Niat dan Prosedur untuk Solat Dhuha (LENGKAP) - Bacaan, Makna, dan Kebajikan

Prosedur untuk solat dhuha

Prosedur untuk sholat dhuha dimulakan dengan niat untuk sholat dhuha, takbirotul ihrom, membaca doa iftitah, membaca alfatihah, membaca surat ad-dhuha atau ayat-ayat Al-Qur'an yang lain, dan sebagainya.

Solat Dhuha adalah sholat sunnah yang dilakukan oleh umat Islam ketika matahari terbit hingga menjelang waktu sebelum tengah hari.

Umat ​​Islam pasti sangat akrab dengan solat Duha, kerana solat Duha adalah salah satu solat sunnah yang khusus dengan kebaikan yang luar biasa.

Solat Duha mempunyai pelbagai kebaikan, salah satunya adalah meminta pengampunan dosa.

Sesuai dengan kata-kata Rassulullah SAW: " Barang siapa yang mengerjakan solat dhuha dan mampu menjaganya setiap saat, niscaya Allah akan mengampuni dosanya. Sekalipun dosa-dosanya sama seperti busa di laut "

Di samping itu, satu lagi kebaikan solat dhuha ialah melakukan dua rakaat solat dhuha dengan pahala 360 sedekah. Ini berkaitan dengan keutamaan solat duha yang dapat mempermudah rezeki.

Terkandung dalam hadis yang diriwayatkan oleh umat Islam, Nabi Shallallahu 'alaihi wasallam bersabda:

" Setiap pagi, setiap bahagian anggota badan anda mesti dikeluarkan sedekah. Setiap tasbih adalah sedekah, setiap tahmid adalah sadaqah, setiap tahlil adalah sedekah, setiap takbir adalah sedekah, mengatakan kebaikan adalah sedekah, dan melarang melakukan mungkar adalah sadaqah. Semua itu dapat diganti dengan shalat dua rakaat dhuha ”.

Sebilangan Keutamaan Solat Dhuha

Dari keutamaan yang dinyatakan di atas, ada beberapa kebaikan lain dari shalat Duha yang harus diketahui, termasuk:

1. Solat Duha adalah bukti amalan harian Nabi

Seperti yang diriwayatkan oleh Abu Hurairah, Rasulullah pernah menyuruh Abu Hurairah menjadikan solat dhuha sebagai amalan ajaran Islam yang dilaksanakan setiap hari.

" Kekasihku - Rasulullah - selawat dan doa Allah - mengatakan tiga perkara kepadaku: berpuasa selama tiga hari setiap bulan, mengerjakan solat dhuha dua rakaat dan berdoa witie sebelum tidur ". (Mutafaq 'alaih)

2. Solat Awwabin

Solat Awwabin bermaksud doa orang yang taat. Seorang Muslim yang menunaikan solat Duha secara teratur dicatat sebagai orang yang taat.

Baca juga: Doa Selepas Solat Duha Latin Lengkap dan Maknanya

Dalam hadis yang diriwayatkan oleh Ibn Khuzaimah, Abu Hurairah radhiyallahu 'anhu mengatakan:

" Kekasihku (Muhammad) mewariskan kepadaku tiga perkara yang tidak aku tinggalkan kepadanya: sehingga aku tidak akan tidur kecuali setelah menunaikan solat wuduk, sehingga aku tidak akan meninggalkan dua rakaat sholat dhuha kerana dia bersolat awwabin dan aku berpuasa tiga hari setiap bulan ."

3. Rezeki yang mencukupi

Keutamaan mengerjakan solat dhuha empat rakaat mampu memberikan rezeki yang mencukupi, seperti yang dinyatakan Allah dalam hadis qudsi

Allah 'Azza wa jalla berfirman, " Wahai anak Adam, jangan lari dari empat rakaat pada awal hari kamu, aku akan mempunyai cukup bagimu sepanjang hari itu ." (HR. Ahmad)

4. Berharga kerana orang ramai pergi menunaikan haji dan umrah

Keutamaan solat dhuha akan mendapat pahala yang setara dengan mereka yang pergi mengerjakan Haji dan Umrah. Seperti yang diriwayatkan oleh Anas bin Malik RA, Nabi Shallallahu 'alaihi wasalla bersabda:

" Barangsiapa yang menunaikan solat subuh secara berjemaah kemudian duduk sambil berzikir kepada Allah hingga terbitnya matahari, lalu dia solat dua rakaat, maka dia seperti mendapat pahala haji dan umrah ." (HR. Tirmidhi No. 586)

Keutamaan solat dhuha sungguh luar biasa jika kita dapat menjalankan rutin setiap hari. Inilah yang menyebabkan solat Duha dianjurkan.

