Sekiranya bumi berputar dengan sangat cepat, mengapa kita tidak bangkit?

Semua buku sains mengatakan bahawa bumi itu bulat dan berputar pada paksinya dengan jangka masa sekitar 24 jam (sebenarnya kurang dari 3 minit sesaat). Putaran inilah yang menyebabkan siang dan malam bergantian di Bumi. Sehari adalah tempoh putaran yang terdiri daripada sepasang siang dan malam.

Walaupun putaran bumi tidak terdengar terlalu cepat, hanya di bawah 24 jam per putaran, kecepatan yang terjadi di permukaan bumi sangat cepat. Percaya atau tidak, ketika kita yang tinggal di khatulistiwa merasa seperti kita duduk diam di kelas (contohnya), kita sebenarnya mengelilingi paksi putaran bumi pada kadar hingga 1040km / jam!

Bumi-sfera

Tetapi, mengapa pada kecepatan itu tidak ada orang yang akan jatuh dari bumi? Hanya untuk skala atas tradisional, semut yang terpasang dapat melambung ketika kita memutar bahagian atas. Mengapa orang di bumi tidak mengalami perkara yang sama?

Jawapannya mudah, kerana bumi dan segala yang ada di dalamnya / bergerak bersama bergerak dengan kelajuan yang tetap. Goresan yang mendarat di permukaan bumi dapat melambung jika bumi tiba-tiba berhenti berpusing atau kelajuannya meningkat beberapa kali. Ini bermaksud bahawa fenomena seperti itu hanya dapat terjadi ketika ada perubahan dalam kecepatan, yaitu percepatan (pecutan) dan perlambatan (deselerasi, atau percepatan negatif).

Mari buka undang-undang Newton pertama lagi

Sekiranya daya yang dihasilkan bertindak pada objek sama dengan sifar, maka objek yang pada mulanya berada dalam keadaan rehat akan tetap dalam keadaan rehat sementara objek yang pada mulanya bergerak secara lurus dan teratur akan terus bergerak lurus dengan kelajuan tetap.

Untuk dapat memantul manusia dan benda lain di permukaan bumi, ia memerlukan kekuatan. Kekuatan yang dihasilkan dalam undang-undang Newton 2 ditakrifkan sebagai pecutan masa massa:

Baca juga: 5 Tumbuhan Dipercayai Membasmi Virus HIV (Penyelidikan Terkini)

Apabila pecutan objek tidak ada, ini bermakna jumlah daya yang dialami adalah sifar.

Apabila bumi mendapat pecutan atau perlambatan dari daya luaran sehingga mengalami perubahan kecepatan putaran, benda-benda di permukaan sepertinya akan mendapat daya yang berlawanan dengan pecutan bumi. Ini berlaku kerana objek-objek ini sebelumnya bergerak dengan kelajuan tetap bumi. Apabila bumi tiba-tiba berhenti berputar, alias semakin perlahan, orang di bumi dapat dengan segera 'terbang' atau bahkan 'menjatuhkan diri'.

Fenomena 'tiba-tiba' ini sebenarnya adalah rutin yang kita alami. Apabila kita menunggang motosikal dengan kelajuan 80km / j dan tiba-tiba brek ketika seseorang melintas di depan kita, terasa seperti ada tolakan ke hadapan; walaupun lebih awal semasa perjalanan kami tidak merasakan gaya pelik seperti itu.

Mengapa perkara itu berlaku? Ia berlaku kerana pada masa itu kami bergerak ke hadapan.

Pada dasarnya, badan kita masih akan bergerak dengan kelajuan 80km / j, tetapi tangan dan bahagian badan kita yang bersambung dengan motosikal menahannya. Tangan kita berpegangan pada stereng, sehingga memperlahankan badan kita, sementara tempat duduk motor menggunakan daya geseran yang bertentangan dengan arah pergerakan badan kita.

Contoh lain yang sering berlaku adalah di kereta api. Dikatakan bahawa ada seorang pelajar yang ingin pergi ke kampus dengan menggunakan kereta api elektrik, namanya adalah Amin.

Amin naik ke kereta ketika semua tempat duduk diisi, jadi dia terpaksa berdiri. Pada pukul 8 kereta api mula berjalan, kelajuannya meningkat dari tidak bergerak hingga 60km / j dalam setengah minit. Amin tiba-tiba merasakan tarikan kembali ketika kereta api mula bergerak. Kalaulah dia tidak memegang penyangkut yang ada, dia boleh melantun ke hujung kereta sambil berguling. Beberapa minit berikutnya, dia tidak merasakan tarikan seperti itu lagi; walaupun kereta api telah mencapai kelajuan 80km / jam!

Baca juga: Ini adalah penjelasan mengenai sains di sebalik Sukan Asia 2018, luar biasa!

Dari dua contoh di atas, kita dapat dengan mudah mengetahui sebab-sebab mengapa kita tidak jatuh dari bumi. Bumi kita berputar dengan kelajuan sudut yang relatif tetap, satu putaran setiap hari, sehingga dapat dilihat bahawa bumi tidak mengalami kekuatan yang dapat menyebabkan kita melambung. Jadi, ia masih selamat, bukan? Kita hidup di bumi, bukan?


Makalah ini adalah hasil karya pengarang. Anda juga boleh membuat tulisan anda sendiri mengenai Saintif dengan menyertai Komuniti Saintif


Sumber bacaan:

Tebak Seberapa Cepat Kita Berputar Di Paksi Bumi. //www.liputan6.com/global/read/812293/tebak-somes-fast-we- spinning-on-poros- earth