Kiamat: Definisi, Jenis, dan Tanda

Hari kiamat

Hari Kebangkitan adalah hari kehancuran alam semesta dan semua kehidupan di alam semesta dan kebangkitan orang mati untuk dinilai berdasarkan perbuatan dan perbuatan mereka.

Seperti yang kita ketahui, Hari Kebangkitan adalah salah satu rukun iman yang harus dipercayai oleh umat Islam. Hari di mana semua nyawa makhluk Allah SWT akan berakhir pasti akan berlaku.

Pada hari itu, Allah akan memperlihatkan kejadian luar biasa bagi alam semesta. Berikut ini adalah penjelasan lengkap mengenai Hari Kebangkitan, bermula dari makna, jenis dan tanda-tanda Hari Akhir.

Definisi

"Hari Kiamat adalah istilah yang berasal dari bahasa Arab yaumul qiyamah yang bermaksud hari terakhir. Dari segi, kiamat adalah kehancuran alam semesta dan semua kehidupan di alam semesta dan kebangkitan orang mati untuk dinilai berdasarkan perbuatan dan perbuatan mereka. "

Tidak ada manusia yang tahu pasti bila Hari Kebangkitan akan berlaku dan hanya Allah SWT yang mengetahuinya seperti dalam QS Al A'raf ayat 187

يسلونك عن ٱلساعة أيان مرسىها قل إنما علمها عند ربى لا يجليها لوقتهآ إلا هو ثقلت فى ٱلسموت وٱلأرض لا تأتيكم إلا بغتة يسلونك كأنك حفى عنها قل إنما علمها عند كلله ولم

yas-aluunaka 'anialssaa'ati ayyaana mursaahaa qul innamaa' ilmuhaa 'inda rabbii laa yujalliihaa liwaqtihaaillaa huwa tsaqulat fii alssamaawaati waal-ardhi laa ta / tiikum illaa baghtatan yas-aluhaa allaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa alnnaasi laa ya'lamuuna

Makna :

Mereka bertanya kepada anda tentang akhir dunia: "Bilakah ia akan berlaku?" Katakanlah: "Sesungguhnya pengetahuan tentang kiamat ada di sisi Tuhanku; tidak ada yang dapat menjelaskan waktu kedatangannya selain dariNya. Kiamat sangat berat (haranya bagi makhluk) di langit dan di bumi. Kiamat tidak akan datang kepada anda tetapi secara tiba-tiba ". Mereka bertanya seolah-olah anda benar-benar mengetahuinya. Katakanlah: "Sesungguhnya pengetahuan tentang Hari Akhir ada di sisi Allah, tetapi kebanyakan orang tidak mengetahui."

Hari kiamat

Jenis Kiamat dan Tanda-tandanya

Pada asasnya, kiamat diklasifikasikan kepada dua jenis, iaitu kiamat kecil (sugra) dan kiamat besar (kubra). Kedua klasifikasi tersebut berdasarkan kejadiannya seperti yang dijelaskan di bawah:

Baca juga: 1 Tahun Berapa Hari? Dalam Bulan, Minggu, Hari, Jam, dan Detik

Kiamat Kecil (Sugra)

Dalam kehidupan seharian, mungkin kita pernah melihat bencana sugra kiamat, tetapi kejadian ini sering tidak dipandang serius sehingga banyak yang tidak menyedarinya. Namun, kejadian ini adalah peringatan yang telah diberikan oleh Allah SWT kepada manusia agar mereka bertaubat dan kembali ke jalan yang benar.

Tanda kiamat Sugra

Berikut adalah contoh kiamat kiamat:

1. Kematian seseorang

Setiap makhluk hidup pasti akan mengalami kematian dan akan kembali ke sisi Allah SWT. Kadang kala, kematian seseorang akan menyebabkan kesedihan atau bencana bagi diri sendiri atau orang lain. Namun, kejadian ini adalah ketetapan dari Allah SWT dan sangat sesuai untuk kita berserah kepadanya dan berdoa agar dia diberi keberanian.

2. Bencana Alam

Bumi adalah tempat tinggal yang sangat selesa untuk manusia. Namun, Allah juga dapat memberi petunjuk kepada manusia melalui bumi dan salah satunya adalah bencana alam. Bagi manusia, bencana alam adalah malapetaka yang datang ke bumi secara keseluruhan dan memberi kesan yang cukup besar kepada manusia itu sendiri.

