7+ Solat Hari Lahir (PENUH) dan Ucapan Selamat Hari Lahir dan Maknanya

solat hari jadi

Doa hari jadi berbunyi: Allahumma thawal'umurana washah ajsadana wanawir qulubana watsabit imanana wa ahsan u'malana wawasi 'arzaqana wa ilalkhoiri qarabna wa'anisy syahri ab'idna waqdhi khawaijana fid ... dan dijelaskan secara lengkap dalam artikel ini.


Hari jadi adalah salah satu momen terpenting dalam hidup. Sambutan hari jadi diadakan setahun sekali bertepatan dengan tarikh lahir. Tarikh ketika seseorang dilahirkan di dunia ini.

Semasa menyambut ulang tahun kelahiran, beberapa orang mengadakan majlis dan acara kesyukuran dengan menjemput keluarga, saudara, dan rakan-rakan.

Dengan mengundang beberapa orang yang dikasihi, pesta ulang tahun diharapkan dapat memberi kebaikan kepada mereka yang sedang mengadakan ulang tahun dengan doa ulang tahun khas

Berikut adalah beberapa doa ulang tahun yang boleh diamalkan bersama dengan makna yang terkandung di dalamnya.

Solat Hari Lahir Meminta Umur Panjang

Secara amnya, kalimat pertama yang diucapkan kepada mereka yang mempunyai hari jadi adalah semoga anda panjang umur. Berikut ini adalah bacaan doa untuk meminta umur yang panjang.

Doa Hari Lahir yang Meminta Umur Panjang dan Berkat

Kami sering menemui permintaan untuk umur panjang pada hari lahir. Namun, alangkah baiknya jika ditambahkan dengan harapan keberkatan dalam usia yang panjang. Berikut adalah doa untuk umur panjang dan keberkatan.

اللهم طول عمورنا وصحح أجسادنا وور قلوبنا وثبت إيماننا وأحسن أعمالنا ووسع أرزقنا وإلى الخير قربنا وعن الشر ابعدنا واقض حوائجنا فى الدين والدنيا ایکخرخرة إنك على كل شىء قدير

Allahumma thawal'umurana washah ajsadana wanawir qulubana watsabit imanana wa ahsan u'malana wawasi 'arzaqana wa ilalkhoiri qarabna wa'anisy syahri ab'idna waqdhi khawaijana fid daini wad dunnya wal akhirat innaka' ala kuli syai'in qadir.

Makna:

Ya Allah, panjangkan umur kami, jadikan badan kami sihat, cerahkan hati kami, kuatkan hati kami, buatlah kebaikan kami, perbanyakkan rezeki, bawa kami lebih dekat dengan kebaikan dan jauhkan kami dari kejahatan. Kurniakan semua keperluan kami dalam agama-agama di dunia atau akhirat. Sebenarnya, anda adalah satu-satunya yang berkuasa atas segalanya.

Doa Hari Lahir yang Memohon Keselamatan dan Kesejahteraan

Salah satu harapan seseorang ketika dia meningkat dewasa adalah keselamatan dan kesejahteraan. Diselamatkan dari pelbagai bahaya dan diberkati dengan kemakmuran dengan rezeki yang bermanfaat. Inilah doa untuk keselamatan dan kesejahteraan.

Original text


Baca juga: 50+ Nama Bayi Perempuan Muslim dan Maknanya [DIKEMASKINI] solat hari jadi

اللهم انا نسألك سلامة فى الدين وعافية فى الجسد عقادة فى العلم وبركة فى الرزق وتوبة قبل الموت ورحمة عند الموت ومغفرة بعد الموت

Allahumma innaa nas-aluka salaamatan fiddiini wa'aafiyatan fil jasadi wa ziyaadatan fil 'ilmi wa barakatan firrizqi wa taubatan qiblal mauti wa rahmatan' indal mauti wa maghfiratan ba'dal maut.

Makna:

"Ya Allah, kami meminta kepada-Mu keselamatan dalam agama, dan kesejahteraan dalam tubuh dan pengetahuan tambahan, dan keberkatan rezeki, taubat sebelum kematian dan rahmat pada saat kematian dan pengampunan setelah kematian."

