37 Haiwan Terancam (Lengkap + Gambar)

haiwan terancam

Haiwan langka adalah haiwan yang spesiesnya sangat sukar dijumpai kerana bilangannya yang kecil. Istilah haiwan terancam digunakan untuk haiwan yang dapat dikategorikan sebagai "spesies terancam punah" atau "spesies terancam punah".


Haiwan adalah salah satu makhluk hidup yang mempunyai peranan yang sangat penting di bumi kerana mereka menjaga keseimbangan ekosistem, memelihara alam semula jadi dan juga menjadi sumber makanan bagi manusia dan membantu manusia dalam menjalankan pekerjaan mereka.

Tetapi sangat disayangkan, keberadaan haiwan yang terancam punah semakin meningkat sekarang ini disebabkan oleh beberapa faktor seperti pemusnahan habitat haiwan, perubahan iklim yang melampau dan bahkan pemburuan haram oleh manusia.

Oleh itu, haiwan apa yang dikelaskan sebagai terancam, di sini kami memberikan senarai haiwan langka yang hampir pupus.

 • Komodo

Komodo adalah haiwan langka yang hanya dapat kita temukan di Dunia, terutama di pulau Komodo. Naga Komodo telah ditetapkan oleh pemerintah sebagai binatang pelindung kerana habitat naga Komodo semakin berkurang ini disebabkan oleh perburuan haram sehingga panjang pembiakan naga itu sendiri.

 • Leopard Jawa

Macan tutul Jawa adalah binatang yang dinyatakan terancam pada tahun 2007 dan berada dalam senarai merah IUCN. Macan tutul Jawa mempunyai ukuran terkecil dibandingkan dengan jenis macan tutul lain dan memiliki penglihatan yang sangat tajam dalam mencari mangsa. Harimau ini berasal dari haiwan endemik Pulau Jawa.

 • Dugong

Dugong atau nama lain adalah ikan duyung, yang merupakan spesies mamalia laut yang hidup di Indo Pasifik dan dapat dijumpai di sekitar perairan Australia utara. Sebilangan besar dugong ini diburu untuk daging dan minyaknya, selain dugaan lain, dugong hampir pupus akibat perubahan iklim yang melampau, sehingga sukar bagi dugong untuk bertahan hidup di habitat semula jadi mereka.

 • Starling Bali

Bali starling atau Leucopsar rothschildi adalah haiwan endemik Dunia yang berasal dari Bali. Burung ini pertama kali dijumpai pada tahun 1910 oleh ahli zoologi bernama Walter rothchild, ciri khas burung jalak Bali kerana memiliki bulu putih bersih dan warna mata biru yang indah.

Bilangan anak jantan Bali telah menurun dengan ketara, maka pada tahun 1984 pemerintah menetapkan haiwan ini sebagai haiwan yang terancam punah dan harus dilindungi.

 • Penyu
haiwan terancam

Penyu dapat dijumpai di semua lautan dunia, tetapi keberadaan kura-kura kini terancam kepupusan dan semakin sukar dijumpai di laut kerana sebilangan besar pemangsa yang menargetkan anak burung atau anak penyu. Selain itu, pemburuan telur penyu oleh manusia menjadikan populasi haiwan ini semakin berkurang dari masa ke masa.

 • Panda
haiwan terancam

Panda adalah haiwan langka yang berasal dari China, haiwan ini sering dijumpai di sekitar pergunungan China seperti Sichuan dan Tibet.

Panda dinyatakan sebagai haiwan langka dan terancam punah kerana populasinya semakin berkurang. Diduga banyak panda telah mati akibat pemusnahan habitat sehingga sukar bagi panda untuk mencari makanan.

 • Gajah
haiwan terancam

Gajah dinyatakan sebagai binatang langka yang terancam oleh IUCN, ini disebabkan oleh penurunan populasi gajah di habitat semula jadi mereka.

Punca utama ancaman ini adalah kerana pemusnahan habitat gajah, menyukarkan mereka untuk mencari makanan. Selain itu, perburuan gading secara haram adalah salah satu pencetus penurunan kadar populasi gajah di habitat semula jadi mereka.

 • Badak
haiwan terancam

Badak adalah spesies haiwan dengan tanduk khas di kepalanya, haiwan ini sering dijumpai di Asia dan Afrika. Namun, badak dinyatakan sebagai binatang langka dan terancam di habitat semula jadi, ini disebabkan oleh kepercayaan bahawa tanduk badak berguna untuk kesihatan, terutama dalam perubatan tradisional Cina.

 • Merak
haiwan terancam

Burung merak adalah spesies burung yang mempunyai bulu berwarna cerah dan ekornya yang besar dan indah.

Malangnya, haiwan cantik dari Dunia ini semakin terancam kerana sebilangan besar burung merak diburu untuk dijadikan haiwan peliharaan atau bulu mereka yang cantik.

