Contoh Portofolio (PENUH): Definisi dan Cara Membuat Portfolio Terbaik

contoh portfolio

Contoh portfolio ini mengandungi koleksi portfolio dalam pelbagai bidang kecekapan dan kepakaran seperti pendidikan, perakaunan, kewangan, sains dan sebagainya, lengkap dengan garis panduan untuk membuatnya.

Secara amnya, semasa melamar pekerjaan di syarikat, syarikat akan meminta dokumen yang menunjukkan identiti pemohon.

Fail boleh berupa CV, kad pengenalan, sijil atau diploma dari pemohon. Namun, tidak jarang syarikat meminta pemohon melampirkan portfolio. Oleh itu, pada kesempatan ini kita akan membincangkan portfolio secara terperinci bersama dengan contoh.

Definisi

"Portofolio adalah kumpulan dari beberapa karya yang dimiliki oleh seseorang dan didokumentasikan sehingga dapat dilihat dengan jelas kemajuan tujuan yang telah ditetapkan."

Mungkin ada di antara kita yang berpendapat bahawa portfolio dan CV adalah perkara yang sama. Walau bagaimanapun, terdapat perbezaan mengenai portfolio dan CV. Secara bertulis, portfolio menulis lebih banyak mengenai kerja yang telah dibuat, sementara CV atau kurikulum vitae hanya memberitahu data peribadi.

Cara Membuat Portofolio

Secara umum, portfolio adalah syarat penting untuk dipanggil temu ramah oleh HRD. Namun, jika anda masih keliru menulis portfolio, anda boleh menggunakan petua berikut:

1. Senaraikan kandungan portfolio

Portofolio adalah dokumen yang mengandungi pelbagai jenis pencapaian dan pencapaian. Untuk membuat portfolio dengan mudah, kita mesti mengatur pencapaian apa yang akan ditulis ke dalam portfolio.

2. Buat garis besar portfolio

Jadual kandungan yang telah ditentukan tentunya akan runtuh sekiranya kandungan yang telah ditentukan tidak disusun dengan rapi dalam portfolio. Oleh itu, anda perlu menyusun kerangka dari jadual kandungan yang telah ditentukan. Ini akan memberi kesan positif jika seseorang membaca portfolio yang telah anda buat.

Baca juga: pH: Definisi, Jenis, dan Contoh Bahan dengan pH berbeza

3. Lampirkan CV atau resume

Portofolio yang baik adalah portfolio yang juga memperlihatkan identiti pemilik portfolio. Ini bertujuan untuk memberitahu siapa yang memperoleh semua pencapaian yang ditulis dalam portfolio. Oleh itu, CV atau resume juga dilampirkan pada awal portfolio.

4. Huraikan matlamat dan pencapaian

Matlamat dan pencapaian adalah aspek terpenting dalam portfolio. Dua perkara ini menunjukkan bahawa pembuat portfolio mempunyai visi dan misi yang jelas. Oleh itu, sangat penting bagi anda untuk menuliskan matlamat dan pencapaian anda semasa membuat portfolio.

5. Huraikan kemahiran dan pengalaman

Tujuan syarikat meminta portfolio adalah untuk melihat kemampuan pemohon dan kemampuan mereka ketika mereka diterima masuk ke dalam syarikat. Oleh itu, kemahiran atau kebolehan perlu ditulis dalam portfolio supaya syarikat tahu apa yang boleh anda lakukan untuk melamar jawatan tertentu.

Selain daripada itu, menuliskan pengalaman kerja atau organisasi anda juga penting, bermula dari apa yang anda lakukan semasa anda berada di syarikat lama atau apa yang telah anda selaraskan sebagai anggota organisasi. Ini dapat mempertimbangkan kemampuan anda dalam melamar pekerjaan.

6. Lampirkan kerja

Karya yang anda buat dan telah dikenali boleh menjadi lebih banyak poin semasa melamar pekerjaan. Karya itu boleh berupa teks, foto, sijil atau penerbitan yang telah dibuat. Sangat disarankan agar anda melampirkan karya anda ke portfolio anda.

Contoh Portfolio

Berikut adalah contoh portfolio supaya anda dapat membuat sendiri dengan mudah.

Contoh portfolio 1

Contoh portfolio 2

Contoh portfolio

Contoh portfolio 3

Contoh portfolio

Contoh portfolio 4

Contoh portfolio 5

Contoh portfolio 6