15+ Cenderamata Makassar Khas Paling Popular untuk dibawa pulang

oleh Makassar khas

Cenderamata khas Makassar yang disyorkan termasuk kopi Toraja, makarel otak-otak, kuih kurma, bannang-bannang, kain tenunan dan sarung bugis khas, kain sutang sengkang, ... dan banyak lagi dalam artikel ini.

Sebagai salah satu bandar terbesar di bahagian timur Dunia, Makassar mempunyai tarikan yang menjadikan banyak pelancong mengunjungi bandar ini. Bermula dari pelancong tempatan hingga pelancong asing yang terpesona dengan keindahan kota Makassar.

Bukan hanya keindahan alamnya yang membuat anda jatuh cinta, pelbagai jenis cenderahati juga sangat diminati oleh para pelancong.

Bermula dari makanan hingga cenderamata , beberapa cenderahati ini memalukan jika anda tidak membawanya pulang ketika berkunjung ke Makassar.

Berikut adalah beberapa cenderamata khas Makassar yang mesti anda bawa pulang.

1. Kopi Toraja

Bagi peminat kopi, yang ini mesti dibawa pulang. Sebabnya, kopi Toraja ini mempunyai rasa khas yang tidak akan diperoleh daripada jenis kopi lain.

Terdapat tiga jenis kopi yang boleh anda pilih untuk dibawa pulang, yaitu Arabica, Robusta, dan Special Blend .

2. Otak ikan kembung

Mungkin makanan yang satu ini tidak asing lagi kerana ia boleh dijumpai di kawasan lain selain Makassar. Namun, otak ikan Makassar khas ini mempunyai ciri yang berbeza, iaitu bahan asas yang menggunakan ikan tenggiri.

Untuk mendapatkan cenderahati ini, anda boleh mendapatkannya di sepanjang Pantai Losari, dan jika anda menginginkannya lebih mudah, anda boleh mengunjungi otak Puan Elly atau otak Puan Sanny yang terkenal dengan otaknya yang enak.

Oh ya , pilihlah otak yang masih segar sekiranya jaraknya jauh.

3. Kek Tarikh

Walaupun ia dipanggil kek kurma, makanan ringan ini sebenarnya tidak dibuat dari kurma. Kek kurma dibuat dari campuran mentega, telur, tepung jagung dan tepung gandum yang dilapisi karamel sehingga menyerupai kurma.

Baca juga: 23+ Contoh Ucapan Bahasa Jawa (Paling Lengkap) secara ringkas mengenai Pelbagai Tema

Rasa kek kurma yang khas cenderung sedap dan manis kerana gabungan karamel dan kacang di permukaannya.

4. Bannangs

Kek ini yang menyerupai benang kusut adalah kek Makassar khas yang biasanya disajikan pada majlis perkahwinan.

Hingga kini, Bannang-bannang masih dihasilkan secara tradisional sehingga rasa aslinya dan manis tetap terjaga.

5. Tenunan Bugis dan Sarung

Sekiranya anda mencari cenderamata yang tidak mudah rosak , kain tenunan dan sarung khas Bugis boleh menjadi pilihan untuk anda bawa pulang. Kain tenunan Bugis dan sarung mempunyai corak terang, unik dan menarik.

Cenderamata ini boleh didapati bermula dari 20 ribu hingga ratusan ribu rupiah, bergantung pada jenis bahan yang anda pilih.

6. Kain Sutera Sengkang

Masih berkaitan dengan kain, sengkang sutera juga merupakan cenderahati yang cukup menarik bagi pelancong.

Kain ini dibuat dari sutera sebenar sehingga harganya boleh mencecah jutaan. Walau bagaimanapun, terdapat juga kain separa sutera yang cenderung lebih murah daripada sutera asli.

7. Kacang Tanah Makassar

Cenderamata unik ini merupakan salah satu cenderahati utama dari Makassar. Rasanya enak dan rangup, menjadikan makanan ringan ini sangat diminati oleh pelancong.

Makassar Disco Nuts cukup senang dijumpai di kedai-kedai cenderamata dengan harga bermula dari IDR 20 ribu.

8. Abon Raos

oleh Makassar khas

Lauk ini yang diperbuat daripada daging lembu sangat sesuai untuk disajikan dengan nasi putih suam.

Walaupun dibuat dari daging lembu, raos cincang memiliki tekstur dan rasa yang berbeza dibandingkan dengan daging lembu yang dicincang secara umum. Untuk mendapatkan Abon Raos, anda boleh membelinya di kedai cenderamata khas Makassar.

9. Keropok jintan

oleh Makassar khas

Makanan ringan yang satu ini amat disayangkan jika anda terlepas. Walaupun memiliki bentuk seperti kuki, keropok Jintan memiliki tekstur yang garing seperti keropok sehingga mereka disebut Kerupuk Jintan.

Keunikan kerupuk Jintan adalah campuran jintan hitam pada adunan yang memberikan rasa tersendiri.

Baca juga: Contoh Ceramah Ringkas Tentang Ibu Tercinta [TERKINI]

10. Dangke

oleh Makassar khas

Makanan yang terbuat dari susu kerbau yang diperam dengan rasa yang unik, sangat sesuai dihidangkan dengan sepiring nasi suam dan sambal khas Makassar.

Selain rasanya yang unik, anda hanya dapat menjumpai Dangke di kawasan Enrekang, yang merupakan kawasan yang terkenal dengan penghasilan susu kerbau.

11. Kraftangan Toraja

oleh Makassar khas

Kraftangan Toraja adalah cenderamata Makassar, seperti ukiran kayu, gantungan kunci, tuala, pakaian Toraja, dan lain-lain.

Selain unik, harga yang ditawarkan untuk cenderahati ini juga berbeza-beza, bergantung pada jenis bahan dan kerumitan cenderahati yang anda pilih.

12. Sirap Buah Nafsu

oleh Makassar khas

Bukan hanya di Medan, anda juga boleh menemui Passion Fruit Syrup di kota Makassar.

Sirap ini dibuat dari buah markisa sebenar, jadi rasa yang dihasilkannya berbeza dengan sirap lain di pasaran. Anda boleh mendapatkan sirap markisa di tengah-tengah cenderamata khas Makassar.

13. Sirap DHT

oleh Makassar khas

Selain sirap markisa, anda juga boleh mendapatkan sirap DHT di Makassar. Sirap ini, yang mempunyai rasa seperti pisang Ambon, adalah salah satu cenderahati utama dari Makassar.

Uniknya, pembungkusan sirap ini tidak pernah berubah dari zaman dahulu.

14. Kacang Tersembunyi

oleh Makassar khas

Seperti namanya, makanan ringan Makassar khas ini dibuat dari kacang yang dibungkus tepung untuk menghasilkan rasa yang enak.

Makanan ringan ini sesuai untuk rakan dalam pelbagai keadaan. Untuk mendapatkan makanan ringan ini, anda boleh mengunjungi pasar tradisional di Makassar, atau pusat cenderamata.

15. Baru

oleh Makassar khas

Baruasa adalah kek bulat yang terbuat dari kelapa parut, tepung beras, dan telur. Biasanya kek ini dihidangkan semasa acara penting seperti lebaran dan perkahwinan.

Kek Baruasa ini cukup murah dan anda boleh menemuinya dengan mudah di seluruh bandar Makassar.


Itulah ringkasan oleh Makassar khas, semoga ini berguna.