Doa Selepas Selesai Doa Duha Latin dan Maknanya

solat dhuha

Doa setelah dhuha berbunyi: "Allahumma innad-duhaa'a duhaa'uka wal bahaa'a bahaa'auka wal-jamaala jamaaluka wal-quwwata quwwatuka wal-qudrota qudratuka .... Dan lebih banyak lagi dalam artikel ini.


Dalam ajaran Islam, umat Islam diperintahkan untuk melakukan ibadah sebagai syarat rukun Islam. Salah satu ibadah yang wajib dilakukan adalah solat. Sesuai dengan hukum Islam, solat terbahagi kepada dua, iaitu solat wajib dan solat sunnah.

Solat wajib adalah solat yang mesti dilakukan dalam lima waktu, iaitu subuh, tengah hari, Asr, maghrib, dan malam. Sementara itu, sholat sunnah adalah doa yang dianjurkan untuk dilakukan tetapi tidak wajib dilaksanakan. Antara jenis solat sunnah, iaitu solat sunat, tahajud, hajat, witir dan sebagainya.

Dalam artikel ini, kita akan membincangkan solat Duha dan bacaan doa selepas Duha dan maknanya.

Solat Dhuha

Solat Dhuha adalah solat sunnah yang sangat dianjurkan untuk dilakukan. Seperti namanya, solat Duha dilakukan pada waktu Duha.

Solat sunnah Duha adalah solat sunnah yang dilakukan secara khusus pada waktu pagi sebelum tengah hari. Solat Dhuha sangat digalakkan kerana ia merupakan anjuran dari Allah SWT dan mempunyai hikmah yang besar bagi umat Islam yang melaksanakannya.

Waktu Solat Dhuha

Terdapat beberapa riwayat mengenai waktu solat Duha. Amr ibn Abasah ra meriwayatkan sebuah hadis dalam riwayat Muslim berikut:

قدم النبي صلى الله عليه وسلم المدينة ، فقدمت المدينة ، فدخلت عليه ، فقلت: أخبرني عن الصلاة ، فقال: صل صلاة الصبح ، ثم أقصر عن الصلاة حين تطلع الشمس حتى ترتفع; فإنَّها تطلُع حين تطلُع بين قرنَي شيطانٍ ، وحينئذٍ يَسجُد لها الكفَّارُ ، ثم صلِّ ؛ فإنَّ الصلاةَ مشهودةٌ محضورةٌ ، حتى يستقلَّ الظلُّ بالرُّمح

"Nabi Sallallahu'alaihi Wasallam datang ke Madinah, pada waktu itu saya juga datang ke Madinah. Maka saya pergi kepadanya, lalu saya berkata: Ya Rasulullah, ajarlah saya tentang solat. Dia berkata: mengerjakan solat Fajr. Maka jangan berdoa ketika matahari terbit hingga terbit. Kerana dia naik di antara dua tanduk syaitan. Dan ketika itulah orang-orang kafir sujud kepada matahari. Setelah dia bangun, maka berdoalah. Kerana doa pada waktu itu dihadiri dan disaksikan oleh (Malaikat), hingga bayang-bayang tombak menyusut ”(HR. Muslim no. 832).

Di samping itu, sebilangan sarjana mengatakan bahawa waktu dhuha jatuh kira-kira 15 minit selepas matahari terbit. Syeikh Abdul Aziz bin Baz menjelaskan:

ووقتها يبتدئ من ارتفاع الشمس در رمح في عين النا بھی دیکھیں ، وذلك مسلمارب ربع ساعة بعد طلوعها

"Waktu untuk solat dhuha dimulakan ketika matahari terbit setinggi tombak bagi mereka yang melihatnya (matahari). Dan itu kira-kira 15 minit selepas diterbitkan "

Dari berbagai laporan mengenai waktu solat Duha, dari Zaid bin Arqam ra menjelaskan tentang waktu paling penting untuk mengerjakan solat Duha.

أنه رأى قوما يصلون من الضحى في مسجد قباء ، فقال: أما لقد علموا أن الصلاة في غير هذه الساعة أفضل ، قال: (خرج رسول الله صلى الله عليه وسلم على أهل قباء ، وهم يصلون الضحى ، فقال: صلاة الأوابين إذا رمض) الضُّحَى

Zaid bin Arqam melihat sekumpulan orang yang sedang solat Dhuha. Kemudian dia berkata, "Mereka mungkin tidak tahu bahawa selain dari waktu mereka bekerja sekarang, ada sesuatu yang lebih penting. Rasulullah saw - bersabda, "Doa Awwabin harus dilakukan ketika unta muda merasakan terik matahari" (HR. Muslim no. 748).

