20+ Gambar Pemandangan Cantik di Dunia dan Dunia

gambar pemandangan yang indah

Koleksi 20+ gambar pemandangan indah di Dunia. Ia sesuai untuk kertas dinding dan sebagai rujukan untuk tarikan pelancong semula jadi terbaik di Dunia.

Terdapat pelbagai objek pemandangan yang indah di dunia, termasuk di Dunia. Objek pemandangan semula jadi adalah yang menarik perhatian banyak orang ketika mereka ingin bersantai atau hanya untuk bersantai.

Objek pemandangan yang indah boleh merangkumi gunung, sungai, tasik, air terjun, taman bunga, pantai, laut dan pelbagai objek menarik lainnya. Menikmati tempat yang indah dengan orang terdekat, keluarga, rakan adalah aktiviti yang menyeronokkan.

Berikut adalah beberapa ulasan objek dan gambar pemandangan indah di Dunia dan di dunia.

1. Tasik Toba - Sumatera Utara

Percutian Tak Terbatas »3D2N AUTHENTIC MEDAN LAKE TOBA

Mengenai objek pemandangan yang satu ini, pasti tidak asing lagi di telinga kita. Danau Toba telah terkenal secara meluas oleh masyarakat Dunia dan bahkan pelancong asing. Malah kisah Danau Toba telah menjadi legenda dalam masyarakat Dunia.

Tasik Toba termasuk dalam tasik gunung berapi paling indah di Dunia yang kelihatan seperti lautan luas. Tidak hairanlah Tasik Toba adalah tasik terbesar di Asia Tenggara dan tasik terdalam di dunia.

Lokasi Danau Toba berada di kawasan berbukit yang luas dengan hutan pinus, beberapa air terjun, dan tempat mandi air suam. Pemandangannya juga sangat indah, tenang dan sejuk.

2. Gunung Rinjani - Lombok, Nusa Tenggara Barat

Dunia kaya dengan pelbagai pemandangan semula jadi yang indah. Salah satu pemandangan semula jadi yang indah adalah Gunung Rinjani di Lombok.

Gunung Rinjani memiliki ketinggian 3700 m di atas permukaan laut dan merupakan gunung kedua tertinggi di Dunia. Dengan ketinggian ini, Gunung Rinjani mempesona para pengunjung dengan keindahan susunan pergunungan yang melapisi tasik kawah di puncak gunung.

3. Labuan Bajo - Nusa Tenggara Timur

Pemandangan indah Labuan Bajo terkenal di seluruh pelosok negara. Sekiranya anda mengunjungi Labuan Bajo, maka kami akan dijamu dengan pelbagai objek pemandangan yang indah termasuk pemandangan laut, gunung, dan Taman Negara Komodo.

Bagi pencinta bawah laut, Labuan Bajo menghadirkan syurga bawah laut yang menawan. Pemandangan bawah laut yang masih belum disentuh oleh manusia akan merosakkan mata anda.

Di samping itu, terdapat pulau-pulau yang indah. Di Pulau Padar, terdapat bukit-bukit yang dikelilingi oleh laut biru yang indah. Tempat ini sering dikunjungi oleh pelancong untuk melihat matahari terbit. Sementara itu, di Pulau Rinca, ada habitat asli untuk komodo. Di sinilah anda dapat melihat Komodo dari dekat.

4. Pulau Derawan - Kalimantan Timur

Pulau Derawan sering disebut sebagai surga tersembunyi di Kalimantan Timur. Kenapa begitu? Sudah tentu, kerana pemandangan eksotik yang ditawarkan Pulau Derawan.

Sejarah Pulau Derawan bermula pada tahun 2005 ketika pemerintah mendaftarkan kawasan Derawan ke UNESCO sebagai warisan dunia. Hingga akhirnya tempat ini dijuluki Pristine Island , yang termasuk di salah satu tempat di mana keindahannya masih terpelihara.

Baca juga: Pakaian Tradisional Papua: Gambar dan Penjelasan Lengkap

Sekiranya kita mengunjungi Pulau Derawan, kita dapat berpuas hati untuk menyelami keindahan bawah laut dan menikmati keindahan pantai berpasir putih di Pulau Derawan. Selain dapat menikmati pemandangan pantai yang indah, di Pulau Derawan kita dapat menikmati objek pemandangan lain seperti tasik Labuan Cermin, dan gua Haji Mangku bersama dengan pelbagai objek pemandangan lain yang masih cantik.

