Poster: Definisi, Tujuan, Jenis, dan Contoh

poster tersebut ialah

Poster adalah media penerbitan yang mengandungi beberapa kandungan yang terdiri daripada gambar, tulisan atau kedua-duanya dengan tujuan memberikan maklumat kepada orang lain.

Tentunya anda telah menjumpai beberapa poster, baik poster yang dilekatkan secara langsung atau poster digital melalui media sosial. Biasanya, poster yang kami temui mengandungi promosi, iklan, pemberitahuan atau pengumuman.

Bermula dari promosi harga barang di pasar raya, iklan barang elektronik atau kenderaan atau acara yang akan diadakan oleh organisasi. Di samping itu, poster telah menjadi trend dalam masyarakat untuk memberikan maklumat penting.

Secara amnya, poster digunakan untuk memberi atau mengingatkan maklumat kepada masyarakat umum. Jadi, poster mengandungi kandungan menarik bermula dari gambar dan penulisan. Untuk lebih jelasnya, mari kita bincangkan lebih lanjut mengenai poster.

Memahami Poster

"Pada dasarnya, poster adalah media penerbitan yang mengandungi beberapa kandungan yang terdiri daripada gambar, tulisan atau keduanya dengan tujuan memberikan maklumat kepada orang lain."

Secara umum, maklumat yang disampaikan oleh poster mempunyai tujuan untuk menarik minat pembaca. Oleh itu, poster sering dijumpai di tempat-tempat strategik seperti pasar, sekolah, pusat kesihatan dan beberapa kemudahan awam yang lain.

Poster juga merupakan salah satu bentuk seni grafik dua dimensi. Ini kerana poster mesti menarik perhatian pembaca sehingga mengandungi gabungan tulisan dan gambar yang senang dilihat.

Selain itu, poster juga sering dipasang di papan buletin atau tempat yang sibuk. Oleh itu, poster itu mesti kelihatan baik sehingga nampaknya tidak mencemarkan tempat tersebut.

Baca juga: Kegiatan Ekonomi: Pengeluaran, Pengedaran dan Penggunaan [LENGKAP]

Tujuan dan Fungsi Poster

Seperti yang dinyatakan dalam definisi, poster mengandungi maklumat yang mengundang seseorang. Oleh itu, poster adalah alat penerbitan supaya dapat diterima, dibaca dan diikuti oleh masyarakat luas.

Walau bagaimanapun, poster mempunyai tujuan khas di mana tujuan poster itu secara subjektif sesuai dengan kehendak pembuat poster. Selain itu, poster juga mempunyai tujuan komersial, yang bermaksud menarik simpati orang ramai untuk menggunakan, membeli atau bahkan menyewa apa yang disampaikan dalam poster.

Pasti poster mempunyai fungsi dalam kehidupan kita. Salah satu fungsi poster adalah sebagai alat untuk maklumat digital dan langsung. Di samping itu, beberapa poster juga mempunyai alat pendidikan dengan memasukkan beberapa kandungan untuk memberi pengetahuan kepada pembaca.

Harapannya adalah dengan memberikan penjelasan, pembaca akan tergerak untuk mengikuti saranan atau arahan di poster.

Jenis Poster

Terdapat banyak poster yang tersebar di media sosial atau di persekitaran kita. Oleh itu, poster dikelaskan kepada pelbagai jenis untuk memudahkan kita. Sementara itu, klasifikasi dibuat berdasarkan kandungan dan tujuan poster.

Jenis poster berdasarkan kandungan

Dengan melihat kandungan di dalamnya, poster dapat dikelaskan kepada pelbagai jenis:

 • Poster komersial, iaitu poster yang dibuat dengan tujuan menawarkan barang dan / atau perkhidmatan.
 • Poster perkhidmatan awam adalah poster yang mengandungi maklumat untuk mendidik masyarakat secara umum tentang sesuatu. Contohnya poster mengenai bahaya merokok atau poster mengenai perancangan keluarga (KB).
 • Poster aktiviti, adalah media untuk memberitahu mengenai aktiviti yang akan diadakan.
 • Poster pendidikan, iaitu poster yang mempunyai tujuan untuk mendidik masyarakat. Biasanya dikaitkan dengan dunia pendidikan dan dipasang di sekolah.
Baca juga: Kalimat Aktif dan Pasif - Definisi, Karakteristik, dan Contoh

Jenis Poster Mengikut Tujuan

Sementara itu, dilihat dari tujuannya, poster dikelaskan kepada beberapa jenis. Jenis poster adalah seperti berikut:

 • Poster kempen adalah sejenis poster yang digunakan untuk menarik simpati masyarakat terhadap parti politik dan calon yang akan bertanding dalam pilihan raya.

 • Poster 'cheesecake' adalah istilah untuk poster yang digunakan untuk menarik perhatian dan minat orang ramai.

 • Poster filem adalah poster yang dibuat khas untuk mempromosikan filem yang ditayangkan di pawagam.

 • Poster buku dan / atau komik mempunyai makna yang sama dengan poster filem. Kesamaan ini adalah untuk mempopularkan buku atau komik yang dijual di kedai buku.

 • Poster propaganda adalah poster yang mengandungi ayat yang bertentangan dengan pihak berkuasa kerajaan.

 • Poster 'dikehendaki' (dalam bahasa Inggeris, poster 'dikehendaki' ) adalah jenis poster yang mengandungi maklumat mengenai penjenayah yang dikehendaki, orang hilang, atau bahkan mengenai pekerjaan.

 • Penyelidikan poster poster yang bertujuan untuk memaklumkan mengenai aktiviti penyelidikan.

 • Poster penegasan adalah poster yang bertujuan untuk memotivasi mereka yang membaca, misalnya mengenai kepemimpinan.

 • Poster komersial mempunyai arti yang sama dengan poster komersial, iaitu untuk mempromosikan sesuatu produk sehingga semakin dikenali oleh orang ramai dan meningkatkan angka penjualan.

Contoh Poster

Berikut adalah contoh poster sehingga anda dapat memahami apa itu poster dengan mudah.

Contoh 1
poster tersebut ialah
Contoh 2
poster tersebut ialah
Contoh 3
poster tersebut ialah
Contoh 4
poster tersebut ialah
Contoh 5

Demikianlah perbincangan mengenai poster dan contohnya. Semoga dapat bermanfaat untuk anda semua.