Bacaan Doa Iftitah Lengkap (bersama dengan Makna)

doa iftitah

Doa iftitah adalah salah satu doa yang sunnah untuk dibaca ketika melaksanakan solat fardhu atau solat sunnah.

Doa iftitah pada waktu shalat dibaca antara takbiratul ihram dan bacaan surat Al-Fatihah pada solat rakaat pertama.

Kata iftitah itu sendiri berasal dari kata "fataha" yang bermaksud membuka. Inilah sebabnya mengapa solat ini terletak di awal rakaat.

Hukum Solat Iftitah

Hukum membaca doa iftith adalah sunnah yang dilaksanakan ketika solat fardhu atau sholat sunnah terletak pada rakaat pertama sebelum membaca surat Al-Fatihah.

Solat iftitha ini bukanlah syarat sah dan syarat wajib solat, tetapi membaca doa ifitah adalah sunnah yang diajarkan oleh Nabi Muhammad SAW. Dengan kata lain, membaca doa dalam doa akan mendapat pahala dan jika anda tidak melakukannya, anda tidak akan mendapat dosa.

Walaupun membaca doa iftitah adalah sunnah, jika kita tidak membaca doa ini, solat yang kita lakukan tidak sempurna. oleh itu ada sebilangan orang yang menganggap solat ini wajib.

Dalam sebuah hadis, Rasulullah Sallallahu 'alaihi wa sallam bersabda:

"Doa seseorang tidak sempurna sehingga dia memuji Allah dan memakbulkannya dan kemudian membaca Al-Quran yang mudang baginya." (Diriwayatkan oleh Abu Daud dan Hakim).

Bacaan Doa Iftitah

Terdapat beberapa jenis bacaan Iftitah yang diajarkan oleh Nabi Shallallahu Allaihi Wassalam. Dalam doa anda boleh memilih doa yang akan digunakan.

Berikut ini adalah bacaan doa Iftitah menurut sunnah Nabi:

1. Membaca doa iftitah

Doa iftitah semasa solat

Allaahu akbaru Kabiraa Walhamdulillaahi Katsiiraa, Wa Subhaanallaahi Bukratan Wa'ashiilaa, Innii Wajjahtu Wajhiya Lilladzii Fatharas Samaawaati Wal Ardha Haniifan Musliman Wamaa Anaa Minal Musyrikiin. Inna Shalaatii Wa Nusukii Wa Mahyaaya Wa Mamaatii Lillaahi Rabbil 'Aalamiina. Laa Syariikalahu Wa Bidzaalika Umirtu Wa Ana Minal Muslimiin. "

Maksudnya: "Allah Maha Besar sebanyak mungkin, segala puji bagi Allah dengan banyak pujian. Maha Suci Allah pada waktu pagi dan petang.

Sungguh, saya memalingkan wajah saya kepada Allah, yang menciptakan langit dan bumi dengan segala ketaatan atau dalam keadaan tunduk, dan saya bukan termasuk orang-orang yang mempersekutukan-Nya.

Sebenarnya, doa, ibadah, hidup dan mati saya hanya untuk Allah, Tuhan semesta alam, yang tidak mempunyai pasangan bagi-Nya. Dengan itu saya diperintahkan. Dan saya termasuk orang Islam (orang yang menyerah). "

2. Doa iftitah doa Allahumma

Iftitah Allahumma melunaskan

("Allaumma Baa'id Bainii Wa Baina Khathaayaaya Kamaa Baa'adta bainal Masyriqi Wal Maghrib. Allalumma Naqqinii Minal Khathaayaa Kamaa Yunaqqats Tsaubul Abyadlu Minad Danas. Allahummaghsil Khathaadaya Ts) Bil maa-i Wats

Baca juga: Doa Sebelum dan Selepas Wudu - Bacaan, Makna dan Prosedur

Maksudnya: "Ya Allah, jauhkanlah aku dari kesalahan dan dosa-dosaku sebagaimana kamu menjauhkan antara timur dan barat. Ya Allah, bersihkanlah aku dari kesalahan dan dosa-dosaku seperti pakaian putih bersih dari kotoran. Ya Allah, bersihkanlah aku dari dosa-dosaku dengan air, salji dan embun. "

3. Doa Iftitah Rabba Jibril

Iftitah Rabba Jibril sering diamalkan oleh Rasulullah ketika menunaikan solat tengah malam.

Bacaan Iftitah rabba jibril

("Allahumma Rabba Jibriilaa Wa Miikaaiila, Wa Israafiila Faa Thirassama Waati Wal Ardhi, 'Aalimalghoibi Wasyahaadati Anta Tahkumu Baina' Ibaadika Fiimaa Kaanuu Fiihi Yakhtalifuuna. Ihdinii Limaakh Tulifa Fiihathhir Tahkumu Minal Haasqia Idz.

Maksudnya: "Ya Allah, Tuhan Jibril, Mikail, dan Israfil. Sebagai Pencipta langit dan bumi. Yang Maha Mengetahui adalah Mengetahui yang ghaib dan yang nyata.

Ya Allah, yang menentukan di antara hamba-hamba-Mu apa yang mereka perjuangkan. Berikan arahan kepada kami untuk mencapai kebenaran yang dipertikaikan dengan izin-Mu.

Sesungguhnya, Engkau adalah orang yang paling memberi petunjuk kepada jalan yang lurus. "

4. Solat Tahtud Iftitah

Doa ini adalah bacaan Iftitah yang dibaca ketika melakukan solat tengah malam.