5. Tasik Sentani - Papua

Tanah Papua adalah syurga tersembunyi di Dunia. Terdapat pelbagai tarikan semula jadi yang sangat indah, termasuk Tasik Sentani.

Danau Sentani terbentuk dikelilingi oleh 22 pulau, dan terdapat 30 spesies ikan segar. Pemandangan semula jadi yang masih indah akan membuatkan pengunjung merasa seperti berada di Tasik Sentani.

6. Green Canyon- Jawa Barat

Bukan hanya Amerika yang mempunyai gaung yang besar, ada juga Dunia di dunia. Terletak di Jawa Barat, ngarai ini dikenali sebagai Cukang Taneuh oleh penduduk setempat. Ia mempunyai air kehijauan yang sangat jernih yang berasal dari reaksi sungai dan lumut hijau di sisi tebing. Atas sebab ini, ngarai di Jawa Barat ini disebut Green Canyon.

7. Raja Ampat - Papua

Tempat pelancongan popular seterusnya dengan pemandangan semula jadi yang menakjubkan adalah Raja Ampat Papua. Keindahan semula jadi Raja Ampat bahkan ada di seluruh dunia, terutamanya keindahan bawah lautnya.

Raja Ampat adalah sebuah pulau kecil di Papua Barat. Mempunyai banyak gugusan pulau, pengembara akan dimanjakan dengan pelbagai pemandangan dari pelbagai pulau. Anda hanya perlu menunjukkan pulau mana yang anda ingin lawati, anda akan ditenangkan oleh pemandangan semula jadi yang indah seperti syurga.

8. Gunung Kelimutu

Keindahan kawah tiga warna di Gunung Kelimutu sudah sangat terkenal di kalangan pelancong. Terdapat tiga kawah dengan tiga warna, iaitu merah, biru dan putih. Ini lebih mengagumkan dengan keindahan semula jadi gunung di sekitar Gunung Kelimutu.

9. Karimunjawa- Jawa Tengah

Pemandangan Karimunjawa yang indah telah dinikmati oleh banyak pelancong dari pelbagai negara. Tidak hanya dipenuhi dengan pantai dan pulau-pulau kecil yang indah, di Kepulauan Karimunjawa pengunjung dapat menikmati pelbagai sukan air seperti menyelam atau snorkeling .

10. Tasik Weekuri - Sumba

gambar pemandangan yang indah

Bumi Sumba mempunyai banyak paradise tersembunyi, salah satunya adalah Lake Weekuri. Keindahan Tasik Weekuri adalah air tasik yang kelihatan seperti penampilan air laut pirus jernih. Pantulan air yang berwarna biru kehijauan dan kehijauan pokok mencipta salah satu gambar pemandangan semula jadi yang paling indah di Dunia.

11. Pantai Ngurtafur - Maluku

gambar pemandangan yang indah

Keindahan pantai Ngurtafur memang luar biasa. Pantai ini dilengkapi dengan laut biru dan pasir putih yang menawan. Jika dilihat dari atas, pantai Ngurtafur nampaknya membelah lautan menjadi dua ketika air surut.

12. Dataran Tinggi Dieng - Jawa Tengah

gambar pemandangan yang indah

Kawasan Dieng tidak pernah kosong dari pengunjung seperti pendaki gunung. Pada ketinggian 2000 meter di atas permukaan laut, daerah Dieng menawarkan pemandangan semula jadi yang menawan dengan udara bersih yang bebas dari pencemaran dan hiruk pikuk kota dan dilengkapi dengan budaya orang Dieng yang kaya.

13. Gunung Bromo - Jawa Timur

Hingga kini, Gunung Bromo masih diisytiharkan sebagai gunung berapi aktif. Walaupun begitu, Gunung Bromo tidak pernah kosong daripada pengunjung, baik pelancong tempatan maupun asing. Apa yang menarik pelancong adalah hamparan padang pasir dan padang rumput yang luas dan pemandangan kawah di puncak Gunung Bromo. Yang menariknya ialah Bromo menjadi sangat sesak apabila pengunjung menyaksikan matahari terbit pada waktu pagi.

