15+ Drama Korea Terbaik (2020) dan Sinopsis Menarik

drama korea terbaik

Drama Korea terbaik pada tahun 2020, iaitu Itaewon Class, Hi, Bye Mama, The King: Ethernal Monarch, Crash Landing on You, dan banyak lagi dalam artikel ini.


Berikut adalah 15+ drama Korea Selatan terbaik sepanjang tahun 2020 dari pelbagai genre. Jangan ketinggalan atau lupa menontonnya.

1. Kelas Itaewon

Kelas Itaewon adalah drama Korea yang popular yang diadaptasi dari webtoon dengan nama yang sama. Drama ini dilakonkan oleh Par Seo-joon sebagai watak utama Park Sae Roy, Kim Da-mi sebagai watak Jo Yi-seo, Yoo Jae-Myung sebagai Jang Dae-hee dan Kwan Nara sebagai Oh Soo-ah.

Kelas Itaewon banyak dibincangkan kerana mempunyai kisah yang memberi inspirasi. Ia menceritakan kisah sekumpulan anak muda yang mempunyai sikap keras kepala dan keberanian untuk memberontak terhadap realiti dunia yang tidak rasional.

Park Sae Roy tidak takut kepada sesiapa. Dia bertekad untuk menjalani hidupnya sendiri, dan mendapatkan semua yang dia mahukan. Suatu ketika Park Sae Roy, yang terlibat dalam perseteruan dengan keluarga Jangga, dijatuhkan hukuman penjara oleh Park Sae Roy. Di luar penjara, Park Sae Roy bertekad untuk membuat rancangan 15 tahun untuk membalas dendam terhadap keluarga Jangga.

Setelah tujuh tahun, Park Sae Roy mengasaskan perniagaan restoran Dan Bam di kawasan Itaewon dan bertemu dengan Jo Yiseo, seorang sosiopat yang popular di media sosial. Jo Yiseo bergabung dengan restoran Park Sae Roy dan pengurus di restoran Dan-Bam.

2. Dunia Berkahwin

Seperti judulnya, drama dunia perkahwinan berkongsi kisah kehidupan berkahwin yang menghadapi pelbagai ujian, salah satunya adalah pengkhianatan. Drama ini dibintangi oleh pelakon senior Kim Hee Ae sebagai Ji Sun Woo, Park Hae Jon sebagai Lee Tae O, dan Han So Hee sebagai Yeo Da-kyung.

Ji Sun-woo adalah doktor keluarga. Dia berkahwin dengan Lee Tae Oh dan mempunyai seorang anak lelaki. Ji Sun-woo nampaknya mempunyai segalanya, iaitu kerjaya yang berjaya, keluarga yang bahagia. Namun, pada akhirnya dia dikhianati oleh suaminya dan orang-orang di sekelilingnya.

Sementara itu, Le Tae Oh menjalankan perniagaan hiburan dan impian untuk menjadi pengarah filem terkenal. Lee Tae-oh mengasihi isterinya, tetapi Lee Tae-oh jatuh cinta dengan wanita yang lebih muda daripada isterinya, iaitu Yeo Da-kyung.

Dalam drama ini, emosi penonton dikeringkan dengan jalan cerita yang tidak membosankan dan terungkap dalam episod pertama, sehingga membuat penonton di rumah terpikat dan merasa di rumah duduk dengan manis meneruskan keseronokan cerita.

3. Crash Landing pada Anda

Menggabungkan genre komedi dan romantis, drama ini berjaya membuatkan penonton bosan. Drama ini mengisahkan tentang pertemuan antara Yoon Se Ri (Son Ye Jin), pewaris konglomerat dari Korea Selatan dan Lee Jung Hyeok (Hyun Bin) di wilayah Korea Utara.

Suatu hari, Yoon Se Ri lumpuh, dia mengalami kemalangan yang disebabkan oleh angin kencang sehingga dia memutuskan untuk melakukan pendaratan darurat di Korea Utara.

Nasib baik, di sana dia bertemu dengan Lee Jung Hyeok, yang merupakan seorang pegawai tentera Korea Utara. Lee Jung Hyeok cuba melindungi dan menyembunyikan Yoon Se Ri. Pendaratan ngeri ini adalah salah satu drama Korea terbaik yang tidak boleh dilewatkan.

