Waktu Solat Dhuha Terbaik (Menurut Ajaran Islam)

waktu solat dhuha

Waktu untuk solat Duha biasanya dilakukan pada waktu pagi hingga waktu sebelum tengah hari.

Melakukan solat dhuha adalah hukum sunnah. Sekiranya ia dilakukan, ia akan mendapat ganjaran yang baik dan jika tidak dilakukan tidak akan berdosa.

Menjalankan solat dhuha yang dianjurkan oleh Nabi. Dalam sebuah riwayat, Nabi mempunyai bukti kepada Abu Hurairah untuk menjadikan solat dhuha sebagai amalan sunnah yang dia lakukan setiap hari.

" Kekasihku - Rasulullah saw - memintaku berpuasa selama tiga hari setiap bulan, menunaikan solat Dhuha dua rakaat, dan mengerjakan solat witir sebelum tidur." (Muttafaqun 'alaih) (HR. Bukhari, no. 1178 dan Muslim, no. 721)

Selain itu, kebajikan mengerjakan solat Duha sangat luar biasa, termasuk dimaafkan dosa, memenuhi kekayaan seseorang, mendapat pahala, meluaskan dada dan banyak kebaikan lainnya.

Solat Duha dilakukan sekurang-kurangnya dua rakaat dan maksimum dua belas rakaat di mana setiap dua berakhir dengan ucapan.

Solat sunnah ini sendiri mempunyai peraturan tertentu dalam melaksanakan ibadah ini, yang dilakukan di Duha.

Waktu Dhuha didefinisikan sebagai waktu ketika matahari terbit kira-kira 7 hasta bermula dari matahari terbit (sekitar jam 07.00) hingga waktu sebelum tengah hari.

Waktu solat dhuha terbaik

Waktu untuk melakukan solat sunat Duha membentang setelah beberapa jam matahari terbit sehingga matahari bersandar ke arah barat.

Di Dunia, waktu solat ini bermula pada waktu pagi dari beberapa jam selepas 20 minit matahari terbit hingga 15 minit sebelum waktu tengah hari.

Menurut Ustadz Abdul Somad, solat dhuha bermula 12 minit selepas matahari terbit hingga 10 minit sebelum tengah hari.

Baca juga: Akhlak adalah: objektif, jenis, contoh dan cadangan [LENGKAP]

Waktu terbaik untuk mengerjakan solat sunat ini adalah pada seperempat hari (pada akhir waktu), ini ditandai dengan keadaan cuaca yang semakin panas.

Di mana menurut hadis yang diriwayatkan oleh Zaid bin Arqam, Nabi Shallallahu Alaihi Wasallam pernah bersabda:

"Tidakkah mereka tahu bahawa berdoa selama ini lebih penting. Sebenarnya, Rasulullah saw - bersabda, "Doa awwabin (taat; kembali kepada Allah) adalah ketika unta muda mulai terlalu panas." (HR. Muslim)

Apakah masa terbaik untuk melakukannya?

waktu solat dhuha

Solat dhuha terbaik dilakukan sekitar jam 09.00 WIB, tetapi untuk tempat lain yang mempunyai waktu yang berbeza atau selain WIB. Untuk menjadi penanda aras waktu dhuha di pelbagai wilayah di dunia, anda boleh melihatnya dalam jadual solat dalam talian seperti tafsirweb.com.

Dalam sebuah riwayat, Nabi pernah bersabda:

"Doa bagi banyak orang yang bertaubat adalah ketika anak kecil berdiri kerana terik matahari." (HR. Percaya)

Amalan ibadah yang disebut dalam hadis nabi adalah berdasarkan waktu terbaik untuk mengerjakan solat ini. Ini juga diperintahkan oleh Syeikh Muhammad bin Salih al utsaimin dan Shaykh bin Baz dalam keterangan buku tentang kata-kata nabi riyadhus shalihin.

Sekarang terdapat banyak jadual solat yang dikeluarkan oleh institusi dakwah Islam atau juga di internet. Anda dapat melihat jadual solat sebagai rujukan untuk menunaikan solat Duha. Oleh itu, anda dapat melihat kapan waktu dhuha terbaik dan kapan dilarang mengerjakannya.

Untuk makluman, bahawa waktu yang dilarang untuk mengerjakan solat sunat Duhaa adalah

  • Selepas solat subuh hingga matahari terbit sekitar jam 06.00 pagi hingga 07.45 pagi.
  • Ketika hampir tiba waktu solat tengah hari, matahari terbenam sekitar jam 11.30 pagi hingga 12.00 malam.
Baca juga: Prosedur Tayamum (Lengkap) + Niat dan Makna

Waktu Solat Dhuha Terbaik Mustajab untuk cepat kaya

Dalam menjalankan ibadah sunnah dhuha pada waktu pagi ketika merupakan waktu terbaik untuk mengerjakan solat sunnah ini, ia mempunyai kebaikan untuk dapat meringankan beban dan membesarkan dada dari masalah yang dialaminya.

Terutama seseorang yang mengalami masalah hutang atau yang ingin mendapatkan kekayaan yang lebih baik.

Menunaikan solat dhuha adalah ibadah yang sangat tepat untuk mendekatkan diri kepada Allah SWT dan meminta rezeki kepada-Nya. Setelah solat dhuha, dianjurkan untuk mengucapkan doa yang meminta pengampunan dan rezeki dariNya.

Oleh itu, perbincangan mengenai waktu terbaik untuk mengerjakan solat dhuha. Semoga bermanfaat!