Bilangan Solat Rakaat Dhuha

Seperti waktu solat Duha, ada beberapa riwayat yang menjelaskan jumlah rakaat solat Duha seperti berikut.

Solat Duha dilakukan sekurang-kurangnya dua rakaat seperti dalam hadis Abu Dzar dan Abu Hurairah. Disebutkan dalam hadis dengan perkataan "sholat dhuha dua rakaat".

يصبح على كل سلامى من أحدكم صدقة فكل تسبيحة صدقة وكل تحميدة صدقة وكل تهليلة صدقة وكل تكبيرة صدقة وأمر بالمعروف صدقة وهى عن المنكر صدقة ملکزئ من ذلك ركعتان يركعهما من الذير

Baca juga: Doa Sebelum Makan dan Selepas Makan (Lengkap): Bacaan, Makna dan Penjelasan

"Di pagi hari ada kewajiban bagi semua sendi anda untuk bersedekah. Jadi setiap bacaan tasbih adalah sadaqah, setiap bacaan tahmid adalah sadaqah, setiap bacaan tahlil adalah sadaqah, dan setiap bacaan takbir adalah sadaqah. Begitu juga amar ma'ruf dan nahi mungkar adalah sedekah. Semua ini dapat dipenuhi dengan mengerjakan sholat dhuha dua rakaat ” (HR. Muslim no. 720).

Sekiranya jumlah solat dhuha sekurang-kurangnya dua rakaat, sebilangan ulama berpendapat bahawa jumlah maksimum solat dhuha adalah lapan. Ini berdasarkan hadis Umm Hani 'dalam riwayat Bukhari:

أنَّ النبيَّ صلَّى اللهُ عليه وسلَّم عامَ الفتحِ صلَّى ثمانَ ركعاتٍ سُبحةَ الضُّحى

"Nabi Sallallahu'alaihi Wasallam pada tahun Fathu Makkah dia berdoa lapan rakaat sholat dhuha" (HR. Bukhari no. 1103, Muslim no. 336).

Umat ​​Islam umumnya percaya bahawa jumlah maksimum shalat di Duha adalah dua belas rakaat berdasarkan hadis berikut:

اَمَنْ صَلَّى الضُّحٰى اِثْنَتٰى عَشَرَةَ رَكْعَةً بَنَى اللهُ لَهُ قَصْرًا فِى الْجَنَّةِ

"Barangsiapa melakukan sholat Dhuha dua belas rakaat, Allah akan menjadikannya istana di syurga" (Diriwayatkan oleh Tirmidhi dan Ibnu Majah).

Sebilangan sarjana lain berpendapat bahawa jumlah rukun sholat dhuha tidak ada hadnya. Aisyah ra berkata,

كان النبيُّ صلَّى اللهُ عليه وسلَّم يُصلِّي الضُّحى أربعًا ، ويَزيد ما شاءَ اللهُ

"Pada masa lalu, Rasulullah - shalat dan doa Allah - sholat dhuha empat rakaat dan dia biasa menambahkan sesuka hatinya" (HR. Muslim no. 719).

Niat Solat Dhuha

Solat Duha mempunyai niat shalat khusus yang harus diucapkan pada waktu takbiratul Ihram solat dhuha. Berikut ini dibaca niat solat Duha.

Niat Dhuha dan doa selepas dhuha

اُصَلِّى سُنَّةَ الضَّحٰى رَكْعَتَيْنِ مُسْتَقْبِلَ الْقِبْلَةِ اَدَاءً ِللهِ تَعَالَى

"Ushollii Sunnatadh Dhuha Rok'ataini Mustaqbilal Qiblati Adaa'an Lillaahi Ta'aalaa."

Makna:

Saya berniat untuk solat sunat Dhuha dua rakaat menghadap kiblat saat ini kerana Allah Ta'ala "

Prosedur Solat Dhuha

Solat Dhuha dilaksanakan dengan dua rakaat dan satu salam sebagai solat subuh. Berikut ini adalah penjelasan lebih lanjut mengenai prosedur sholat dhuha untuk rakaat pertama dan kedua.

