Prosedur Solat Jenazah / Doa untuk Jenazah dan Bacaan

solat mati

Prosedur solat jenazah mesti diketahui oleh semua umat Islam, terutama lelaki. Sebelum jenazah dikebumikan, wajib mencuci jenazah dan solat jenazah terlebih dahulu.

Sama seperti memandikan jenazah, hukum melaksanakan solat jenazah atau solat jenazah adalah fardhu kifayah, yang sesuai dengan kesepakatan para ulama.

Fardhu kifayah adalah kewajiban yang dilakukan oleh umat Islam jika telah dilaksanakan oleh beberapa orang atau seseorang telah mewakilinya, kewajiban individu untuk melaksanakan kewajiban ini telah dibatalkan. Namun, jika tidak ada yang melakukannya, maka semua umat Islam akan mendapat dosa.

Sesuai dengan hadis yang diriwayatkan oleh Imam Bukhari dan Imam Muslim dari Abu Hurairah, mengenai berdoa jenazah Nabi, Nabi berkata,

"Ketika seorang lelaki meninggal dalam hutang yang diserahkan kepada Nabi, dia bertanya apakah dia telah meninggalkan aset untuk membayar hutangnya. Sekiranya dikatakan bahawa dia meninggalkan hartanya untuk melunaskan hutangnya, maka dia akan berdoa. Sekiranya tidak, maka dia akan memerintahkan orang-orang Islam, "doakanlah teman-temanmu." (Diriwayatkan oleh Bukhari dan Muslim)

Rukun Solat untuk Badan

Prosedur untuk solat jenazah berbeza dengan solat secara umum. Solat janaza tidak mempunyai gerakan sujud, rukuk, duduk di antara dua sujud dan lain-lain. Cara berdoa untuk jenazah hanyalah takbiratul ihram.

Cara berdoa untuk jenazah lelaki dan wanita adalah berbeza, perbezaannya terletak pada beberapa bacaan untuk solat janaza untuk jenazah lelaki dan wanita.

Berikut adalah rukun solat jenazah yang mesti dimakbulkan, jika solat jenazah tidak dilaksanakan maka dianggap tidak sah atau terbatal.

Solat rukun untuk jenazah

  • Niat
  • Berdiri untuk mereka yang boleh
  • Empat kali bertakbir
  • Angkat tangan pada takbir pertama
  • Baca Al Fatihah
  • Baca doa nabi
  • Doakan jenazah
  • Salam

Prosedur Solat Jenazah / Doa untuk Jenazah

Berikut adalah tatacara solat jenazah dengan teratur.

1. Takbir pertama melakukan Takbiratul ihram ketika berniat, kemudian membaca Surat Al Fatihah

Solat jenazah dimulakan dengan membaca niat. Setelah takbiratul ihram, tangan diletakkan di atas pusar seperti yang dilakukan dalam solat secara umum, kemudian baca surat Al Fatihah.

Niat mendoakan jenazah untuk jenazah seorang lelaki

niat solat si mati lelaki

Ushollii 'alaa haadzal mayyiti arba'a takbirootin fardhol kifaayati ma'muuman lillaahi ta'aalaa

Maksudnya: Saya berniat mendoakan almarhum empat kali takbir fardhu kifayah, sebagai jemaah kerana Allah Ta'ala.

Niat mendoakan jenazah untuk jenazah wanita

niat solat jenazah

Ushollii 'alaa haadzihill mayyitati arba'a takbirootin fardhol kifaayati ma'muuman lillaahi ta'aalaa

Maksudnya: Saya berniat mendoakan almarhum empat kali takbir fardhu kifayah, sebagai jemaah kerana Allah Ta'ala.

