwa yang akan berlaku dalam masa terdekat adalah supermoon.

Supermoon adalah fenomena yang berlaku ketika bulan berada di titik paling dekat dengan bumi. Ini adalah jarak paling dekat antara bulan dan bumi, jadi bulan akan kelihatan sangat besar di langit, lebih besar dari bulan purnama dan lebih terang.

Fenomena ini dapat dilihat pada 19 Februari 2019.

Gerhana bulan separa yang dapat dinikmati dalam jangka masa yang lama

Bulan yang sama dengan Saturnus, 17 Julai, akan ada satu lagi fenomena cakerawala, iaitu gerhana bulan separa.

Gerhana bulan separa adalah peristiwa di mana hanya sebahagian dari wajah bulan yang masuk atau disekat oleh bayangan bumi.

ketika puncak gerhana berlaku, kita tidak akan melihat bulan menjadi merah seperti biasa. Tetapi hanya bulan sabit.

Namun, di sebalik kekurangan gerhana bulan ini, anda mengetahui faedahnya. Ini bererti bahawa gerhana akan berlangsung dua jam 58 minit. Dari permulaan separa pada 01:34 hingga berakhir pada 05:59 WIB.

Kesan Halley's Comet ketika melintasi Dunia Langit

Dua bulan berikutnya selepas Hujan Meteor Perseid, akan ada kesan dari Halley's Comet. Secara amnya, fenomena ini disebut sebagai Hujan Meteor Orionid. Nah, pada 21 Oktober 2019, anda boleh sesuka hati apabila melihat hujan meteor yang indah dari mana-mana pihak.

Baca juga: Kuiper, Tali Pinggang Terbesar di Sistem Suria Kita

Selagi anda berada di lokasi yang tinggi, cerah, dan bebas pencemaran yang boleh merosakkan pemandangan, serpihan Halley Comet dapat dinikmati dari tengah malam.