4. Hai, Bye Mama

Hai Bye, Mama adalah drama keluarga dengan genre fantasi dan berorientasikan keluarga. Drama ini dibintangi oleh Kim Tae-hee, Lee Kyu-hyung, Go Bo-gyul, Shin Dong-mi, Lee Shi-woo, dan Seo Woo-jin.

Drama Hello, Bye Mama mengisahkan seorang wanita bernama Cha Yoori (Kim Tae Hee) yang telah meninggal dunia dalam kemalangan tragis.

Menariknya, setelah lima tahun kematiannya, Cha Yoori bereinkarnasi kembali menjadi manusia selama 49 hari untuk dapat bersatu kembali dengan suaminya Jo Kanghwa (Lee Kyuhyung) dan anak perempuannya. Namun, ketika kejadian itu berlaku, Cha Yoori mendapati bahawa suaminya telah berkahwin semula.

5. Doktor Romantik Kim 2

Romantic Doctor Kim 2 adalah sekuel dari drama sebelumnya dan merupakan drama perubatan yang dimainkan oleh Han Suk Kyu, Lee Sung Kyung, dan Ahn Hyo Seop.

Boo Yong-Joo (Han Suk-Kyu) adalah doktor genius dan pakar bedah. Dia menggelarkan dirinya Dr. Romantik dan dia digelar Guru Kim. Dia adalah doktor pelik yang tidak mahu bersosial dengan orang lain. Boo Yong-Joo mengendalikan klinik lusuh Doldam.

Baca juga: Kitaran Krebs - Penjelasan Penuh + Gambar

Sebaliknya, Cha Eun Jae (Lee Sung Kyung) adalah seorang pelajar tahun kedua yang suka belajar dan yakin. Sebenarnya, Cha Eun Ja selalu berada dalam barisan pelajar kolej elit kerana kepintarannya.

Kemudian, Seo Woo Jin (Ahn Hyo Seop) adalah rakan tahun kedua dan pakar bedah. Seo Woo Jin dikenali sebagai sinis dan skeptikal terhadap segala-galanya, bahkan tidak dapat bergaul dengan rakan-rakannya. Namun, dia selalu dipuji oleh profesor kerana kemahiran operasinya.

Cha Eun-Jae dan Seo Woo-Jin bertemu dengan doktor yang tidak biasa, Guru Kim. Mereka dibesarkan sebagai manusia dan doktor dengan pengalaman mereka dengan Master Kim.

6. Anjing Hitam: Menjadi Guru

Drama Black Dog: Being A Theacher adalah drama genre komedi yang dibintangi oleh Soe Hyun-jin, Ra Mi-ran, dan Ha-joon.

Drama ini mengisahkan tentang perjuangan seorang wanita muda yang mencapai impiannya untuk menjadi seorang guru. Akhirnya, dia berpeluang menjadi guru di sebuah sekolah swasta di Korea Selatan.

Pada suatu hari, timbul beberapa masalah di sekolah tempat dia mengajar. Seiring dengan pelbagai masalah yang timbul, dia telah berkembang menjadi seorang guru dengan kemampuan yang lebih baik.

7. Cinta yang indah, Kehidupan yang indah

Drama Korea Beautiful Love, Wonderful Life adalah drama genre keluarga yang mengisahkan kegagalan dan belajar mencintai kehidupan untuk mencari kebahagiaan. Drama ini memberi tumpuan untuk menceritakan kisah hidup yang rumit dari sepasang saudara lelaki.

Kim Seol A mempunyai seorang adik lelaki bernama Kim Cheong A. Adiknya telah difitnah sebagai dalang di sebalik pembunuhan remaja lelaki. Selain itu, Kim Seol A mempunyai hubungan yang rumit dengan anak lelaki konglomerat.

Drama ini sangat menarik kerana memaparkan pelbagai masalah yang relevan dengan kehidupan seharian.

8. Permainan Wang

Sekiranya anda menyukai drama yang berkaitan dengan kewangan, drama yang satu ini sangat sesuai untuk anda tonton. Drama ini dilakonkan oleh Ko Soo sebagai Cha Yi-Hun, Lee Sung-Min sebagai Heo Jae, dan Shim Eun-Kyung sebagai Lee Hye-Jon.

