Contoh Kertas Penutup (LENGKAP): Individu, Kumpulan, Pelajar

contoh kertas penutup

Contoh kertas sampul berikut terdiri daripada kertas sampul contoh untuk individu, kertas kumpulan untuk pelajar dan sekolah menengah, bersama dengan contoh kertas penutup dalam bahasa Inggeris.


Penutup atau penutup adalah bahagian penting dalam kertas kerana penilaian seseorang terhadap kertas kami secara tidak langsung dilihat dari depan atau sampul.

Oleh itu, bahagian ini mesti dibuat dengan betul kerana jika tidak dibuat dengan betul ia akan memberi kesan kepada keseluruhan kandungan kertas. Membuat sampul dengan ceroboh akan menghalang pembaca membaca kertas kerana tajuknya membingungkan, apalagi membaca kandungannya.

Oleh itu, agar tidak membuat penutup kertas yang salah, di sini kami memberikan format kertas penutup beserta contoh penutup yang baik dan betul.

Format penutup kertas

Urutan bahagian-bahagian kertas penutup biasanya sama dengan penutup tesis, penyelidikan, kertas kuliah dan lain-lain. Terdapat 6 perkara yang perlu dipertimbangkan dalam menyediakan penutup kertas.

Tajuk Kertas

Tajuk kertas adalah bahagian sampul yang menerangkan kandungan kertas. Tajuknya akan memberikan maklumat ringkas dari sebuah makalah, oleh itu dalam membuat tajuk itu cuba menjadi baik, pendek dan menarik sehingga senang difahami.

Fon yang digunakan untuk tajuk biasanya arial, kali roman baru atau Calibri dengan huruf besar dan tebal atau tebal. Susun atur tajuk diletakkan di tengah atas penutup kertas.

Tujuan Kertas

Tujuan kertas diletakkan selepas tajuk menggunakan fon yang lebih kecil daripada fon tajuk. Contoh penulisan tujuan makalah "Kertas Ini Disiapkan Untuk Memenuhi Projek Akhir Tesis Universiti Brawijaya".

Kertas Logo atau Gambar

Logo atau gambar kertas terletak di tengah penutup, dengan panjang dan lebar yang sama. Pastikan logo kertas tidak terlalu kecil atau terlalu besar, kerana bahagian ini adalah yang paling mencolok, tentunya pemilihan ukuran dan warna mesti disesuaikan dengan logo kertas yang ada.

Baca juga: Cara Menulis Ulasan dan Contoh Buku (Buku Fiksyen dan Bukan Fiksyen)

Data Penulisan Kertas

Data penulisan mengandungi maklumat mengenai penulis kertas, secara individu dan berkumpulan.Jika prosesnya dilakukan secara berkumpulan, tuliskan anggota yang terlibat dalam menulis kertas tersebut.

Nama Sekolah, Fakulti dan Jabatan

Tulis keterangan bermula dari nama fakulti dan jabatan yang sedang dijalankan, anda boleh menulis bahagian ini di bahagian bawah sampul kertas dan menggunakan huruf besar.

Sekiranya penulis belajar di universiti atau kolej, maka dalam bahagian ini, anda boleh menuliskannya berdasarkan jurusan yang anda miliki. Sekiranya pengarang masih di sekolah menengah pertama atau sekolah menengah adalah sama untuk memasukkan nama sekolah.

Tahun pengeluaran

Bahagian penutup kertas yang terakhir adalah tahun penciptaan kerana dengan bahagian ini kita akan mengetahui bila penulisan kertas kerja telah selesai.

Contoh Kertas Penutup

Setelah memahami urutan penulisan sampul depan, di sini kami memberikan gambaran umum mengenai contoh kertas depan yang boleh dijadikan rujukan untuk penulisan sampul yang baik dan betul.

Penutup Kertas Pelajar

Contoh penutup kertas

Cover Papers Middle School (SMP)

Contoh penutup kertas

Cover Papers High School (SMA)

Kumpulan Kertas Penutup

Contoh penutup kertas

Contoh Kertas Penutup Individu

Contoh Kertas Penutup dalam Bahasa Inggeris

Contoh penutup kertas