Solat Hari Lahir Meminta Kemuliaan

Momen ulang tahun setiap tahun menunjukkan bahawa seseorang semakin dewasa dan lebih dewasa. Oleh itu, seseorang sering meminta kemuliaan dalam hidup mereka seperti keluarga yang harmoni, masa depan yang berjaya dan sebagainya. Inilah doa ulang tahun yang meminta kemuliaan.

solat hari jadi

رَبَّنَا هَبْ لَنَا مِنْ اَزْوَاجِنَا وَذُرِّيَّاتِنَا قُرَّةَ اَعْيُنٍ وَاجْعَلْنَا لِلْمُتَّقِيْنَ اِمَامًا

Rabbanaa hablanaa min azwaajinaa wa dzurriyyaatinaa qurrota a'yuni waj 'alnaa lilmuttaqiina imaama.

Makna:

Ya Tuhan kami, kurniakanlah kepada kami, isteri-isteri kami, anak-anak dan cucu-cucu kami untuk menyenangkan kami, dan jadikanlah kami imam bagi mereka yang takut. "

Solat Memohon Rezeki Halal

Bagi mereka yang kini bekerja atau mendirikan rumah tangga, sumber rezeki yang halal adalah harapan semua orang. Oleh itu, hati akan lebih tenang dalam menjalankan aktiviti ibadah. Berikut adalah doa ulang tahun yang meminta rezeki yang halal

doa meminta rezeki yang halal

اللهم انى اسألك ان ترزقنى رزقا حلالا واسعا طيبا من غير تعب ولامشقة ولاضير ولانصب انك على كل شىء قدير

Alloohumma innii as-aluka an tarzuqonii rizqon halaalan waasi'an thoyyiban min ghoiri ta'abin wa laa masyaqqotin wa laa dhoirin innaka 'alaa kulli syai-in qodiir.

Baca juga: Prosedur Tayamum (Lengkap) + Niat dan Makna

Makna:

"Ya Allah, sesungguhnya aku memintaMu untuk memberikan rezeki kepadaku dalam bentuk rezeki yang halal, luas dan tanpa usaha, tanpa beban, tanpa bahaya dan tanpa merasa jemu dalam memperolehnya. Sebenarnya Anda berkuasa atas semua perkara. "

Doa Minta Anak-Anak yang Soleh dan Soleh

Bagi ibu bapa yang sudah mempunyai anak dan mempunyai hari lahir, doa ulang tahun berikut dapat dilakukan untuk meminta agar anak itu membesar menjadi anak yang soleh, soleh, berbakti kepada ibu bapa mereka. Inilah doa ulang tahun untuk mendoakan anak yang soleh / soleh.

رَبِّ هَبْلِيْ مِنْ لَدُنْكَ ذُرِّيَّةً طَيِّبَةً اِنَّكَ سَمِيْعُ الدُّعَاءِ

Rabbi Habli min ladunya dzurriyatan thaiyy Pertunangan innaka sami'ud du'a'i.

Makna:

"Ya Allah, ya Tuhan, kami akan memberi kami anak-anak yang soleh dan soleh kerana hanya kamu satu-satunya zat yang mendengarkan setiap doa."

Doa Hari Lahir untuk Keluarga, Saudara dan Rakan

Sering kali jika saudara-mara atau rakan-rakan menyambut ulang tahun dan kita dijemput, maka ada baiknya mereka memberi salam. Berikut adalah amalan ulang tahun yang boleh dipraktikkan untuk keluarga, saudara-mara, dan rakan-rakan yang mempunyai ulang tahun.

solat hari jadi

رَبَّنَا هَبْ لَنَا مِنْ اَزْوَاجِنَا وَذُرِّيَّاتِنَا قُرَّةَ اَعْيُنٍ وَاجْعَلْنَا لِلْمُتَّقِيْنَ اِمَامًا

Robbanaa hablanaa min azwaajinaa wa dzurriyyaatinaa qurrota a'yuun waj-'alnaa lilmuttaqiina imaama

Makna:

"Ya, Rabb kami, kurniakanlah kepada kami, isteri-isteri kami, anak-anak dan cucu-cucu kami untuk menyenangkan kami, dan jadikan kami imam bagi mereka yang taat."