 • Burung Syurga

Burung Cenderawasih adalah maskot pulau Papua kerana pulau ini mempunyai 28 jenis 30 spesies. Burung syurga mempunyai pelbagai warna bulu, seperti putih, kuning, coklat, dan hijau.

Baca juga: Struktur Cerpen: Definisi, Karakteristik, dan Contoh (PENUH)

Namun, keindahannya menjadikan burung-burung syurga sebagai haiwan yang jarang berlaku kerana banyaknya perburuan yang dijual di pasaran. Habitatnya sudah sangat membimbangkan, menjadikan burung ini semakin terancam.

 • Gorila

Gorila adalah haiwan langka yang berasal dari Afrika, mempunyai DNA 97% serupa dengan DNA manusia. Malangnya, haiwan ini dianggap jarang kerana kehadirannya yang semakin berkurangan di habitatnya.

 • Orang utan

Orang utan masih berkait rapat dengan kera sehingga sering disebut kera besar. Haiwan ini hidup di Malaysia dan juga Dunia, terutama di pulau Kalimantan dan Sumatera.

Orangutan sendiri dikatakan haiwan terancam kerana hanya ada sekitar 7.500 individu hari ini, sedangkan pada tahun 1990 jumlah orang utan diperkirakan lebih dari 200.000.

 • Hippopotamus

Hippopotamus atau nama latinnya Hippopotamus amphibius adalah mamalia dan juga amfibia yang hidup dalam dua alam, iaitu darat dan perairan. Hippopotamus diisytiharkan sebagai haiwan langka yang terancam oleh IUCN kerana jumlahnya berkurang setiap tahun.

oleh IUCN kerana jumlahnya semakin berkurang setiap tahun.

 • Ikan Irian Arowana
haiwan terancam

Seperti namanya, Irian Jaya berasal dari Irian Jaya Papua. Sebilangan besar ikan ini ditangkap secara haram dan dibeli dan dijual di pasar, menyebabkan populasi ikan arowana Irian menurun secara drastik dan sukar dicari.

 • Jerung Sentani

Hiu Sentani atau biasa disebut sebagai hiu gergaji adalah spesies hiu yang dapat dijumpai di perairan Indo Pasifik. Selain itu, ikan ini juga sering dijumpai di Madagascar, Afrika, India, Vietnam, dan sebagainya. Tetapi sekarang ikan ini jarang ditemui kerana ia termasuk dalam haiwan yang sangat jarang berlaku.

 • Kucing Merah Kalimantan
haiwan terancam

Kucing merah adalah haiwan endemik yang berasal dari pulau Borneo dengan warna merah khas di seluruh badan mereka.

Kucing ini telah dimasukkan sebagai haiwan yang jarang dan terancam punah sejak tahun 2002 yang ditubuhkan oleh IUCN. Jumlah penduduk di habitat semula jadi mereka dianggarkan hanya tinggal 2.500 orang pada tahun 2007.

 • Kadal Thorny Australia

Haiwan-haiwan ini terancam kepupusan akibat perubahan iklim yang melampau yang berlaku di Australia, bahkan tidak hanya di Australia, perubahan iklim ini dirasakan di banyak negara di dunia.

 • Ikan Arowana Merah
haiwan terancam

Ikan Arowana merah adalah haiwan endemik yang berasal dari Dunia. Haiwan ini diisytiharkan sebagai haiwan terancam yang sangat terancam kerana penangkapan ikan secara haram yang dilakukan oleh masyarakat baik untuk dimakan dan dijual sebagai ikan hiasan.

 • Kura-kura Leher Ular

Kura-kura Leher Ular adalah spesies penyu yang termasuk sebagai haiwan langka oleh IUCN.

 • Pokok Kanggaru

Kanggaru pokok adalah spesies kanggaru, haiwan ini terdapat di Papua New Guinea dan Australia.

Kanggaru ini terancam kepupusan kerana habitat tempat mereka tinggal rosak dan banyak pokok ditebang sehingga kehilangan habitatnya.

 • Amur Leopard

Leopard Amur adalah spesies harimau yang berasal dari Rusia, saat ini harimau itu tidak lebih dari 30 harimau, menjadikannya binatang langka yang terancam punah.

 • Saola

Haiwan ini pertama kali dilihat di daratan Annam di sekitar Vietnam dan Laos pada tahun 1992.

Haiwan ini adalah salah satu haiwan yang berada dalam keadaan kritikal di mana hanya terdapat puluhan saola yang ada sekarang.

 • Harimau Sumatera

Harimau Sumatera atau dalam bahasa Latin bernama Panthera Tigris Sondaica adalah spesies haiwan langka dan terancam yang ditentukan oleh IUCN.

Harimau ini adalah binatang atau endemik asli pulau Sumatera, di mana jumlah haiwan di habitat semula jadi mereka hanya sekitar 400 hingga 500.

