Doa untuk Orang Mati (Lelaki dan Perempuan) + Makna Selesai

doa untuk si mati

Doa untuk orang mati dinyanyikan ketika mendengar berita kematian atau kesedihan dari seseorang. Kerana seperti yang kita ketahui, setiap makhluk yang memiliki kehidupan mempunyai takdir akan mengalami kematian.

Kematian adalah keadaan di mana tubuh dan roh telah berpisah. Masa kematian seseorang tidak dapat diketahui oleh manusia. Oleh itu, kematian tidak dapat dielakkan daripada nasib manusia, sama ada mereka tua, remaja atau bahkan muda.

Dari Abu Hurairah, Rasulullah SAW bersabda: "Ketika seseorang telah meninggal dunia, semua perbuatannya akan terputus kecuali 3 perkara, yaitu sedekah, ilmu yang bermanfaat, dan anak saleh yang mendoakannya." (Dilaporkan oleh Muslim).

Sebagai umat Islam yang masih hidup, adalah tugas kita untuk mendoakan orang yang meninggal dunia. Terutama berdoa kepada keluarga atau saudara-mara yang telah meninggal dunia. Kerana doa anak soleh diharapkan oleh ahli kubur. Sekurang-kurangnya kita tahu bahawa doa untuk si mati adalah untuk lelaki dan wanita.

Solat Ketika Mendengar Berita Orang Meninggal Dunia

Dalam surah Al-Baqarah, ada doa ketika kita mengalami atau mendengar musibah, terutama berita kesedihan atas kematian seseorang. Seorang Muslim harus sabar dan tabah dan berkata:

Innalillahi wa innailaihi raajiuun.

Maksudnya: Sesungguhnya semua ini hanya milik Allah, dan hanya miliknya kita kembali.

Seterusnya diikuti oleh lafadz

Allahummaghfirli wa lahu wa'qibni minhu 'uqba hasanah.

Makna:

"Ya Allah, ampunilah diriku dan dia dan berikan aku pengganti yang lebih baik daripadanya."

Doa untuk Kematian Lelaki

Sekiranya anda ingin mendoakan ahli pengebumian lelaki, bacaan doa adalah:

doa untuk si mati

Allahummaghfirlahu warhamhu wa'aafihii wa'fu anhu wa akrim nuzu lahu wa wassi 'madkhalahu waghsilhu bilmaai wats-tsalji walbaradi wanaqqihi minal khathaayaa kamaa daunaqqlan tsaubul abyadmin minaddanasi wa abdilhu zajairan ahlairan aidzhu min 'adzaabilqabri wafitnatihi wamin' adzaabinnaari.

Allahummaghfir lihayyinaa wamayyitinaa wasyaahidinaa waghaaibinaa washaghiiranaa wakabiiranaa wadzakarinaa wauntsaana.

Allahumma man ahya memberitahu minnaa fa ahyihi 'alal islaami waman tawaffa memberitahu minnaa fatawaffahu' alal iIMAi.

Allahumma laa tahrimnaa ajrahu walaa tudhillanaa ba'dahu birahmatika yaa arhamar raahimiina. Walhamdu lillaahi rabbil 'aalamiin.

Makna:

Baca juga: Makna dan Jawapan dari Barakallah Fiikum

"Ya Allah, ampunilah dan kasihanilah, bebaskan dia dan lepaskan dia. Dan memuliakan tempat kediamannya, kembangkanlah dia. Dan memuliakan tempat kediamannya, melebarkan jalan masuk , dari mereka yang tertinggal, juga suami atau isteri yang lebih baik daripada mereka yang ketinggalan. Masukkan dia ke syurga, dan lindungi dia dari siksaan kubur dan fitnahnya, dan dari siksaan api neraka.

Ya Allah, berilah rahmat, kami yang masih hidup dan kami yang telah mati, kami hadir, kami ghoib, kami kecil kami dewasa, kami lelaki dan wanita.

Ya Allah, siapa sahaja yang Engkau jadikan dari kami, hiduplah dalam keadaan beriman.

Ya Allah, jangan menghalang kami untuk menghalangi kami, akan mendapat pahala untuk berbuat baik kepadanya dan jangan menyesatkan kami setelah dia mati dengan menerima rahmatMu, Ya Allah yang lebih penyayang Segala puji bagi Allah, Tuhan semesta alam. "

Orang Meninggal Wanita

Ketika mereka ingin berdoa kepada ahli kubur wanita itu, doa yang sama diucapkan kepada lelaki itu. Namun, pengucapan "hu" digantikan dengan pengucapan "ha" dalam doa untuk lelaki yang telah meninggal dunia.

Doa untuk Kedua Ibu Bapa

Selain doa untuk si mati lelaki dan wanita, ada doa khas untuk orang tua, baik yang masih hidup dan yang sudah mati.

doa kepada ibu bapa

Rabbigh firlii waliwaalidayya.

Makna:

"Ya Allah, ampunilah aku dan ayah dan ibuku." (QS Nuh: 28)

Waqurrabbirhamhumaa kamaa rabbayaanii shaghiiraa.

Makna:

Dan katakan: "Ya Allah, cintailah mereka berdua, kerana mereka berdua mengasihi saya ketika saya masih kecil." (Surah Al Isra: 24)

Baca juga: Doa Sebelum Makan dan Selepas Makan (Lengkap): Bacaan, Makna dan Penjelasan

Mudah-mudahan anda dapat mengerjakan solat untuk orang mati dan sentiasa mendapat rahmat dari Allah subhanahuwata'ala.