Baca juga: 100+ Perkataan untuk Rakan (Terkini) yang menyentuh hati

14. Uluwatu - Bali

gambar pemandangan yang indah

Keindahan Bali sangat terkenal oleh semua pelosok negara. Bukan hanya memberikan pemandangan semula jadi yang indah, Bali juga kaya dengan budaya. Inilah tarikan utama bagi beberapa pelancong asing.

Salah satu objek terkenal di Bali adalah Uluwatu. Ini adalah bangunan kuil yang terletak menjerat ke laut. Dari lokasi ini, pengunjung akan melihat keindahan tebing batu yang menakjubkan. Di samping itu, pengunjung dapat menyaksikan matahari terbenam yang indah pada waktu petang.

15. Tasik Geneva - Switzerland

gambar pemandangan yang indah

Tempat dengan pemandangan indah seterusnya adalah di Switzerland. Sukar untuk mengetahui bahawa Switzerland adalah salah satu tempat paling indah di dunia yang diimpikan oleh pelancong dunia.

Salah satu tempat yang dikunjungi pelancong adalah kawasan Danau Geneva. Kawasan ini mempunyai pemandangan luar biasa. Terdiri dari pergunungan ais dan beberapa bangunan eksotik dengan nuansa Eropah, anda dapat melihat sama ada anda mengunjungi Tasik Geneva.

16. Tebing Laut - Perancis

gambar pemandangan yang indah

Selain terkenal dengan Menara Eiffel, Perancis juga menawarkan pelbagai daya tarikan semula jadi yang tidak kalah indahnya. Salah satunya adalah Sea Cliffs yang terletak di pantai barat negara pengeluar wain terbesar ini. Tebing batu kapur ini di wilayah Eretrat mempunyai tiga lengkungan indah yang terbentuk oleh hakisan gelombang laut. Hasilnya, karang berlubang menjadi tarikan utama di Sea Cliffs. Uniknya, jika dilihat dari kejauhan bentuk tebing akan menyerupai gajah yang berdiri di pinggir pantai berpasir putih. J

17. Dataran Tinggi Colorado- Arizona

gambar pemandangan yang indah

Grand Canyon adalah tarikan pelancongan yang sangat diminati oleh pelancong. Salah satu yang tidak boleh anda lewatkan ialah Colorado Plateau. Deretan tebing ini terbentuk kerana hakisan Sungai Colorado yang berlaku 5-6 juta tahun yang lalu. Terletak pada ketinggian sekitar 2.414 meter dari permukaan laut, saat ini Grand Canyon sedalam 1.500 batu dengan jarak terjauh antara tebing sekitar 18 batu. Tidak hairanlah, kawasan ini termasuk dalam senarai Tujuh Keajaiban Dunia.

18. Pantai Whiteheaven - Australia

gambar pemandangan yang indah

Australia memang terkenal sebagai sebuah negara dengan tarikan semula jadi seperti pantai terbaik di dunia. Fakta ini diperkuat dengan adanya Pantai Whitehaven yang diramalkan akan menjadi salah satu pantai terbaik di dunia.

Tidak seperti pantai pada umumnya, Pantai Whitehaven mempunyai hamparan pasir yang menetap kerana proses air mengalir dari sungai di pulau itu. Hasilnya, simpanan pasir menjadikan garis pantai Pantai Whitehaven seperti lukisan yang benar-benar merosakkan mata.

19. Taman Negara Tasik Plitvice - Croatia

gambar pemandangan yang indah

Keindahan Taman Negara Danau Plitvice di Croatia boleh dikatakan tidak ada duanya. Sebab utama adalah kerana di taman nasional ini, terdapat puluhan air terjun yang menjulang tinggi.

Anda boleh menjadikan tempat ini sebagai tempat foto atau hanya bermain dengan air. Malah Pusat Warisan Dunia telah menganugerahkan Taman Negara Danau Plitvice sebagai warisan budaya dunia.

20. Pamukkale - Turki

gambar pemandangan yang indah

Bosan dengan sumber air panas konvensional, anda boleh mencuba pengalaman baru dengan bersantai di Pamukkale, Turki.

Dibuat semula jadi kerana kejadian semula jadi, Pamukkale memberi peluang kepada pengunjung untuk berendam di dalam air panas dengan dinding yang kelihatan seperti kapas. Dijamin semua keletihan dan kebosanan yang disebabkan oleh rutin harian akan hilang dalam masa yang singkat.


Demikianlah tinjauan gambar landskap yang indah di Dunia dan dunia. Semoga ini bermanfaat.