 • Harimau Siberia

Harimau Siberia adalah spesies harimau terbesar dibandingkan dengan spesies harimau lain, haiwan ini juga sama dengan harimau Sumatera yang ditetapkan sebagai haiwan terancam oleh IUCN.

 • Lemur Buluh Besar

Lemur adalah haiwan endemik dari Madagascar Africa, lemur ini mempunyai beberapa jenis, salah satunya adalah Lemur Buluh Besar. Spesies ini dikatakan telah menurunkan populasi di habitat semula jadi, hanya sekitar 200 yang dapat dijumpai di habitat ini. 

 • Tupai Jepun
Baca juga: 10+ Universiti Terbaik dan Paling Kegemaran di Bandar Malang + gambarnya

Tupai Jepun adalah spesies tupai yang berasal dari negara matahari terbit dan dicirikan oleh bulu merahnya yang terang. Di Jepun sendiri, tupai-tupai ini terdapat di beberapa daerah, tetapi kadar populasinya menurun secara drastik, ini sekali lagi disebabkan oleh pengurangan habitat kerana terdapat banyak pembangunan yang telah memusnahkan habitat semula jadi mereka.

 • Burung penyu penyu

Burung ini berasal dari England dengan ciri dan bentuk yang sama dengan burung merpati di Dunia.

Sayangnya burung ini mengalami penurunan populasi yang disebabkan oleh penangkapan ikan dan perubahan iklim di sekitarnya. Sebenarnya, ia tercatat sebanyak 93% penurunan yang dialami oleh burung ini dari tahun 1970 hingga sekarang.

 • Katak Natterjack

Natterjack katak adalah spesies katak yang terdapat di banyak tempat di UK, haiwan ini sebenarnya dapat menghasilkan ribuan telur dalam satu musim pembiakan. Namun, dicatat bahawa haiwan ini telah menurun pada tingkat populasi yang sangat disyaki disebabkan oleh perubahan keadaan persekitaran dan perubahan iklim dan cuaca yang tidak dapat diramalkan.

 • Landak Landak
haiwan terancam

Haiwan endemik Britain ini mengalami penurunan populasi setiap tahun, terutama dalam 70 tahun terakhir.

 • Tupai Merah
haiwan terancam

Tupai Merah adalah haiwan langka yang terancam punah, haiwan ini adalah spesies tupai yang tinggal di utara England dan Scotland.

 • Katak Merah atau Katak Api
haiwan terancam

Menurut IUCN, populasi katak merah semakin berkurang di habitat semula jadi. Ada yang berpendapat bahawa katak ini banyak diburu untuk perubatan, tetapi ada juga yang mengatakan bahawa populasi katak merah semakin berkurang kerana cuaca yang melampau.

 • Pika China
haiwan terancam

Pika Cina adalah salah satu haiwan langka yang sangat mirip dengan beruang dan arnab, ia gemuk dan berwarna coklat.

 • Wombat Hidung Berbulu
haiwan terancam

Hairy Nosed Wombat adalah spesies wombat yang mempunyai keistimewaan pada hidungnya, haiwan ini agak jarang dan hanya dapat dijumpai di Australia.

Walaupun di habitat semula jadi mereka, tidak ada lebih dari 300 haiwan, ini disebabkan oleh pemusnahan habitat dan perubahan iklim atau cuaca yang telah terjadi di Australia.

 • Madagascar albatross
haiwan terancam

Burung ini mempunyai lebar sayap hingga 180 cm dan berat hingga 3.5 kg. The Madagascar Sea Eagle adalah burung mangsa yang besar di barat laut Madagascar.

Haiwan ini terancam kepupusan akibat pemusnahan dan penganiayaan habitat, sehingga populasi liar burung cantik ini dianggarkan hanya sekitar 120 pasang.

 • Kucing Iriomote

Kucing Iriomote adalah spesies kucing endemik di Pulau Iriomote Jepun, spesies ini mempunyai warna hitam kemerahan dan saiznya cukup besar.

Kucing ini telah dimasukkan dalam senarai kritikal di IUCN pada tahun 2008, ini kerana kucing mengalami penurunan yang sangat drastik dan hanya 250 yang tinggal pada tahun 2008 dan setiap tahun terus menurun.

 • Ibis Jepun
haiwan terancam

Ibis Jepun adalah sejenis burung yang berasal dari Jepun, burung ini adalah saudara dekat kren. Walau bagaimanapun, ibis Jepun mempunyai ciri khas bulu merahnya dan kelihatan cantik. Tetapi sayangnya burung ini telah mengalami penurunan populasi yang sangat drastik dan sekarang hanya sekitar 750 yang tinggal di habitat semula jadi mereka.

Itulah penjelasan beberapa haiwan langka yang hampir pupus. Semoga Bermanfaat!