Rukun Rakaat Pertama

 1. Membaca Niat Solat Dhuha
 2. Baca Takbiratul Ihram, diikuti dengan doa iftitah
 3. Baca surat Al Fatihah
 4. Membaca sepucuk surat dari al-Quran, sebaiknya Surah Ash-Syamsi
 5. Melakukan Ruku dengan tumakminah
 6. Melakukan Itidal
 7. Melakukan Sujud pertama
 8. Duduk di antara dua sujud
 9. Lakukan sujud kedua
 10. Berdiri lagi untuk rakaat kedua

Rukun kedua Rakaat

 1. Baca surat Al Fatihah
 2. Membaca surat dari Al-Quran, lebih baik Surah Ad Dhuha
 3. Melakukan Ruku
 4. Melakukan Itidal
 5. Melakukan Sujud pertama
 6. Duduk di antara dua sujud
 7. Lakukan sujud kedua
 8. Duduk Tahiyat akhir
 9. Ucapkan salam

Doa Selepas Dhuha

Setiap doa sunnah mempunyai beberapa doa khas yang dapat dibaca setelah menyelesaikan solat, dan juga solat dhuha. Berikut ini adalah bacaan doa selepas dhuha.

Doa selepas dhuha

اَللّٰهُمَّ اِنَّ الضُّحَآءَ ضُحَاءُكَ وَالْبَهَاءَ بَهَاءُكَ وَالْجَمَالَ جَمَالُكَ وَالْقُوَّةَ قُوَّتُكَ وَعُعََ

اللهم ان كان رزقى فى السمآء فأنزله وان كان فى الارض فأخرجه وان كان معسرا فيسره وان كان حراما فطهره وان كان بعيدا فقربه مختلف ضحاءك وبهاءك وجمالك وقوتك وقدرتك آتنى مآاتيت عبادك الصالحين

"Allahumma innad-duhaa'a duhaa'uka wal bahaa'a bahaa'auka wal-jamaala jamaaluka wal-quwwata quwwatuka wal-qudrota qudratuka wal-'ismata 'ismatuka."

"Allahumma dalam kaana rizqii fis-samaa'i fa anzilhu, wa in kaana fil-ardi fa akhrijhu, wa in kaana mu'assiran fa yassirhu, wa in kaana haraaman fa tahhirhu wa di kaana ba'iidan fa qarribhu bi haqqi duhaa'ika wa bahaa'ika wa jamaalika wa quwwatika wa qudratika, aatinii maa aataita 'ibaadakash-shalihiin. "

Makna:

"Ya Allah, sesungguhnya waktu Dhuha adalah waktu Dhuha-Mu, keagungan adalah keagungan-Mu, keindahan adalah keindahan-Mu, kekuatan adalah kekuatan-Mu, menjaga adalah penjagaan-Mu"

"Ya Allah, jika rezekiku ada di langit maka turunkanlah, ketika di bumi maka keluarkanlah, jika sukar, permudahkanlah, jika haram, bersihkanlah, jika jauh lebih dekat dengan kebenaran dhuha-Mu, kekuasaan-Mu (Ya Tuhanku)," Anda membawanya kepada hamba-hamba-Mu yang saleh "

Pelajaran Solat Dhuha

Solat Dhuha adalah salah satu solat sunnah yang sangat digalakkan untuk dilakukan. Sebagai solat tengah malam pada waktu malam, pada waktu pagi sebelum tengah hari umat Islam harus mengerjakan solat sunat Duha.

Terdapat banyak dalil yang menjelaskan kebaikan dan kebijaksanaan menunaikan solat Duha Sunnah. Syeikh Zainuddin Al-Malibari dalam kitab Fathul Mu'in menjelaskan sebagai berikut.

Baca juga: Solat di atas kenderaan: bacaan Arab, Latin, makna dan kebaikannya

ويسن الضحى لقوله تعالى “يسبحن بالعشي والإشراق” قال ابن عباس صلاة الإشراق صلاة الضحى. روي الشيخان عن أبي هريرة رضي الله عنه قال: أوصاني خليلي بثلاث: صيام ثلاثة أيام ري الله عنه قال: أوصاني خليلي بثلاث: صيام ثلاثة أيام من كل شهر أليلي بثلاثث

"Solat Duha dilakukan berdasarkan firman Allah SWT, 'Buat tasbih bersamanya pada waktu petang dan pagi.' Ibnu Abbas menafsirkan solat isyraq sebagai solat Duha. Bukhari-Muslim juga meriwayatkan sebuah hadis dari Abu Hurairah yang mengatakan bahawa 'Rasulullah mempunyai tiga perkara kepada saya: puasa tiga hari sebulan, sholat dhuha dua rakaat, dan witir sebelum tidur. "

Wasiat Nabi tidak hanya khusus untuk Abu Hurairah, tetapi berlaku untuk semua umat Nabi Muhammad SAW kerana dalam hadis lain dinyatakan bahawa solat dhuha mempunyai banyak kebaikan dan hikmah. Antara hikmah solat dhuha adalah seperti berikut.