Bercerita tentang sebuah bank di Korea Selatan yang dilanda kebankrapan. Negara ini bimbang suatu hari mereka akan mengalami krisis kewangan yang serupa pada tahun 1997. Ini telah membuat orang-orang di Suruhanjaya Perkhidmatan Kewangan berjuang untuk mencegah kejadian itu berlaku.

9. Senarai Main Hospital

Drama Korea mengenai kesihatan dan perubatan adalah salah satu yang terbaik di dunia. Salah satu yang terbaru ialah drama Playlist Hospital, yang dibintangi oleh Jo Jung Suk, Kim Dae Myung, Jung Kyung Ho dan Jeon Mi Do. Seperti judulnya, drama ini disusun dalam sekumpulan doktor di sebuah hospital.

Senarai Main Hospital menceritakan lima doktor yang telah berteman sejak mereka memasuki sekolah perubatan 20 tahun yang lalu. Saya begitu dekat, mereka dapat membaca fikiran masing-masing. Kehidupan seharian mereka dipenuhi untuk melayani orang yang kritikal atau hanya singgah di hospital.

Walaupun tidak secara rasmi, Song-hwa bertindak sebagai ketua kumpulan. Walaupun Seok-hyeong adalah penyendiri, Ik-jun sering menganggap dia lebih baik daripada orang lain. Kemudian ada Jun-wan, pakar bedah yang luar biasa namun menyedihkan. Jeong-won selalu bersikap sopan dan mengambil berat tentang orang lain di tempat kerja, tetapi mempunyai watak yang pelik.

Drama ini ingin memaparkan kisah yang ringan dan sangat dekat dengan kehidupan seharian penonton.

10. Raja: Ethernal Monarch

Drama ini adalah salah satu kemunculan semula penulis Kim Eun-sook yang sebelum ini berjaya dengan pelbagai drama keren dengan penilaian tinggi seperti Descendant of The Sun, Goblin, dan Mr. Cahaya matahari.

The King: Ethernal Monarch mengisahkan tentang syaitan yang datang ke dunia manusia dengan niat untuk membuka pintu ke dunia yang selari. Namun, ini ditentang oleh Maharaja Korea Lee Gon (Lee Min-Ho).

Oleh itu, Maharaja berusaha menutup pintu ke dunia yang selari dengan bantuan Detektif Korea Selatan Jung Tae-Eul (Kim Go-Eun) untuk melindungi nyawa mereka yang dia sayangi.

11. Hyena

Hyena memberitahu dua peguam iaitu Yoon Hee-jae dan Jung Gem-ja. Mereka bekerja untuk kelas atasan yang terdiri daripada pegawai Korea Selatan.

Yoon Hee-jae adalah seorang peguam elit, yang pintar dan yakin dengan kerjanya. Sementara itu, Jung Geum-ja adalah seorang peguam yang bergantung pada semua kaedah untuk mendapatkan banyak wang.

Jung Geum-ja memenangkan kes itu dengan cara yang diperlukan, tidak kira betapa jahatnya tindakannya. Kedua-duanya sangat berbeza antara satu sama lain, tetapi mereka kemudian berubah menjadi "hyena" untuk melayani pelanggan kelas atas mereka.

12. Cinta Holo saya

The Holo adalah kecerdasan buatan holografik canggih, yang dapat dilihat menggunakan cermin mata khas. Dia adalah pendamping yang sempurna, pintar, baik hati, dan dapat diubahsuai mengikut kehendak pemiliknya. Dia juga mempunyai penampilan yang sama dengan penciptanya, Nando, yang genius tetapi menjengkelkan.

Baca juga: Isi Homogen - Makna dan Penjelasan Lengkap (KIMIA)

Untuk melihat Holo, manusia mesti memakai cermin mata holografik. Suatu ketika, Holo menyelipkan cermin matanya pada So-Yeon, pekerja kerjaya yang ramah. Ini supaya cermin mata tidak jatuh ke tangan yang salah.

13. Musim Kerajaan 2

Drama bersiri Kingdom musim 2 adalah kesinambungan dari siri sebelumnya, kerajaan musim 1. Drama ini dibintangi oleh Ju Ji-hoon, Ryu Seung-ryong, dan Bae Doona.

Drama ini mengisahkan sebuah kerajaan. Apabila wabak misteri mengubah Joseon menjadi huru-hara, rancangan jahat keluarga Cho untuk mengambil alih kerajaan bertambah kuat.

