23+ Contoh CV untuk Permohonan Kerja yang Baik dan Menarik (LENGKAP)

contoh permohonan kerja cv

Contoh aplikasi pekerjaan cv berikut dapat membantu anda membuat riwayat hidup yang baik dan menarik, disertakan dengan contoh dalam pelbagai bidang kepakaran lengkap dengan petua dan trik untuk membuatnya.


Bagi anda yang telah mengikuti pendidikan dan lulus, maka perkara yang perlu dinantikan seterusnya adalah bekerja. Sudah tentu, semasa merekrut pekerja, syarikat memerlukan sesuatu yang menerangkan maklumat mengenai pemohon pekerjaan bermula dari tahap bio, pendidikan dan kemampuan mereka.

Oleh itu, salah satu fail terpenting yang tersedia untuk melamar pekerjaan adalah riwayat hidup atau biasa disebut sebagai CV atau fail pendaftaran hidup. Di sini CV adalah tiket awal untuk melamar pekerjaan.

Ini kerana CV adalah kesan pertama yang dilihat oleh HRD sebelum melakukan wawancara dengan pemohon pekerjaan. Oleh itu, perlu memberi perhatian untuk mengisi CV sebelum melamar pekerjaan.

Perkara yang mesti disertakan dalam CV

Sebuah syarikat mempunyai kriteria tersendiri dalam merekrut pekerja. Pemohon pekerjaan mesti menyesuaikan perkara yang ingin dilamar syarikat.

Walaupun setiap syarikat mempunyai kriteria tersendiri, CV mesti merangkumi tujuh perkara utama secara bertulis.

1. Maklumat Peribadi

Pemohon pekerjaan dikehendaki memasukkan maklumat peribadi dalam CV yang akan dibuat. Data peribadi sangat penting kerana jika syarikat ingin merekrut pekerja, syarikat itu perlu menghubungi calon pekerja dengan jelas.

Maklumat peribadi yang disertakan boleh berupa nama lengkap, tempat / tarikh lahir, nombor telefon bimbit, alamat e-mel dan akaun media sosial yang lain.

Harus diingat bahawa memilih alamat e-mel atau akaun media sosial mesti mempunyai nama yang mewakili nama penuh anda dan mudah. Ini kerana pihak HRD boleh membuat penilaian sendiri melalui alamat e-mel atau nama akaun media sosial calon pekerja.

Di samping itu, nombor telefon bimbit juga mesti menggunakan nombor telefon bimbit yang digunakan secara aktif sehingga apabila syarikat dapat menghubungi calon pekerja yang ingin direkrut.

Baca juga: Contoh CV Bahasa Inggeris yang paling lengkap dan menarik

2. Penerangan Ringkas

Secara amnya, HRD tidak membaca CV terperinci yang ditulis oleh pemohon. Oleh itu, penerangan ringkas mengenai latar belakang dan kemampuan pemohon diperlukan untuk membolehkan HRD mengetahui sama ada pemohon sesuai dengan kriteria syarikat.

Dalam bahagian ini, pemohon mesti pandai mempromosikan diri. Sesuaikan apa yang ditulis dalam keterangan ringkas dengan latar belakang syarikat dan kriteria untuk pekerja yang diperlukan pekerjaan.

Biasanya HRD akan segera memeriksa keseluruhan CV jika CV sesuai dengan kriteria yang diperlukan oleh syarikat.

3. Sejarah Pendidikan dan Latihan

Sebuah syarikat biasanya mencari calon pekerja dengan tahap kelayakan pendidikan tertentu. Sebenarnya, syarikat hanya memerlukan graduan dari jurusan tertentu untuk direkrut sebagai pekerja. Oleh itu, sangat penting untuk memasukkan sejarah pendidikan lengkap di CV dengan tarikh kemasukan dan tarikh tamat pengajian.

Terlepas dari pendidikan di sekolah dan kolej, ada pendidikan luar atau non-formal dalam bentuk latihan, jika berkaitan dengan pekerjaan yang akan dilamar.