Contoh bencana alam adalah banjir, tanah runtuh, letusan gunung berapi, gempa bumi, tsunami, taufan, wabak dan banyak lagi contoh lain. Bencana datang atas kehendak Allah SWT agar sebagai manusia kita harus tabah kerana mereka akan memberi hikmah kepada kita dan berdoa agar kita sentiasa diselamatkan.

Hari Kiamat yang Hebat (Kubra)

Kiamat kiamat adalah hari di mana semua kehidupan di alam semesta berakhir. Tidak ada manusia yang tahu pasti kapan kiamat Kubra akan berlaku walaupun menggunakan teknologi yang sangat canggih. Walaupun tidak ada yang tahu, Allah SWT memberi tanda-tanda mengenai berakhirnya Kubra seperti dalam hadis berikut:

عن حذيفة بن أسيد الغفاري قال اطلع النبي صلى الله عليه وسلم علينا ونحن نتذاكر فقال ما تذاكرون قالوا نذكر الساعة قال إنها ل تقوم حتى ترون قبلها عشر آيات فذكر الدخان والدجال والدابة وطلوع الساليا ويرون ويرس ويران و لّدّه. خَسْفٌ بِالْمَشْرِقِ وَخَسْفٌ بِالْمَغْرِبِ وَخَسْفٌ بِجَزِيرَةِ الْعَرَبِ وَآخِرُ بِالْمَغْرِبِ وَخَسْفٌ بِجَزِيرَبِير

Makna :

"Dari Hudzaifah bin Asid Al Ghifari berkata, Rasulullah SAW menghampiri kami ketika kami sedang membincangkan sesuatu. Dia bertanya, 'Apa yang kamu bicarakan?' Kami menjawab, 'Kami bercakap mengenai akhir dunia.' Dia berkata, 'Jam Terakhir tidak berlaku sehingga anda melihat sepuluh tanda sebelumnya.' Rasulullah menyebutkan kabut, Dajjal, binatang (ad-dābbah), terbitnya matahari dari barat, keturunan Isa bin Maryam AS, Gog dan Magog, tiga gerhana; gerhana di timur, gerhana di barat dan gerhana di semenanjung Arab dan yang terakhir adalah api yang muncul dari Yaman yang membawa orang ke tempat berkumpul mereka, "(Lihat Abul Husain Muslim bin Hajjaj bin Muslim An-Naisaburi, Al-Jāmi'us Ṣaḥīḥ, [Beirut , Dārul Afaq Al-Jadidah: tanpa tahun], bab VIII, halaman 178).

Baca juga: Jenis Penyelidikan - Penjelasan dan Contohnya

Tanda kiamat Kubra

Di samping itu, terdapat tanda-tanda kecil sebelum kiamat besar berlaku yang merangkumi:

 1. Kemunculan Nabi Muhammad dan kewafatannya.
 2. Masa berlalu lebih pantas.
 3. Perang dan pembunuhan adalah perkara biasa di kalangan manusia.
 4. Pencurian, penipuan, skandal dan perzinaan berleluasa.
 5. Kemunculan bangunan besar.
 6. Minuman keras menjadi popular.
 7. Gurun Arab menghijau.
 8. Orang kambing dan berkaki ayam bersaing untuk membina bangunan tinggi.
 9. Bangunan-bangunan yang dibina di Mekah kelihatan lebih tinggi daripada gunung-gunung di Mekah.
 10. Serangan lelaki kulit putih dengan mata miring dan wajah lebar memakai selipar bulu.

Tanda-tanda ini kemudian akan diikuti oleh tanda-tanda besar sehingga mereka dapat menggunakan manusia, yang meliputi:

 1. Matahari terbit dari barat yang menunjukkan penutupan pintu untuk bertaubat.
 2. Kemunculan Dajjal.
 3. Keturunan Nabi Isa.
 4. Kemunculan Gog dan Magog.
 5. Kemunculan Imam Mahdi.
 6. Perang besar antara umat Islam dan Yahudi di Palestin mengakibatkan kekalahan orang Yahudi.
 7. Kematian Isa Almasih dan Imam Mahdi.
 8. Kemunculan Dabbat al-Ard.
 9. Serangan di Mekah.
 10. Angin lembut yang mengambil jiwa semua umat Islam.

Setelah tanda-tanda ini berlaku, malaikat Israfil akan meniup sangkakala. Sangkakala pertama sangkakala akan membunuh semua manusia di bumi dan sangkakala kedua akan menandakan kebangkitan manusia yang kemudian akan dinilai berdasarkan perbuatan dan perbuatan mereka.