Pakaian Tradisional LENGKAP Aceh + Gambar

Pakaian tradisional Aceh

Pakaian tradisional Aceh meliputi pakaian tradisional pria: pakaian Meukasah, Sileuweu, Meukeutop, dan Rencong, sementara untuk wanita akan dijelaskan secara lengkap dalam artikel ini.

Pakaian tradisional Aceh sangat dipengaruhi oleh budaya Islam dan Melayu. Pakaian tradisional ini biasanya digunakan semasa upacara penting atau perkahwinan dan digunakan semasa persembahan tarian tradisional.

Pakaian tradisional Aceh untuk lelaki dan wanita memiliki perbezaan dan mempunyai ciri tersendiri yang menjadikannya unik dan menarik. Pada zaman kuno, pakaian tradisional menunjukkan status sosial yang ada dalam masyarakat Aceh.

Nah, untuk maklumat lebih lanjut mengenai pakaian tradisional Aceh untuk lelaki dan wanita, lihat penjelasan berikut.

Pakaian tradisional Aceh untuk lelaki

Pakaian tradisional Aceh yang dipakai lelaki

1. Meukasah

Pakaian tradisional Aceh ini berupa pakaian yang terbuat dari benang sutera yang dianyam dengan alat tenun. Baju Meukasah berwarna hitam kerana orang Aceh percaya hitam adalah simbol kebesaran.

Baju meukasah memiliki kerah dan ada sulaman yang dijahit dengan benang emas.Ini berkaitan dengan gabungan budaya Cina dan Aceh yang dibawa oleh para pedagang sehingga mempengaruhi pakaian ini.

2. Sileuweu

Sileuweu adalah seluar hitam yang biasanya dipakai lelaki. Seluar Sileuweu diperbuat daripada kapas yang ditenun dengan luas di bahagian bawah.

Seluar ini dipakai bersama dengan sarung songket yang dikenali sebagai Ija Lamgugap, Ija Krong atau Ija Sangket.

3. Meukeutop

Meukeutop adalah penutup kepala atau penutup kepala yang melengkapi pakaian tradisional Aceh. Penutup kepala ini berbentuk skullcap yang berbentuk bujur ke atas dan terbuat dari kain sutera.

Baca juga: Pemahaman dan Karakteristik Ideologi Terbuka dan Contohnya

Meukeutop adalah hiasan kepala yang menjadi bukti pengaruh Islam dalam budaya masyarakat Aceh.

4. Rencong

Rencong adalah senjata tradisional unik masyarakat Aceh. Rencong biasanya dililitkan ke pinggang sebagai hiasan yang mempunyai kepala yang terbuat dari emas atau perak.

Rencong mirip dengan keris berbentuk L dan digunakan pada zaman kuno oleh sultan sebagai hiasan.

Pakaian tradisional Aceh untuk wanita

Pakaian tradisional Aceh yang dipakai oleh wanita

1. Pendakap Baju

Baju kurung adalah gabungan budaya Melayu, Arab dan Cina yang bentuknya longgar dengan lengan panjang yang merangkumi semua bahagian badan wanita.

Kurung menutupi pinggul wanita, yang merangkumi alat kelamin. Baju ini mempunyai kerah di leher dan bahagian depannya adalah dokma boh.

Di pinggang, kain aceh bernama Ija Krong Sungket melilitnya. Kain ini menutupi pinggul dan bahagian bawah.

2. Seluar Pemeriksa Musang

Cek musang adalah seperti seluar lelaki pada umumnya yang mempunyai bentuk lebar di bahagian bawah dan mempunyai warna terang sesuai dengan pakaian yang dipakai.

Seluar ini dilapisi dengan sarung tenunan hingga ke lutut dan pergelangan kaki dihiasi dengan benang emas untuk menambahkan kesan cantik dan lebih elegan.

Wanita Aceh sering menggunakan seluar musang Cekak semasa persembahan tarian tradisional dan aktiviti hiburan lain.

3. Barang kemas

Pakaian tradisional wanita Aceh dilengkapi dengan berbagai jenis perhiasan seperti mahkota atau patam dhoe dan bagian tengahnya diukir dengan motif sulur daun.

Perhiasan mahkota terbuat dari emas, sisinya dihiasi dengan pelbagai motif seperti pokok, daun dan bunga. Di tengahnya terdapat ukiran kaligrafi dengan kalimah Allah dan Muhammad menggunakan tulisan Arab.

Baca juga: 15+ Kesan Putaran Bumi dan Sebab dan Penjelasannya

Perhiasan sebagai pelengkap pakaian tradisional wanita lain adalah anting-anting atau disebut sebagai anting-anting yang terbuat dari emas dengan motif bulat kecil atau boh eungkot. Dan di bahagian bawahnya terdapat hiasan berbentuk rumbai untuk meningkatkan penampilannya

Adapun perhiasan wanita Aceh berupa kalung yang terbuat dari emas yang memiliki enam keping berbentuk hati dan satu kepingan berbentuk kepiting. Kalung ini dikenal oleh masyarakat Aceh sebagai Taloe Tokoe Bieng Meuih.

Ini adalah penjelasan mengenai pakaian tradisional Aceh yang lengkap beserta gambar. Semoga bermanfaat!