2. Takbir kedua kemudian membaca sholawat

Baca juga: Belajar Doa (Arab dan Latin) untuk Memahami Pelajaran dengan Mudah

Menaikkan tangan ke telinga atau selari dengan bahu, maka tangan kembali diletakkan di atas pusar setelah membaca Sholawat Ibrahimiyah. Bacaan sholawat ibrahimiyah adalah sebagai berikut:

ا للهم صل على محمد وعلى آل محمد صائل كما على إبراهيم وعلى آل حميد إبراهيم إنك مجيد اللهم بارك على محمد وعلى آل محمد باركت كما على إبراهيم وعلى آل حميد إبراهيم إنك مجيد

Allohumma sholli 'alaa Muhammad wa' alaa aali Muhammad kamaa shollaita 'alaa Ibroohiima wa' alaa aali Ibroohim, innaka hamiidum majiid. Allohumma baarik 'alaa Muhammad wa' alaa aali Muhammad kamaa baarokta 'alaa Ibroohiima wa' alaa aali Ibroohim, innaka hamiidum majiid

Maksudnya: Ya Allah, kasihanilah Nabi Muhammad dan keluarga Nabi Muhammad sebagaimana Engkau telah memberikan rahmat kepada Nabi Ibrahim dan keluarga Nabi Ibrahim. Sesungguhnya, Anda Terpuji, Maha Suci. Ya Allah, berilah rahmat kepada Nabi Muhammad dan keluarga Nabi Muhammad sebagaimana kamu telah memberikan rahmat kepada Nabi Ibrahim dan keluarga Nabi Ibrahim. Sesungguhnya, Anda Terpuji, Maha Suci .

3. Takbir ketiga kemudian mendoakan jenazah

Menaikkan tangan ke telinga atau selari dengan bahu, kemudian meletakkan tangan di pusar, kemudian membacakan doa untuk jenazah. Berikut adalah bacaan doa untuk tubuh lelaki.

اللهم اغفر له وارحمه وعافه واعف عنه وأكرم نزله ووسع مدخله واغسله بالماء والثلج واليمان وقه من الخطايا كما نقيت الثوب الأبيض من الدنس وأبدله دارا خيرا من داره وأهلا خيرا من أهله ووسيا ويرون وير وونار

Allohummaghfirlahu warhamhu wa'aafihi wa'fu 'anhu wa akrim nuzulahu wawassi' mudkholahu waghsilhu bil maa-i wats tsalji wal barod. Wa naqqihi minal khothooyaa kamaa naqqoitats tsaubal abyadho minad danas. Wa abdilhu daaron khoiron min daarihi wa ahlan khoiron min ahlihi wa zaujan khoiron min zaujihi wa adkhilhul jannata wa a'idzhu min 'adzaabin qobri au min' adzaabin naar

Maksudnya: Ya Allah, maafkan dan kasihanilah dia. Lepaskan dan maafkan dia. Kembangkan kuburnya dan memandikannya dengan air, salji dan embun. Bersihkan dari semua kesalahan seperti membersihkan kain putih dari kotoran. Beri dia rumah yang lebih baik daripada rumahnya (di dunia), keluarga yang lebih baik daripada keluarganya, pasangan yang lebih baik daripada pasangannya. Kemudian letakkan dia di syurga dan lindungi dia dari cobaan kubur dan azab neraka.

Bagi tubuh wanita, bacaan doa adalah seperti berikut:

اللهم اغفر لها وارحمها وعافها واعف عنها وأكرم نزلها ووسع مدخلها واغسلها بالماء والثلج والبردونقها من الخطايا كما نقيت الثوب الأبيض من الدنس وأبدلها دارا خيرا من دارها وأهلا خيرا من أهله وارا والار

Baca juga: Bacaan Syukur (LENGKAP) dan makna serta prosedurnya

(Allohummaghfirlahaa warhamhaa wa'aafihaa wa'fu 'anhaa wa akrim nuzulahaa wawassi' mudkholahaa waghsilhaa bil maa-i wats tsalji wal barod. Wa naqqihaa minal khothooyaa kamaa naqqoitats daariha wa abdha abyadho waol ahhha wa wa hihir wa wa hihihha wa wa hahiha wa wa hihihha wa wa hahiha wa wa haulha zaujan khoiron min zaujihaa wa adkhilhal jannata wa a'idzhaa min 'adzaabin qobri au min' adzaabin naar)

