Sistem Suria dan Planet - Penerangan, Karakteristik dan Gambar

Sistem suria adalah susunan benda langit seperti planet, asteroid dan satelit yang bergerak mengelilingi matahari.

Kita tahu bahawa Bumi dan semua planet berputar di sekitar bintang di alam semesta yang kita kenal sebagai Matahari.

Susunan planet-planet ini membentuk apa yang dikenali sebagai sistem suria.

Sistem suria adalah susunan benda langit seperti planet, asteroid dan satelit yang bergerak mengelilingi matahari.

Sistem suria tergolong dalam bahagian alam semesta yang sangat besar. Sistem suria terletak di salah satu galaksi di alam semesta yang disebut galaksi bimasaksi (Bima Sakti).

Galaksi bimasaktik terdiri daripada berbilion bintang dengan diameter sekitar 100,000 tahun cahaya dan sistem suria terletak di salah satu tali pinggang kecil yang disebut Orions.

Di tali pinggang Orion inilah sistem suria terdiri dari matahari, planet-planet dan benda langit lain yang membentuk susunan teratur seperti yang ditunjukkan dalam gambar berikut

Sistem suria kita

Susunan dalam sistem suria terdiri daripada anggota sistem suria, untuk lebih jelasnya, berikut adalah penjelasan

Ahli Sistem Suria

1. Matahari

Matahari ada di sistem suria kita

Matahari mempunyai diameter kira-kira 1.4 juta km dengan suhu permukaan sekitar 1 juta K. Semakin dekat dengan teras matahari, suhu meningkat sehingga mencapai 15 juta K.

Matahari mempunyai jisim 332,830 kali jisim bumi, dengan jisim besar ini matahari dapat mengalami ketumpatan teras yang menyokong reaksi peleburan nuklear dan mampu menghasilkan sejumlah besar tenaga.

Tenaga yang dihasilkan ini bergerak melalui angkasa dalam bentuk gelombang elektromagnetik yang kita kenal sebagai cahaya yang dapat dilihat. Lapisan matahari terdiri daripada inti, fotosfera, kromosfer dan korona.

1. Teras

Inti matahari adalah lapisan paling dalam dengan suhu yang sangat tinggi sekitar 15 juta K. Lapisan inti adalah tempat reaksi peleburan nuklear berlaku, yang digunakan untuk menghasilkan tenaga yang luar biasa.

2. Fotosfera

Fotosfera adalah lapisan yang terletak setelah inti mempunyai suhu 6000 K dan ketebalan sekitar 300 km.

3. Kromosfera

Kromosfera adalah lapisan di atas matahari yang mempunyai suhu 4500 K dan ketebalan 2000 km

4 . Corona

Korona adalah lapisan paling luar matahari. Lapisan ini mempunyai ketebalan 700,000 km dengan suhu sekitar 1 juta K.

2. Planet-planet

Planet adalah benda langit yang tidak dapat menghasilkan cahaya sendiri dan beredar mengelilingi matahari. Terdapat lapan planet yang berputar di sekitar matahari seperti

 • Merkuri
 • Venus
 • Bumi
 • Marikh
 • Musytari
 • Zuhal
 • Uranus
 • Neptun

Untuk keterangan lebih lanjut, berikut adalah penjelasannya.

1 . Merkuri

Planet Merkuri dalam sistem suria

Merkuri adalah planet yang paling dekat dengan matahari. Jarak dari Merkuri ke matahari hanya sekitar 58 juta km. Dengan jarak dekat ini, suhu permukaan Merkuri mencapai 450 darjah Celsius pada siang hari dan pada waktu malam sekitar 180 darjah Celsius.

Planet Mercury adalah planet terkecil dalam sistem suria kerana hanya berdiameter 4862 km dan tidak mempunyai satelit semula jadi. Oleh itu, merkuri memerlukan 88 hari untuk mengelilingi matahari dan mempunyai tempoh putaran 59 hari.