Baca iftitah untuk solat tengah malam

"Allahumma Lakal Hamdu Anta Nuurus Samaa Waa Ti Wal Ardhi Wa Man Fiihini, Walakalhamdu Anta Khaiyimus Samaa Waa Ti Wal Ardhi Wa Man Fiihini, Walakal Hamdu Anta Rabbussamaa Wa Ti Wal Ardhi Wa Man Fiinhi, Antal Hakka, Wawa'dukal Hakka, Wa Khaulukal Hakka , Walikhaa'ukal Hakka, Wal Jannati Hakka, Wannaru Hakka Wassa'attu Hakka "

“Allahumma Laka Aslamtu, Wakil Amantu, Wa'alaika Tawakaltu, Wailaika Anabtu, Wakil Khaatsamtu, Wailaika Khakamtu. Faagfirli Lii Maa Khadamtu Wamaa Akhartu, Wamaa Asrartu Wamaa Aghlanthu, Antalmukhadmu Wa Antal Muuharu, Anta Ilaahii Laa illaa Anta. "

Maksudnya: "Ya Allah, puji hanya bagiMu, Engkau adalah cahaya langit dan bumi dan siapa sahaja yang ada di sana. Segala puji bagiMu sahaja, Engkau menguasai langit dan bumi dan segala yang ada di sana.

Segala puji hanya bagiMu, Engkau adalah pencipta langit dan bumi dan segala yang ada di sana. Anda adalah yang paling benar, janji-janji anda benar, kata-kata anda benar, pertemuan anda benar. Syurga itu benar, neraka itu benar, dan hari kiamat itu benar.

Ya Allah, hanya kepadaMu aku berserah, hanya padaMu yang kupercayai, hanya padaMu yang kupercayai, hanya padaMu aku bertaubat, hanya dengan petunjukMu aku berdebat, hanya padaMu aku meminta keputusan.

Oleh itu, maafkan saya atas kesalahan dan dosa masa lalu dan masa depan saya, yang saya lakukan secara diam-diam dan apa yang saya lakukan secara terbuka.

Anda adalah yang terawal dan terakhir. Engkau adalah Tuhanku. Tidak ada tuhan yang berhak disembah kecuali Engkau. "

5. Doa Iftitah Pendek

Baca juga: Niat dan Prosedur untuk Solat Dhuha (PENUH) - Bacaan, Makna, dan Kebajikan

Alhamdulillaahi Hamdan Katsiiron Thayyiban mubaarakan fiihi "

Maksudnya: "Segala puji bagi Allah dengan banyak pujian, baik dan penuh keberkatan."

Adab Membaca Doa Iftitah

  1. Bacaan doa iftitah adalah sunnah untuk digabungkan dengan takbiratul ihram dan jika anda menguasai beberapa versi iftitah juga dapat digabungkan.
  2. Doa iftitah dibaca dengan suara rendah ketika berdoa secara berjemaah sama ada sebagai imam atau jemaah
  3. Bagi masyarakat umum, lebih baik membaca doa pendek sahaja kerana dikhuatiri mereka akan terlepas membaca surat Al-Fatihah
  4. Doa iftitah dibacakan dengan lembut, ketika solat sendirian adalah makruh hukumnya ketika membaca doa iftitah dengan kuat
  5. Apabila anda menjadi masbuk atau jemaah yang terlambat datang, doa ini tidak harus dibaca untuk mengikuti rakaat berikutnya.
  6. Sekiranya anda lupa untuk tidak membaca doa iftitah pada rakaat pertama, anda boleh menggantinya pada rakaat kedua
  7. Sekiranya anda lupa untuk tidak membaca doa iftitaah ketika solat rakaat, anda tidak diharuskan menggantinya dengan sujud sahwi kerana itu bukan syarat wajib
  8. Doa iftitah tidak perlu dibaca semasa solat jenazah

Keutamaan Membaca Doa Iftitah

Doa mempunyai keutamaan yang luas untuk menunjukkan makna keindahan dan kehambaan yang lebih mendalam kepada Allah Subhanallahu wa ta'ala.

Manusia yang pada dasarnya adalah makhluk Tuhan selalu bebas dari dosa dan kesalahan. Oleh itu, doa dalam doa ini adalah cara untuk meminta pengampunan dari Allah subhanallahu wa ta'ala.

Dalam sebuah hadis, Nabi Muhammad SAW pernah bersabda: "Saya menyaksikan dua belas malaikat bergegas untuk menyampaikan doa ini (kepada Allah)" (HR. Muslim 1385).

Hadis di atas menunjukkan bahawa membaca doa iftitahh dapat memberikan keberkatan di mana para malaikat berkumpul untuk mengangkat doa ini di hadapan Allah SWT.

Keutamaan lain dalam membaca doa iftitah adalah pembukaan pintu secara langsung agar permintaan keampunan kepada Allah SWT dapat disampaikan dengan cepat. Nabi juga sejak mengetahui keutamaan doa ini, tidak pernah ketinggalan membaca doa ini dalam setiap doa.

Selain itu, keutamaan membaca doa ini dapat memberikan pahala yang besar. Doa ini adalah doa yang dilakukan oleh Rasulullah untuk menjadi amalan sunnah yang, jika dilakukan, dapat mendapat pahala dan membuka pintu syurga.

Oleh itu, perbincangan lengkap mengenai bacaan Iftitah. Semoga bermanfaat!