Dalam usaha putus asa untuk menyelamatkan orang-orang dari serangan zombie, putera mahkota terlibat dalam pertempuran berdarah untuk melawan orang yang masih hidup dan menghentikan serangan orang mati.

14. Apabila Cuaca Baik

Drama Korea ini mengisahkan tentang Hye Won (Park Min Young), seorang wanita biasa yang baik hati. Masa kanak-kanak Hye Won telah melukai emosinya, menjadikannya mudah untuk mempercayai orang lain dan menutup hatinya.

Suatu hari, Hye Won muak dan bosan dengan kehidupan di Seoul, jadi dia memutuskan untuk kembali ke kampung halamannya di Bookhyun Village. Di kampung, Hyw Won bertemu dengan Eun Sob (Seo Kang-Joon), seorang lelaki yang mengendalikan kedai buku "Goodnight Bookstore".

15. Sepotong Fikiran Anda

Sekiranya anda mencari cadangan drama Korea romantis terbaik, A Piece of Your Mind boleh menjadi salah satu alternatif anda.

Drama ini mengisahkan kehidupan Ha Won (Jung Hae In) dan Han Se Woo (Chae Soo Bin). Ha Won adalah pengaturcara AI yang konsisten dan baik. Sebagai pengasas laman portal M&H, dia adalah tokoh lelaki yang berjaya.

Berbeza dengan Ha Won, Seo Woo mempunyai kehidupan yang tidak menentu. Dia bekerja sebagai jurutera untuk pengeluaran rekod klasik. Hidup dalam kesendirian tanpa keluarga dan rumah, Seo Woo selalu melihat sesuatu dengan positif.

16. Meo The Secret Boy

Drama Mow The Secret Boy adalah siri yang diadaptasi dari webtoon dengan nama yang sama. Drama genre komedi, romantis dan fantasi ini dilakonkan oleh L Infinite dan Shin He Sun.

Satu siri ini mengisahkan tentang kucing yang berubah menjadi manusia. L memainkan Hong Jo yang menjalani kehidupan dengan manusia sebagai manusia dan kucing.

16. Cari Saya Di Ingatan Anda

Menggabungkan genre drama, fantasi, dan romantik, Find Me in Your Memory boleh menjadi pilihan alternatif bagi anda yang sedang mencari drama Korea terbaru 2020.

Drama ini mengisahkan dua orang dengan takdir yang berbeza. Lee Jung Hoon (Kim Down Wook) adalah pembaca berita terkenal di Korea. Dia menghidap hipertimesia, yang membolehkan penghidapnya mengingat kejadian secara terperinci.

Sebaliknya, Yeo Ha Jin (Moon Ga Young) adalah seorang pelakon yang menderita keadaan yang jarang berlaku di mana dia sering melupakan detik-detik terpenting dan kenangan masa lalunya.

17. Tiada yang Tahu

Satu lagi drama Korea baru-baru ini yang bagus untuk anda tonton ialah Nobody Knows. Diarahkan oleh pengarah Lee Jung Heum, drama thriller ini menceritakan kisah seorang detektif polis Cha Young Jin (Kim Se Hyung) yang telah kehilangan kawan baiknya ketika dia masih muda akibat tragedi pembunuhan berantai.

Setelah 19 tahun berlalu, sosok pembunuh yang membunuh rakannya muncul kembali, membuat Young Jin bertekad untuk menangkapnya dengan tangannya sendiri sebagai detektif.

18. Sekali Lagi

Drama Korea selalu memberikan yang terbaik dalam genre drama. Drama yang satu ini mengisahkan tentang kehidupan pasangan Song Young Dal (Cheon Ho Jin) dan Jang Ok Boon (Cha Hwa Yeon). Mereka dikurniakan empat orang anak.

Namun, nasib malang menimpa tiga anaknya yang sudah berkahwin. Malangnya mereka harus menceraikan pasangan masing-masing dan akhirnya kembali tinggal bersama ibu bapa mereka.

Sebaliknya, anak bongsu yang belum berkahwin, Dae Hee, berusaha melamar pekerjaan dan magang di pelbagai syarikat.

Drama ini berjaya mendapat penilaian tinggi kerana kisah yang disampaikan cukup menarik dan relevan dengan kehidupan seharian.


Itulah beberapa ulasan sinopsis drama Korea terbaik dan terkini (2020) yang menarik untuk menemani anda yang #dirumahaja.