Tarian Peminat: Sejarah, Asal Wilayah, Fungsi dan Gambar

tarian peminat berasal dari

Tarian peminat berasal dari daerah Gowa di provinsi Sulawesi Selatan dan telah menjadi budaya masyarakat Gowa yang dikenali oleh Nusantara.

Pada dasarnya, Tarian Kipas atau juga dikenali sebagai Kipas Pakkarena Dance adalah tarian yang berasal dari Gowa, Sulawesi Selatan. Ini dilakukan oleh para penari menggunakan pakaian tradisional dan pergerakan khas mereka semasa bermain kipas.

Tarian peminat itu sendiri adalah salah satu jenis tarian yang paling terkenal di wilayah Sulawesi Selatan, terutama Gowa. Malah, tarian ini juga sering dipersembahkan dalam pelbagai upacara atau hiburan tradisional.

Menariknya, tarian peminat juga merupakan salah satu tarikan bagi pelancong untuk datang ke kawasan Gowa.

Dari mana tarian peminat berasal?

tarian peminat berasal dari kawasan 1

Tarian peminat adalah salah satu tarian warisan Kerajaan Gowa di daerah Gowa, Sulawesi Selatan. Pada masa itu, kerajaan Gowa berjaya di Sulawesi Selatan selama berabad-abad.

Jadi, budaya yang ada pada masa itu sangat melekat pada orang-orang Gowa hingga sekarang, salah satunya adalah Tarian Peminat.

Sejarah Tarian Peminat

Asal tarian peminat ini masih belum dapat dipastikan. Namun, menurut mitos masyarakat, tarian ini berasal dari kisah pemisahan antara penduduk boting langi (khayangan) dan pengguna lino (bumi).

Dikatakan bahawa sebelum mereka berpisah, penduduk boting langi mengajar penguin lino bagaimana bertahan seperti bertani, memelihara ternakan dan memburu.

Ini diajarkan melalui pergerakan badan dan kaki yang menyerupai tarian. Tarian ini kemudian digunakan oleh penduduk lino sebagai ritual tradisional mereka.

Fungsi dan Makna Tarian Peminat

tarian peminat berasal dari kawasan 2

Seperti yang dijelaskan sebelumnya, Fan Dance biasanya dipersembahkan sebagai hiburan atau sebahagian daripada upacara. Bagi penduduk Gowa, terdapat nilai yang sangat penting dan makna khas dalam tarian ini.

Baca juga: Perbezaan antara Sel Haiwan dan Tumbuhan (+ Gambar dan Penjelasan Penuh)

Salah satunya adalah sebagai ungkapan rasa terima kasih atas rezeki yang mereka peroleh, ini dinyatakan melalui setiap gerakan para penari.

Di samping itu, gerakan tarian peminat menunjukkan kelembutan yang mencerminkan watak wanita Gowa yang sopan, setia, taat dan menghormati lelaki pada umumnya, terutama terhadap suami mereka.

Tarian peminat dibahagikan kepada 12 bahagian, walaupun agak sukar untuk membezakannya kerana corak pergerakan pada satu bahagian cenderung serupa dengan bahagian lain.

Tetapi setiap corak mempunyai makna tersendiri. Sebagai contoh, gerakan memutar mengikut arah jam mewakili kitaran hidup manusia, sementara pergerakan naik dan turun mencerminkan roda kehidupan yang kadang-kadang berada di bawah dan kadang-kadang di atas.

Sementara itu, bukan sahaja para penari bergerak, pemuzik gandrang juga menggerakkan bahagian badan mereka, terutama kepala. Terdapat dua jenis pukulan yang terkenal dalam mengalahkan gandrang, iaitu dengan menggunakan tongkat atau bambawa yang terbuat dari tanduk kerbau, dan menggunakan tangan kosong. Lelaki yang mengalahkan gandrang untuk mengiringi tarian dengan gerakan pantas mencerminkan ketangguhan dan ketangkasan lelaki Gowa.

Itulah pengenalan tarian peminat: sejarah, asal wilayah, fungsi, dan gambar. Semoga ini berguna dan menambah pengetahuan kita tentang seni tradisional di Dunia. Mari mencintai dan melestarikan seni tradisional di Dunia!