Masa untuk Pelaksanaan Prosedur Solat Dhuha

Waktu untuk solat Duha dilakukan setelah beberapa jam sejak matahari terbit (terbit) hingga cenderung ke arah barat. Waktu untuk menunaikan solat Duha di Dunia, membentang selama beberapa jam setelah 20 minit matahari terbit hingga 15 minit sebelum waktu tengah hari.

Terdapat waktu terbaik untuk mengerjakan solat dhuha iaitu pada waktu seperempat petang (pada akhir waktu), ini ditandai dengan keadaan yang semakin panas.

Sesuai dengan hadis yang diriwayatkan oleh Zaid bin Arqam:

" Tidakkah mereka tahu bahawa berdoa selama ini lebih penting. Sesungguhnya, Rasulullah saw - bersabda, "Doa para awwabin (taat; kembali kepada Allah) adalah ketika unta muda mulai terlalu panas ." (HR. Muslim)

Niat dan Prosedur untuk Solat Dhuha

Sebelum mengerjakan solat dhuha terlebih dahulu, ia dimulakan dengan niat. Niat dapat dilafazkan secara senyap dan juga dapat dilafazkan.

Niat untuk sholat dhuha adalah usholli sunnatadh dhuha rok'ataini lillaahi ta'aalaa .

Niat solat duha dan prosedur solat dhuha

(Usholli sunnatadh dhuha rok'ataini lillaahi ta'aalaa)

Maksudnya: "Saya berniat untuk sholat sunnah dhuha dua rakaat kerana Allah Ta'ala".

Baca juga: Makna dan Jawapan dari Barakallah Fiikum

Prosedur untuk menunaikan solat dhuha sebenarnya sama seperti solat sunnah lain secara umum, iaitu dua rakaat solat dan satu salam. Perbezaan prosedur solat dhuha dari solat sunnah yang lain terletak pada niat, solat dan waktu.

Solat Duha dilakukan sekurang-kurangnya dua rakaat. Namun, kadang-kadang Nabi berdoa sebanyak empat rakaat solat dhuha, begitu juga dia melakukan lapan rakaat solat dhuha.

Ini sesuai dengan hadis yang diriwayatkan oleh Umm Hani 'binti Abi Talib, " Rasulullah SAW dan pernah melakukan solat sunat 8 kali. Pada setiap dua rakaat, dia mengucapkan salam . " (Diriwayatkan oleh Abu Dawud).

Dua rakaat untuk Solat Dhuha

Prosedur untuk sholat dhuha dua rokaat

Itulah prosedur untuk solat dhuha, setelah mengerjakan solat dhuha dianjurkan untuk berdoa.

Solat Dhuha

Setelah menunaikan solat dhuha, disarankan juga membaca doa seperti berikut

Prosedur untuk solat sunat dhuha

(Alloohumma innadh dhuhaa-a dhuhaa-uka, wal bahaa-a bahaa-uka, wal jamaala jamaaluka, wal quwwata quwwatuka, wal qudrota qudrotuka wal 'ishmata' ishmatuka. Alloohumma inkaana rizqii fisana samaa fil-i fa anzilhu, -akhrijhu, wa inkaana mu'assiron fayassirhu, wa inkaana harooman fathohhirhu, wa inkaana ba'iidan faqorribhu bihaqqi dhuhaa-ika wa bahaa-ika wa jamaalika wa quwwatika wa qudrotika aatinii maa aataita 'ibaadakash shoolihiin

Maksudnya: Ya Allah, sebenarnya waktu Duha adalah waktu dhuhaMu, keagungan adalah keagunganMu, keindahan adalah keindahanMu, kekuatan adalah kekuatanMu, kekuatan adalah kekuatanMu, menjaga adalah pengawalMu, Ya Allah, jika rezekiku Di atas langit maka turunkanlah, ketika berada di bumi maka keluarkanlah, jika sukar, permudahkanlah, jika haram, bersihkanlah, ketika jauh lebih dekat dengan kebenaran dhuha-Mu, keagungan-Mu, keindahan-Mu, kekuatan dan kekuatan-Mu, berikanlah aku apa yang kamu berikan kepada hamba-hamba-Mu yang soleh ”.

Doa ini sangat popular digunakan oleh umat Islam di seluruh dunia, doa ini disertakan oleh Asy Syarwani di Syarh Al Minhaj dan juga disebut oleh Ad Dimyathi dalam I'anatuth Thaliniin.

Walaupun bukan doa yang datang dari Nabi, doa ini boleh dibaca. Anda juga boleh membaca doa-doa lain, yang paling penting ialah doa-doa ini mengandungi kandungan yang baik.

Ini adalah penjelasan mengenai panduan prosedur sholat dhuha dan kebaikannya. Semoga bermanfaat!