2 . Venus

Planet Venus yang paling panas di sistem suria

Venus adalah planet kedua yang paling dekat dengan matahari yang jaraknya sekitar 108 juta km. Planet Venus tidak mempunyai satelit seperti bumi tetapi Venus adalah cakerawala yang paling terang selepas matahari dan bulan.

Baca juga: Siri Aritmetik - Rumusan Lengkap dan Contoh Masalah

Venus hampir sama bentuk dan ukurannya dengan Bumi. Bukan hanya itu, komposisi dan graviti planet ini serupa dengan planet Bumi. Tetapi sebenarnya Venus dan Bumi adalah planet yang berbeza.

Venus mempunyai tekanan atmosfera 92 kali lebih besar daripada bumi. Planet Venus mempunyai orbit mengelilingi matahari selama 224.7 hari. Di samping itu, Venus adalah planet terpanas di sistem suria kerana suhu permukaannya dapat mencapai 735 darjah Kelvin.

3. Bumi

Planet Bumi dalam sistem suria yang kita tinggali

Bumi adalah planet ketiga selepas Venus yang mengelilingi matahari dan satu-satunya planet yang mempunyai kehidupan. Ini dicirikan oleh adanya sumber kehidupan dalam bentuk air, oksigen, karbon dioksida, lapisan ozon dan unsur-unsur kehidupan yang lain.

Interaksi bumi dengan objek lain di angkasa lepas disebabkan oleh graviti. Graviti inilah yang menyebabkan bumi berinteraksi dengan matahari dan bulan, yang merupakan satelit semula jadi Bumi.

Planet Bumi mempunyai orbit mengelilingi matahari atau berkembang selama 365.26 hari, yang kita ketahui selama 1 tahun. Revolusi bumi terhadap matahari menyebabkan perubahan musim, sementara putaran bumi adalah putaran bumi yang menyebabkan siang dan malam berlaku.

Bumi tidak berbentuk seperti bola atau bulatan yang sempurna. Tetapi terdapat lonjakan di khatulistiwa yang disebabkan oleh putaran bumi. Ukuran bumi diringkaskan sebagai berikut,

 • Diameter bumi: 12,756 km
 • Finger Earth: 6,378 km
 • Lingkaran: 40,070 km (24,900 batu)

4. Marikh

Planet Marikh

Planet Mars adalah planet keempat dari matahari dan planet terkecil kedua setelah Mercury yang mempunyai diameter sekitar 6,800 km. Mars mempunyai jarak ke matahari sekitar 228 juta km dengan waktu satu orbit selama 687 hari dan tempoh putaran sekitar 24.6 jam.

Kata Mars diambil dari bahasa Rom yang bermaksud dewa perang, selain itu Mars juga sering disebut sebagai planet merah kerana permukaannya berwarna merah jika dilihat dengan mata kasar, ini disebabkan oleh tindak balas oksida besi yang berlaku di permukaan Marikh.

Mars mempunyai dua satelit semula jadi, Phobos dan Deimos, yang kecil dan berbentuk tidak teratur. Ciri-ciri planet Marikh adalah planet berbatu dengan lapisan atmosfer yang tipis, terdapat kawah, aliran lava gunung berapi yang kuat, lembah, padang pasir, dan ais di kutub.

5. Musytari

Musytari adalah planet terbesar

Musytari adalah planet kelima dari matahari dan merupakan planet terbesar dalam sistem suria. Musytari mempunyai diameter permukaan sekitar 142,860 km dan mempunyai isipadu yang dapat menampung 1.300 kali dari Bumi.

Musytari adalah gergasi gas yang kebanyakannya terdiri daripada helium dan hidrogen dengan jisim seperseribu jisim Matahari dan 2.5 kali jisim dari semua planet di Sistem Suria.

Musytari mempunyai gas merah yang berputar di sekitar pusat planet Musytari sehingga akan membentuk tali pinggang merah gergasi yang menyebabkan ribut besar di permukaan Musytari. Harap diperhatikan bahawa putaran Musytari berlaku selama 9.8 jam iaitu kira-kira 2.5 kali lebih cepat daripada Bumi dan mempunyai masa revolusi sekitar 12 tahun.