Mengenai bacaan doa badan yang lebih pendek untuk tubuh lelaki:

اللَّهُمَّ اغْفِرْ لَهُ وَارْحَمْهُ وَعَافِهِ وَاعْفُ عَنْهُ

(Allohummaghfirlahu warhamhu wa'aafihi wa'fu 'anhu)

Maksudnya: Ya Allah, maafkan dan kasihanilah dia. Lepaskan dan maafkan dia.

Bagi tubuh wanita, bacaan doa menjadi:

اللَّهُمَّ اغْفِرْ لَهَا وَارْحَمْهَا وَعَافِهَا وَاعْفُ عَنْهَا

Allohummaghfirlahaa warhamhaa wa'aafihaa wa'fu 'anhaa

4. Takbir keempat kemudian berdoa lagi

Menaikkan tangan ke telinga atau selari dengan bahu, maka tangan kembali diletakkan di atas pusar. Kemudian berdoalah untuk jenazah dan bagi mereka yang ditinggalkannya.

اللَّهُمَّ لاَ تَحْرِمْنَا أَجْرَهُ وَلاَ تَفْتِنَّا بَعْدَهُ وَ اغْفِرْ لَنَا وَلَهُ

Allohumma laa tahrimnaa ajrohu wa laa taftinnaa ba'dahu waghfirlanaa walahu

Maksudnya: Ya Allah, jangan melarang kami dari ganjaranmu dan jangan mencuba kami setelah kamu mati. Mohon maafkan kami dan maafkan dia.

Untuk tubuh wanita, doa adalah seperti berikut:

اللَّهُمَّ لاَ تَحْرِمْنَا أَجْرَهَا وَلاَ تَفْتِنَّا بَعْدَهَا وَ اغْفِرْ لَنَا وَلَهَا

(Allohumma laa tahrimnaa ajrohaa wa laa taftinnaa ba'dahaa waghfirlanaa walahaa)

5. Salam

Akhir sekali, ucapkan salam ke kanan dan ke kiri, serta ucapan untuk solat secara umum.

Dengan mengucapkan salam, (Assalaamu'alaikum warohmatulloohi wabarookaatuh)

Maksudnya: Semoga keselamatan rahmat dan rahmat Allah diberikan kepada anda

Keutamaan melakukan Solat untuk Jenazah / Doa untuk Badan

Menjalankan solat jenazah mempunyai kebajikan yang luar biasa bagi mereka yang solat jenazah dan bagi si mati yang disembah.

Bagi mereka yang bersolat jenazah, pahalanya sama dengan satu qirath, yang sebesar Gunung Uhud. Ketika mengiringi jenazah, berdoa dan menyerahkannya ke jenazah, pahalanya adalah dua qirath.

Sebagaimana sabda Nabi Shallallahu ‘alaihi wasallam, yang bermaksud:

"Barangsiapa yang menunaikan jenazah dan tidak menemaninya (ke jenazah), dia akan mendapat pahala satu qirath. Sekiranya dia juga menemaninya (hingga pemakamannya), dia akan mendapat dua qirath. " Dia ditanya, "Apa itu dua qirath?" Dia menjawab, "Yang terkecil dari mereka adalah seperti Gunung Uhud." (HR. Muslim).

Keutamaan bagi si mati yang didoakan adalah terutama bagi mereka yang berdoa untuk 40 orang atau lebih. Nabi berkata seperti berikut.

"Bukannya seorang Muslim mati dan kemudian dibacakan oleh 40 orang yang sama sekali tidak melakukan syirik kepada Allah, tetapi Allah akan mengizinkan syafa'at (doa) mereka untuknya." (HR. Muslim)

Oleh itu, prosedur doa lengkap untuk tubuh dan pembacaannya. Semoga bermanfaat!