17 Contoh Penawaran, Barang, Perkhidmatan Kerjasama (+ Petua)

contoh surat tawaran

Contoh surat tawaran berikut mengandungi contoh tawaran untuk barang, perkhidmatan atau kerjasama yang bertujuan atau digunakan kepada pihak atau agensi lain dengan betul dan betul.


Dalam dunia perniagaan, tawaran akan selalu ada antara satu pihak dengan pihak lain. Tawaran boleh dalam bentuk rakan kongsi atau kerjasama serta barang dan perkhidmatan.

Namun, harap maklum bahawa semasa membuat tawaran, anda harus menggunakan langkah-langkah yang sopan dan hormat kepada pihak yang ditawarkan dan salah satunya adalah dengan menggunakan surat tawaran.

Oleh itu, ia akan dibincangkan secara lengkap mengenai surat tawaran dan contohnya.

Definisi

"Surat tawaran adalah surat yang berisi penawaran untuk barang, layanan atau kerjasama yang ditujukan kepada pihak atau agensi lain."

Surat tawaran adalah surat rasmi yang dikeluarkan oleh institusi atau agensi untuk memberikan maklumat terperinci mengenai apa yang ditawarkan kepada agensi lain.

Secara umum, surat tawaran digunakan oleh pengeluar kepada pengurus atau pihak lain yang saling menguntungkan. Biasanya, surat tawaran ini didahului dengan surat permintaan dari pihak yang dimaksudkan (klien). Kemudian, surat tawaran dikeluarkan sebagai bukti kerjasama antara kedua belah pihak.

Struktur

Seperti huruf lain, surat tawaran juga mempunyai strukturnya sendiri. Dalam surat tawaran, mesti ada 5 bahagian yang mesti ditulis. 5 bahagian tersebut adalah:

1. Kop surat

Surat tawaran yang baik biasanya mempunyai kop surat di atasnya. Kop surat ini bertujuan untuk memberikan maklumat bahawa surat itu berasal dari institusi yang jelas.

Oleh itu, kepala surat mesti mengandungi nama syarikat, alamat syarikat dan kenalan yang boleh dihubungi sama ada melalui telefon atau media elektronik.

Baca juga: Koleksi doa untuk orang yang sudah berkahwin dan pengantin baru [PENUH]

2. Ketua Surat

Seperti surat rasmi lain, surat tawaran juga mempunyai kepala surat. Di kepala surat itu, ia menjelaskan identiti surat itu, apakah itu dalam bentuk tanggal pembuatan, nomor surat, subjek, tujuan surat ke lampiran yang termasuk dalam surat

3. Pembuka

Setiap surat rasmi mesti mempunyai pembukaan untuk memulai tujuan dan tujuan pengiriman surat tersebut. Pembukaan surat tawaran biasanya dimulakan dengan ucapan dan syarat ringkas dan perkara-perkara apa yang akan ditawarkan kepada penerima surat tersebut.

4. Isi kandungan

Badan surat tawaran sangat penting. Dalam bahagian ini, ditulis secara terperinci tawaran yang ditawarkan kepada penerima surat, baik jenis tawaran, jumlah tawaran, cara memesan, pembayaran dan penghantaran.

Di samping itu, bahagian kandungan juga merangkumi penjelasan terperinci mengenai barang, perkhidmatan atau kerjasama yang diminta oleh pelanggan. Ini agar semua permintaan klien telah direkapitulasi dan akan diproses kemudian agar tidak ada kesalahan dalam transaksi.

5. Penutup

Bahagian terakhir dari surat tawaran adalah penutup. Biasanya, bahagian penutup mengandungi kesimpulan tawaran yang akan ditawarkan. Tidak jarang bahagian ini menuliskan harapan atau rancangan pengarang apabila tawaran itu diterima. Ini supaya pelanggan yakin dengan tawaran yang dibuat oleh pengirim dan menerima tawaran tersebut.

Contoh Surat Tawaran

Untuk memahami dengan lebih jelas, berikut adalah contoh tawaran untuk barang, perkhidmatan atau kerjasama:

Contoh surat tawaran lengkapContoh surat tawaran lengkapContoh surat tawaran lengkapContoh surat tawaran lengkapContoh surat tawaran lengkapContoh surat tawaran lengkapContoh surat tawaran lengkap

Demikianlah artikel mengenai surat tawaran, semoga bermanfaat.