6. Zuhal

Planet Saturnus

Saturnus adalah planet keenam dari Matahari dan merupakan planet kedua terbesar selepas Musytari. Kita tahu bahawa planet Saturnus adalah planet yang paling indah di antara planet lain kerana Saturnus mempunyai cincin yang mengelilingi planet ini.

Baca juga: 1 Kg Berapa Liter? Berikut adalah perbincangan lengkap

Cincin pada Saturnus terdiri daripada banyak komponen cincin kecil. Cincin kecil ini terdiri daripada gas dan butiran beku. Menurut ahli astronomi, butir-butir ini adalah sisa-sisa satelit yang musnah akibat perlanggaran dengan planet lain.

Sekiranya kita memerhatikan dari Bumi, pengamatan Saturnus tidak terlalu terlihat, ini kerana Saturnus sangat jauh dari Matahari sehingga cahaya yang dipantulkan oleh Saturnus kurang jelas.

Dalam satu masa untuk berkembang di sekitar matahari, planet Saturnus mengambil masa 29.46 tahun. Planet Saturnus juga berputar atau berputar pada paksinya. Dalam satu putaran Saturnus mengambil masa 10 jam 40 minit 24 saat, sangat pendek berbanding Bumi. Dan setiap 378 hari, Planet Bumi dan Planet Saturnus dan Matahari berada dalam garis lurus.

7. Uranus

Uranus adalah planet ketujuh dari matahari dan merupakan planet ketiga terbesar selepas Musytari dan Saturnus. Planet Uranus dikenali sebagai planet terdingin di sistem suria. Ini kerana suhu minimum di sana boleh mencapai -224 celsius.

Selain sebagai planet paling sejuk, Planet Saturnus unik dalam putarannya. Planet ini berputar atau berputar ke paksinya dalam arah ke depan sehingga salah satu kutub menghadap matahari. Menurut ahli astronomi, salah satu kutub yang menunjuk ke arah matahari disebabkan oleh perlanggaran dengan objek besar yang menyebabkan arah putarannya bergeser dan berbeza dengan planet lain.

Objek astronomi ini hancur dan membuat kesan ketika bertembung dengan Uranus. Selebihnya kemusnahan ini membentuk cincin awan nipis dan wap air di sekitar uranus.

Planet Uranus mempunyai jarak dari matahari sekitar 2,870 juta km dan mempunyai diameter sekitar 50,100 km. Satu putaran Uranus memakan masa 11 jam dan dalam revolusi Uranus mengambil sekitar matahari sekitar 4 tahun.

8. Neptun

Planet Neptune adalah planet kelapan yang dihitung dari Matahari. Neptune adalah planet keempat terbesar dalam sistem suria dengan diameter sekitar 49,530 km. Menurut ahli astronomi, jisim Neptunus 17 kali lebih besar daripada Bumi dan sedikit lebih besar daripada planet Uranus.

Neptune berputar mengelilingi matahari pada jarak 4.450 juta kilometer, jadi memerlukan sekitar 164.8 tahun untuk berkembang dan dalam satu kitaran, Neptune memerlukan 16.1 jam.

Neptune telah dinobatkan sebagai planet paling berangin di tata surya, ini kerana Neptunus mempunyai angin ribut yang sangat kerap, sehingga setiap kali ribut besar dapat terjadi di planet ini.

Sama seperti Saturnus dan Uranus, Planet Neptune juga mempunyai cincin nipis. Di samping itu, Neptunus sangat jauh dari Matahari sehingga atmosfer luar Neptunus adalah tempat yang sangat sejuk di Sistem Suria dengan suhu minus 218 darjah Celsius.

Oleh itu, penjelasan mengenai sistem suria dan anggota sistem suria, Semoga Berguna!

Rujukan

 • Penerokaan Sistem Suria NASA