Ini menjadi penilaian bonus dari HRD, jadi kemungkinan mereka akan dipanggil untuk wawancara.

4. Pencapaian

Sudah tentu, semasa dalam pendidikan, anda telah mencapai pencapaian atau pencapaian. Ini adalah nilai tambah pada CV apabila dilihat oleh HRD.

Pencapaian tidak harus datang dari bidang akademik. Pencapaian bukan akademik juga boleh disenaraikan di CV. Penulisan pencapaian disertakan dengan keterangan tahun, jenis pencapaian, penganjur dan seberapa tinggi pencapaiannya.

5. Pengalaman Organisasi

Bagi anda yang merupakan graduan baru atau 'siswazah segar ', sudah pasti anda tidak mempunyai pengalaman kerja. Ini dapat diganti dengan pengalaman organisasi yang telah dilalui.

Pengalaman organisasi ini dapat dalam bentuk organisasi dalam ruang lingkup pendidikan atau dari pendidikan luar atau masyarakat. Tuliskan pengalaman organisasi yang lengkap bermula dari nama organisasi, kedudukan, tahun dan tanggungjawab semasa organisasi.

Pengalaman yang diperoleh dari pengorganisasian secara umum dapat diterapkan ketika kerja berpasukan di tempat kerja. Oleh itu, HRD akan mencari calon pekerja yang dapat bekerjasama sebagai satu pasukan dengan melihat pengalaman organisasi.

Baca juga: Kitaran Krebs - Penjelasan Penuh + Gambar

6. Kepakaran

Apabila syarikat merekrut pekerjaan, biasanya ada kelayakan dengan kemahiran tertentu.

Sebagai contoh, syarikat ini bergerak dalam sektor makanan dan akan merekrut pekerja yang mengetahui standard dalam pembungkusan makanan.

Oleh itu, perlu ada pekerja yang mempunyai kebolehan ini dibuktikan dengan pensijilan atau dengan pengalaman yang berkaitan dengan kemampuan ini. Atas sebab ini, sangat disarankan untuk memasukkan kemahiran apa yang dapat digunakan ketika bekerja nanti.

7. Pengalaman dan Rujukan Kerja

Bagi pemohon yang pernah bekerja di syarikat lain, sangat disarankan untuk memasukkan pengalaman kerja yang lengkap bermula dari nama, jawatan, tanggungjawab dan tahun kerja syarikat.

Ini adalah nilai tambah yang dilihat dari HRD kerana biasanya pemohon yang mempunyai pengalaman kerja dapat menyesuaikan diri dengan persekitaran kerja dengan mudah.

Di samping itu, apabila anda mempunyai pengalaman kerja, anda pasti mempunyai tanggungjawab kepada seorang atasan. Anda boleh memasukkan identiti atasan sebagai rujukan untuk pekerjaan anda atau ia boleh diganti dengan surat rujukan atau surat pengalaman kerja yang ditandatangani oleh syarikat tempat anda bekerja.

Contoh CV permohonan pekerjaan

Contoh CV 1

Contoh CV 2

Contoh CV permohonan pekerjaan

Contoh CV 3

Contoh CV permohonan pekerjaan

Contoh CV 4

Contoh CV permohonan pekerjaan

Contoh CV 5

Contoh CV permohonan pekerjaan

Contoh CV 6

Contoh CV permohonan pekerjaan

Contoh CV 7

Contoh CV 8

Contoh CV 9

Contoh CV 1

Contoh CV 11

Contoh CV 12

Contoh CV 13

Contoh CV 14

Contoh CV 15

Contoh CV 16

Contoh CV 17

Contoh CV 18

Contoh CV 19

Contoh CV 20

Contoh CV 21

Contoh CV 22

Contoh CV permohonan pekerjaan

Contoh CV 23

Contoh CV 11

Contoh CV 24

Contoh CV permohonan pekerjaan

Contoh CV 25


Demikianlah artikel mengenai contoh permohonan pekerjaan CV. Semoga artikel ini dapat memberi manfaat kepada anda.