1. Solat Dhuha sebagai Pengampunan Dosa

Dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh At-Tirmidhi dan Ibnu Majah dijelaskan bahawa jika orang sering solat dhuha maka dosa mereka akan diampunkan oleh Allah SWT. Rasulullah SAW bersabda:

من حافظ على شفعة الضحى غفر له ذنوبه وإن كانت مثل زبد البحر

"Barangsiapa yang menjadikannya kebiasaan (menjaga) shalat Duha, dosanya akan diampuni walaupun banyak buih di lautan." (Diriwayatkan oleh At-Tirmidhi dan Ibnu Majah)

2. Wasiat Nabi

Sebagaimana yang diperintahkan oleh nabi dalam amalan ibadah lain, solat duha adalah salah satu ketentuan yang ditinggalkan oleh Nabi untuk umat Islam. Ini seperti yang dikatakan oleh Nabi Muhammad yang diriwayatkan dari Abu Darda ra dalam hadis Muslim berikut:

أَوْصاني حبيبي بثلاثٍ لنْ أَدَعهنَّ ما عشتُ: بصيامِ ثلاثةِ أيَّامٍ من كلِّ شهرٍ ، و

"Kekasihku (Rasulullah Sallallahu'alaihi Wasallam) menasihati saya untuk tidak meninggalkan tiga perkara selama saya masih hidup: berpuasa tiga hari setiap bulan, berdoa dhuha dan tidak tidur sehingga saya berdoa witir" (HR. Muslim no. 722).

3. Dua rakaat solat dhuha sebagai pengganti tasbih, tahmid dan tahlil

Menunaikan solat dhuha merangkumi bacaan tasbih dzikir, tahmid, dan tahlil serta solat secara umum. Namun, hikmah yang terpisah untuk sholat dhuha sebanyak dua rakaat adalah sangat besar sehingga setara dengan kalimat tasbih, tahmid, dan tahlil sebagai bentuk sedekah.

Menurut hadis yang diriwayatkan oleh Abu Dzar ra, Rasulullah SAW pernah bersabda:

يصبح على كل سلامى من أحدكم صدقة فكل تسبيحة صدقة وكل تحميدة صدقة وكل تهليلة صدقة وكل تكبيرة صدقة وأمر بالمعروف صدقة وهى عن المنكر صدقة ملکزئ من ذلك ركعتان يركعهما من الذير

"Di pagi hari ada kewajiban bagi semua sendi anda untuk bersedekah. Jadi setiap bacaan tasbih adalah sadaqah, setiap bacaan tahmid adalah sadaqah, setiap bacaan tahlil adalah sadaqah, dan setiap bacaan takbir adalah sadaqah. Begitu juga amar ma'ruf dan nahi mungkar adalah sedekah. Semua ini dapat dipenuhi dengan mengerjakan sholat dhuha dua rakaat ” (HR. Muslim no. 720).

4. Dua rakaat dhuha bernilai 360 sedekah

Oleh kerana hikmah sholat dhuha setara dengan sedekah dengan lafadz tasbih, tahmid, dan tahlil di dalamnya, perumpamaan tentang solat dhuha sebagai sedekah diperkuat melalui salah satu hadis.

Hadis yang diriwayatkan dari Buraidah Al Aslami ra, Rasulullah SAW bersabda:

في الإنسانِ ثلاثُ مِئةٍ وسِتُّونَ مَفصِلًا; فعليه أن يتصدَّقَ عن كلِّ مَفصِلٍ منه بصدَقةٍ ، قالوا: ومَن يُطِيقُ ذلك يا نبيَّ اللهِ؟ قال: النُّخَاعةُ في المسجِدِ تدفِنُها ، والشَّيءُ تُنحِّيهِ عن الطَّريقِ ، فإنْ كم تجِدْ فركعَتا الضُّحَى تُجزعِئُتَ

"Manusia mempunyai 360 sendi, wajib bersedekah untuk setiap sendi". Para sahabat bertanya, "Siapa yang mampu melakukan ini, wahai Nabi Allah?". Nabi berkata, "Cukup menutupi kahak yang ada di lantai masjid dengan kotoran dan menghilangkan gangguan dari jalanan. Sekiranya anda tidak menemuinya, maka lakukanlah dua rakaat solat Dhuha yang cukup untuk anda ” (Diriwayatkan oleh Abu Daud no.5242, dinyatakan Al Albani dalam Irwaul Ghalil [2/213]).


Ini adalah penjelasan mengenai solat Duha, niat, prosedur, bersama dengan doa setelah Duha dan hikmah solat Duha selesai. Semoga ini sentiasa berguna.