Ciri-ciri Benua Asia (Lengkap) + Karakteristik

Ciri-ciri benua Asia adalah sebagai benua yang paling luas di dunia, penduduk terbesar di dunia, mempunyai kedudukan geografi tertinggi, mempunyai banyak padang pasir dan merupakan tempat lahirnya banyak agama.

Benua adalah kawasan di permukaan bumi yang terdiri dari beberapa pulau yang terletak bersebelahan sehingga dikelompokkan menjadi satu wilayah yang lebih besar.

Semasa sekolah rendah kami diperkenalkan oleh guru kami, nama-nama benua dari peta Atlas dunia. Sebilangan benua yang terdapat dalam peta Atlas termasuk benua Asia, benua Eropah, benua Amerika Utara, benua Amerika Selatan, benua Australia, benua Antartika, dan benua Afrika.

Adakah anda biasa dengan nama Benua di atas?

Nah, di sini kita akan membincangkan satu ciri yang sangat biasa di benua dan tempat di mana kita tinggal, iaitu benua Asia.

Ciri-ciri Benua Asia

Ciri-ciri benua Asia, iaitu benua Asia adalah benua terbesar di dunia yang mempunyai luas sekitar 30 peratus dari luas daratan bumi. Benua Asia juga merupakan benua yang mempunyai populasi terbesar di dunia, sekitar 60 peratus daripada populasi dunia.

Secara astronomi, lokasi benua Asia adalah antara 11 Lintang Selatan - 80 Bujur dan 26 Timur - 170 Lintang Barat. Ahli geografi telah menyatakan bahawa Benua Asia bersebelahan langsung dengan Benua Eropah dan Benua Australia dan terletak di antara lautan India, Pasifik dan Artik.

Asal usul nama "Asia" itu sendiri berasal dari orang Yunani yang menggunakannya untuk menentukan tanah yang berada di sebelah timur negara mereka. Dipercayai bahawa nama itu berasal dari kata Asyria asu, yang bermaksud "timur". Kata Asia telah lama digunakan oleh penjelajah Barat untuk menjangkau Asia Selatan dan Asia Timur pada zaman moden awal, mereka meluaskan label ke seluruh dunia.

Baca juga: 8 Sungai Terpanjang di Amerika (+ Foto dan Penjelasan)

Ciri-ciri benua Asia sangat unik berdasarkan beberapa pertimbangan termasuk geografi, persekitaran, sumber daya dan orang, menjadikan benua ini berbeza dari benua lain

1. Benua yang paling luas di dunia

Ciri-ciri benua Asia sebagai benua yang paling luas di dunia

Benua Asia adalah benua yang paling luas di dunia. Luas kawasan Asia dari Wilayah Asia Utara hingga Papua, tetapi tidak termasuk pulau New Guinea, meliputi 44,614,000 kilometer persegi. jika dikira kira-kira satu pertiga dari luas tanah Umi.

Pulau-pulau ini termasuk Taiwan, Jepun dan Dunia, Sakhalin dan pulau-pulau lain di Asia Rusia, Sri Lanka, Siprus, dan banyak pulau-pulau kecil lainnya bersama-sama membentuk kawasan seluas kira-kira 3.210.000 km persegi atau 7 persen dari keseluruhan kawasan Benua Asia. .

Berdasarkan lokasi geografinya, ciri-ciri Benua Asia terbahagi kepada beberapa kawasan yang sudah kita ketahui, seperti Asia Utara, Asia Tengah, Asia Barat, Asia Timur, Asia Selatan dan Asia Tenggara.

2. Benua dengan populasi terbesar di dunia

Ciri-ciri benua Asia dengan jumlah penduduk yang tinggi

Selain memiliki kawasan daratan yang sangat besar, Benua Asia juga merupakan benua terpadat di dunia dengan jumlah penduduk sekitar 4.436 bilion, jika dihitung sekitar 60 persen dari jumlah populasi dunia.

Walau bagaimanapun, penduduk di Asia cenderung tidak rata kerana faktor iklim. Terdapat kepekatan penduduk di Asia barat dan juga kepekatan besar di benua kecil India dan bahagian timur China. Sementara itu, kawasan besar di Asia Tengah dan Utara dengan iklim di mana produktiviti pertanian kecil dapat dibilang masih kecil.

3. Benua tertinggi di dunia

Benua Asia adalah benua tertinggi di dunia kerana mempunyai kontur yang tidak rata yang dikelilingi oleh pergunungan seperti Tibet dan Himalaya.

Benua Asia mempunyai puncak tertinggi di dunia yang terletak di Himalaya dengan puncak Everest. Gunung Everest mempunyai puncak 29.035 kaki (8,850 meter) di atas permukaan laut.

4. Benua yang mempunyai dataran tinggi tertinggi di dunia

Benua Asia mempunyai dataran tinggi tertinggi di dunia yang terletak di Dataran Tinggi Tibet, Mongolia. Dikenal sebagai "Rooftop of the World," dataran tinggi ini meliputi kawasan seluas kira-kira setengah dari Amerika Syarikat yang bersebelahan dan rata-rata lebih dari 5.000 meter (16.400 kaki) di atas permukaan laut. 

Baca juga: Fungsi Tulang Betis Manusia (Penjelasan PENUH)

Di samping itu, Benua Asia mempunyai dataran tinggi lain seperti Dataran Tinggi Delau, Dataran Tinggi Assam di India dan banyak lagi.

5. Benua yang mempunyai titik terendah di darat

Titik terendah di darat adalah permukaan Laut Mati di Jordan yang diukur pada pertengahan tahun 2010 sekitar 1.410 kaki (430 meter) di bawah permukaan laut.

6. Terdapat banyak padang pasir

Ciri-ciri Benua Asia mempunyai banyak padang pasir. Contohnya, seperti gurun Gobi di wilayah Mongolia dan China, kawasan ini berukuran kira-kira 1,3 juta km persegi.

Selain Gurun Gobi, terdapat beberapa Gurun lain seperti Gurun pasar Arab, Gurun Turkistan, Gurun Thar, Gurun Taklamakan, Gurun Ordos dan banyak lagi.

7. Asia adalah buaian agama utama

Asia adalah tempat kelahiran semua agama besar dunia seperti Islam, Buddha, Hindu, Yahudi dan banyak agama kecil. Dari beberapa agama di atas, hanya agama Kristian yang berkembang di luar Asia.

Agama Buddha mempunyai kesan yang lebih besar di luar tempat kelahirannya di India, pengaruh agama ini berlaku dalam aspek kepercayaan di China, Korea Selatan, Jepun, negara-negara Asia Tenggara dan Sri Lanka. Islam telah tersebar dari Arab ke timur ke Asia Selatan dan Tenggara. Sementara itu, agama Hindu hanya terhad di India.

8. Mempunyai populasi bangsa Mongoloid

Ciri-ciri benua Asia dari segi bangsa

Pengelompokan populasi mengenai ciri fizikal mereka disebut bangsa. Ciri-ciri bangsa benua Asia adalah bangsa Mongoloid yang tidak wujud di benua lain. Perlumbaan Mongoloid tidak berwarna hitam atau putih. Perlumbaan ini berkulit sederhana dan berambut hitam.

Bagi orang Asia Timur seperti Jepun dan China, mereka dicirikan oleh perawakan pendek, kulit putih oriental dan rambut hitam. Sementara itu, orang Asia Tenggara biasanya berukuran tinggi, kulit coklat dan rambut hitam.


Rujukan:

Ensiklopedia Geografi Nasional - Asia